Vil du gerne øge din forbrænding, så er det oplagt at tage en tur på løbebåndet. Løb er én af de sportsgrene, hvor forbrændingen er størst, da du flytter kroppen uden brug af hjælpemidler. En løbetur er således mere energiefficient end f.eks. en tur på cyklen, da cyklens mekanik bidrager til at gøre belastningen mindre.

Når du løber, sørger du samtidig for at aktivere nogle af kroppens største muskler som forlår, baglår, læg og balder.

Løb er naturligvis ikke bare løb. Intensiteten spiller selvfølgelig også en stor rolle. Undersøgelser har vist, at løbebåndet er blandt de bedste maskiner i fitnesscentret, hvis du ønsker en høj forbrænding. Således kan du i gennemsnit forbrænde 378 kalorier ved 30 minutters moderat træning på fitnesscenterets løbebånd.

Til sammenligning forbrænder du 273 kalorier i romaskinen, 300 kalorier på motionscyklen og 303 kalorier på cross-traineren. Det anbefales dog at skifte mellem maskinerne, for at opnår variation og træne forskellige muskelgrupper.

Skal du købe et løbebånd til hjemmet? Læs anmeldelser af de mest populære modeller, inden du køber. Du finder vores store guide til løbebånd lige her. 

Simpel udregning af kalorieforbrænding

Det er altid interessant at følge med i, hvor mange kalorier, man forbrænder på en løbetur. Den helt simple udregning for kalorieforbrænding er at gange din vægt (i kg) med det antal kilometer, du har løbet.

Vejer du f.eks. 84 kg og løber en distance på 5 km, ganger du de to tal med hinanden (84 x 5). Resultatet er 420 kcal. ?nsker du resultatet i kilojoule (kj), skal du igen have gang i lommeregneren, og gange resultatet med faktoren 4,2. I ovenstående eksempel vil resultatet blive 1764 kj.

Kalorieforbrænding beregnet på MET-værdier

Et mere præcist resultat kan du få ved at benytte MET. MET (Metabolic Equivalent of Task) er en veldokumenteret standard, som bruges til at beregne det gennemsnitlige energiforbrug ved forskellige aktiviteter. Der findes en MET-værdi for langt de fleste aktiviteter, og du kan nemt finde et MET-skema på nettet.

MET-værdien for hvile er f.eks. 1 mens den for gang i moderat tempo er 3,5. Løb i moderat tempo ?? ca. 12 km i timen ?? har en MET-værdi på 11,5. MET-værdien for din aktivitet ?? i dette tilfælde løb ?? sættes ind i følgende formel: Kalorier (kcal) = MET (værdi) x Kropsvægt (kg) x Tid (timer). Vejer du f.eks. 80 kg og har løbet i en halv time (moderat tempo), ser udregningen således ud: 11,5 x 80 x 0,5 = 460.

Vil du have en mere præcist indblik i din forbrænding, kan du med fordel anskaffe et pulsur. Her kan du løbende holde øje med din forbrænding ?? både når du løber og slapper af.

Kalorieforbrænding og muskler

Konditionstræning og styrketræning er to forskellige træningsmetoder, som du med fordel kan kombinere, hvis du gerne vil have en høj kalorieforbrænding. Ganske vist kan du forbrænde flere kalorier, når du foretager konditionstræning, men her forbrænder du primært kalorier i den tid, du tilbringer på løbebåndet. 

Sørger du for at kombinere din konditionstræning med styrketræning, kan du påvirke din forbrænding, så din krop har en forhøjet forbrænding. Det hænger sammen med din muskelmasse. Når du styrketræner, opbygger du muskelmasse, og muskelmassen har stor betydning for din kalorieforbrænding. Større muskelmasse giver øget proteinmasse og proteinomsætningen i musklerne. Kort sagt så forbrænder store muskler flere kalorier end små og utrænede muskler.

Vil du kombinere løbebåndet med en romaskine? Læs vores store guide fyldt med anmeldelser af de bedste romaskiner her