Det er vigtigt, at du passer godt på din plæneklipper, så den kan holde i mange år. Det gælder f.eks. om at foretage et årligt olietjek, så du er sikker på, at maskineriet har det godt. Olien er med til at smøre alle de bevægelige dele på plæneklipperen, og det er derfor vigtigt at holde øje med, om maskinen trænger til et olieskift.

Olien bliver nemlig slidt med tiden, og med jævne mellemrum vil det være nødvendigt at skifte den, hvilket du altså med fordel kan gøre én gang om året. Det er en god idé at orientere dig i plæneklipperens manual, inden du begynder at justere på maskinen.

Skal du købe en ny plæneklipper? Læs anmeldelser af de mest populære modeller, inden du køber. Du finder vores store guide til plæneklippere her.

Tjek hvor meget olie der er på plæneklipperen

Start dit olietjek med at se hvor meget olie, der er på plæneklipperen. Ved plæneklipperens oliepåfyldning sidder der en måler, der registrerer hvor meget olie, der er på maskinen. Det fungerer på samme måde som i en bilmotor.  

Du får adgang til olien ved at skrue låget til oliemåleren af. Herefter kan du tørre selve måleren af i en klud, og så sætte den ned i maskinen igen. Tag måleren op endnu engang, og kig nu på målingen. Her kan du se, om der er en tilstrækkelig mængde olie på maskinen.

Skift af olie på en plæneklipper

Når du tjekker oliemåleren, bør du også kigge på oliens farve. Er olien mørk og grumset, er det er tegn på, at den skal skiftes. Olien skiftes ved at suge den gamle olie op af maskinen, og hælde ny olie på. I byggemarkedet kan man købe et særligt service-kit til olieskift, som indeholder en sugepumpe.

Når du har anskaffet en sugepumpe, skal den gamle olie suges op af bundkarret. Den gamle olie kan opsamles i en gammel plastikbøtte/flaske og bør herefter afleveres på den lokale genbrugsstation. Kig herefter i plæneklipperens manual, og se hvor meget olie, der skal fyldes på den konkrete maskine. For mange plæneklippere er der omkring 0,5 liter. Olien kommer ofte i dunke med 0,6 liter, og er der noget tilbage, kan du passende bruge det til en eventuel efterfyldning.

Fyld olie på plæneklipperen

Når du fylder olie på plæneklipperen, kan der gå lidt tid før olien flyder ned og fordeler sig i maskinen. Du bør derfor give dig god tid til projektet. Det anbefales at kigge i brugsanvisningen, hvor der står præcist hvor meget olie der skal til den konkrete maskine. Når du kender mængden, kan du med fordel måle denne mængde af på forhånd. Overvejer du at skifte den gamle plæneklipper ud med en smart robotplæneklipper? Se anmeldelser af markedets bedste robotplæneklippere lige her.