Har du kigget lidt på støvsugere på nettet, har du måske opdaget, at sugeevnen ofte kobles sammen med watt. Derfor er der også mange mennesker, der tror, at jo højere watt støvsugeren har, des bedre er dens sugeevne også.

Reelt set er watt dog en betegnelse for strømforbrug og ydeevne. Og når vi taler ydeevne, er det selvfølgelig heller ikke helt ved siden af, da ydeevne jo har lidt at gøre med sugeevnen. Ikke desto mindre kan en støvsugere på 900 watt sagtens være bedre end en støvsuger på 1200 watt.

Hvad skal du gå efter, når du køber en ny støvsuger?

Ifølge Energistyrelsen kommer der snart et nyt energimærke på vej til støvsugere. Derfor kan det være svært at vide, hvad du skal gå efter, når du skal købe en ny støvsuger. Du er derfor nødt til at se lidt nærmere på støvsugernes data. Her anbefaler Energistyrelsen at du går efter:

  • Watt på 750 eller derunder
  • Støjniveau på under 75 dB

Watt på 750 eller mindre lyder måske ikke er meget, når vi hidtil har været vant til støvsugere med helt op til 2200 watt. Men faktisk har EU lavet et nyt ecodesignkrav, hvor nye støvsugere højest må være 900 watt. Skal du have en god, energieffektiv støvsuger, anbefaler Energistyrelsen altså, at du går efter en støvsuger på 750 watt eller mindre.

Det nye ecodesignkrav

Med det nye ecodesignkrav fra EU, er der også andre ting, producenterne skal leve op til, når de laver nye støvsugere. Ikke nok med, at de skal have et energiforbrug på maks 900 watt, skal de også:

  • Have et årligt energiforbrug på maks 43 kWh om året
  • Have et støjniveau på 80 dB eller mindre
  • Højst udlede 1% af det støv, den suger op
  • Leve op til krav om, hvor meget støv der minimum suges op

Sugeeffekten ved mundstykket er vigtigst

Watt er altså ikke lig med, hvor effektiv støvsugeren er, og vi ser en tendens til, at watt-tallet på støvsugere i dag skal være i den lavere ende end hidtil. Jo lavere watt, des mindre strøm bruger støvsugeren, og den vil larme mindre.

Faktisk er støvsugerens mundstykke vigtigere i forhold til sugeeffekten. Et effektivt mundstykke kan have en rigtig god sugeevne. Der findes mange forskellige typer mundstykker i forskellige størrelser, så du rigtigt kan komme rundt i hjørnerne og støvsuge. Der er også forskellige mundstykker alt efter, om du skal støvsuge på trægulv eller gulvtæppe. Og så findes der støvsuger med særlige mundstykker med børste på, der især er effektive, når der skal støvsuges dyrehår ?? det kan du læse mere om her.

Du kan også kigge lidt på, hvilken type filter, støvsugeren har. Der findes nemlig både støv- og mikrofiltre, samt de meget effektive HEPA-filtre. Sidstnævnte er nogle af de bedste, da de ikke bare filtrerer luften, men også sørger for at støvet forbliver i støvsugeren og altså ikke ryger ud igen.

Vil du læse mere om støvsugere og finde ud af, hvilken støvsuger der passer til dit behov, kan du læse vores anmeldelse af støvsugere her.