Gør køkkenarbejdet sjovere og lettere med de rigtige maskiner. Elsker du at lave nye og spændende retter, dekorative kager og sunde smoothies? Med det rette køkkenudstyr får du ekstra overskud til alle de interessante projekter. Det kunne måske være en idé at anskaffe en foodprocessor eller en køkkenmaskine, men hvad er egentlig forskellen på de to? Læs med her og find ud af, hvilket køkkenudstyr der passer bedst til dig.

Begrebet ??køkkenmaskine?? benyttes ofte til at beskrive en moderne røremaskine. Maskinen er som regel opbygget med en kraftig arm, hvorpå der kan monteres forskellige værktøjer til omrøring. Det kunne f.eks. være en dejkrog eller et piskeris. En køkkenmaskine er både oplagt, når der skal bages, og når der skal æltes fars.

En foodprocessor kan ofte hjælpe med flere forskellige ting i køkkenet ?? f.eks. når der skal snittes, hakkes eller blendes. Foodprocessoren er ofte forsynet med en stor beholder i glas eller plastik, hvor de hakkede og/eller snittede grøntsager kan opsamles og eventuelt blendes til en sammenhængende masse. Foodprocessoren er oplagt til mange forskellige former for madlavning.

Herudover findes der naturligvis en række forskellige hybrid-maskiner, som tager de bedste elementer fra foodprocessoren og køkkenmaskinen / røremaskinen, og derved skaber et ultimativt køkkenredskab, som kan klare det hele.

Overvejer du at købe en køkkenmaskine til hjemmet? Læs anmeldelser af de mest populære modeller, inden du køber. Du finder inspiration i vores store guide lige her.

Foodprocessor

Foodprocessorer findes i forskellige størrelser og med forskelligt udstyr, men uanset hvilken model, du vælger, føles det som at have en ekstra hånd med i køkkenet. Bruger du ofte grøntsager i din madlavning, så ved du hvor tidskrævende det kan være at skrælle, hakke og snitte. Her kan foodprocessoren hjælpe dig, så madlavningen går hurtigt samtidig med at du ikke får ondt i håndleddet af at snitte de mange grøntsager.

De fleste foodprocessorer har et hav af indstillinger, funktioner og brugsmuligheder, og passer således godt til den moderne og eksperimenterende amatørkok. Udover at være fremragende til at hakke og snitte, kan foodprocessoren også bruges til at blande og blende forskellige retter. Det kunne f.eks. være en lækker portion hummus eller pesto, men kunne ligeledes være større retter som suppe, dej og fars.

Køkkenmaskine

At køkkenmaskinen ofte omtales som en røremaskine er faktisk med til at definere en begrænsning for maskinens funktioner. Sandt nok er den fremragende til at røre, men den kan også være behjælpelig med en lang række andre køkkenopgaver.

Køkkenmaskinen er først og fremmest oplagt, når der skal bages brød. Det er blevet meget populært at bage sit eget brød. Her ved du præcist hvilke råvarer, der kommer i dejen, men du bestemmer også selv hvilket blandingsforhold og dermed hvilket resultat, du ønsker. Herudover er duften af hjemmebagt brød naturligvis helt uimodståelig.

Det kan dog være hårdt at ælte dej til brød ?? specielt hvis du anvender fuldkornsmel og forskellige tunge kornsorter, eller hvis du laver en større portion ad gangen. Ved at anvende en køkkenmaskine kan du spare dine armmuskler og lade maskinen stå for æltningen af dejen. En dej bliver bedst af at blive æltet godt igennem ved forskellige hastigheder, og når du bruger en maskinen til æltningen, kan du naturligvis ælte så længe, du har lyst.

Køkkenmaskinen kan også bruge til at piske forskellige slags skum og mousse til kager. Det kunne f.eks. være flødeskum, marengs, chokolademousse samt mousse med forskellige bær. På samme måde kan maskinen også anvendes til at blande ingredienser til den perfekte kagedej. Herudover er køkkenmaskinen også oplagt til at blande og ælte fars til f.eks. kødboller og lignende.

Læs også: Find også inspiration til den bedste blender i vores store guide her.