Find den bedste drone med kamera
Overvejer du at anskaffe en drone med kamera? Gennem de seneste år er droner blevet utroligt populære – enten som eksklusivt legetøj, eller som brug i forbindelse med hobby. Flere anvender også droner professionelt.
Der findes mange forskellige slags droner, lige fra de billigste legetøjs-modeller og til de mest avancerede udgaver, som primært anvendes af professionelle fotografer. En drone med kamera kan bl.a. benyttes i forbindelse med luftfotografering, træning i droneflyvning eller den splitnye disciplin; droneræs.
Droneræs foregår gerne med FPV (First Person View) hvor dronepiloten ser billederne fra dronens kamera på en skærm. For den ultimative oplevelse, skal skærmen sidde i en maske eller en brille, så piloten opnår oplevelsen af at flyve rundt højt over jorden.
Hvilken drone med kamera skal jeg vælge?
Hvilken drone, du skal vælge, kommer naturligvis an på, hvad du skal bruge din drone til. Droner med kamera findes i mange forskellige prisklasser, og er du nybegynder indenfor droneflyvning, kan det anbefales at investere i en af de billigere modeller. Du bør også tænke over vægten på din drone. De små og lette droner er muligvis ikke de mest slidstærke, ligesom de ikke har de bedste kameraer. Til gengæld kan du slippe for dronetegn og ansvarsforsikring.
Vejer en drone mere end 250 gram, kræver det ikke dronetegn og særlig ansvarsforsikring, at flyve med den. Som nybegynder kan det altså være en fordel at begynde med en drone, der har en vægt på under 250 gram. På denne måde kan du nemlig ganske risikofrit undersøge, om droneflyvning for alvor fanger din interesse.
Er du derimod erfaren droneflyver, eller ønsker du at anvende dronen til at tage flotte luftfotos, er det ofte nødvendigt at investere i en dyrere model. Det er oplagt at vælge en model med GPS (findes også i en række billige modeller) samt en såkaldt gimbal. En gimbal er en særlig holder til mobiltelefoner og kameraer, som i denne forbindelse sikrer at dronens bevægelser neutraliseres, så du opnår stabile optagelser uden rystelser.
En gimbal har en særlig motor med to eller tre aksler placeret i et kardankryds, så de kan bevæge sig uafhængig af hinanden. Det kan være praktisk at anvende en gimbal, hvis du skal tage stillbilleder og i særdeleshed hvis du skal lave videooptagelser.
Overvejelser inden du anskaffer en drone med kamera
Start med at tænke over et budget for din drone. De billigste droner med kamera koster nogle få hundrede kroner mens de dyreste koster flere tusinde kroner. Du kan ofte finde en god begynder-drone med kamera for 800-2.000 kroner.
Hvilke funktioner skal du bruge? Overvej en foldbar drone, som nemt kan pakkes sammen og medbringes i en taske. Vælg en model med en god og brugervenlig app, så du nemt kan syre dronen. Det er smart at vælge en drone med GPS, så du f.eks. kan lave præindstillede flyvninger samt benytte de smarte ’follow me’-og ’return home’-funktioner. Herudover hjælper GPS’en med at overholde regler om højde og afstand.
Et vigtigt, men nogle gange overset, parameter er selvfølgelig flyvetid / batteritid. Mange af de mindre droner kan blot holde sig i luften 10-15 minutter, inden de skal lades på ny. Overvej om det passer til dig.
Hvad er reglerne for droner med kamera?
Reglerne for at flyve med drone blev opdateret i 2020, og det er til enhver tid dit eget ansvar at studere de aktuelle regler. F.eks. er det vigtigt at være opmærksom på, hvilken kategori din drone tilhører, og hvor du må flyve med den.
Rundt i Danmark findes en række zoner, hvor du ikke må flyve med din drone. Det gælder bl.a. nær flyve- og helikopterpladser, såkaldte ’sikringsmæssigt kritiske områder’ (det dækker bl.a. kongehusets residenser, ambassader, militære områder etc.) samt særligt følsomme naturområder
Vejer din drone mellem 0 og 250 gram er det eneste krav til dig som fjernpiloten, at du har læst manualen til dronen. Selvom det er tilladt at flyve over personer, der ikke er involveret i din flyvning, bør det så vidt muligt undgås. Det er dog ikke tilladt at flyve over større forsamlinger, ligesom det er vigtigt, at du holder dronen inden for synsvidde. Dronen må desuden ikke flyve med en hastighed på mere end 19 m/s, og ikke højere end 120 meter over terræn.