Salt er vigtigt i din opvaskemaskine, men det er svært at vide, hvor meget salt, der skal i opvaskemaskinen. Det gælder ikke bare, når du skal fylde salt i maskinen, men også når du skal indstille doseringen af salt.

Er du træt af din gamle opvaskemaskine, og går du og overvejer, om det er på tide at skifte til en ny, kan du læse vores anmeldelser af de mest populære opvaskemaskiner på markedet lige her.

Derfor er salt vigtigt i din opvaskemaskine

Salt er vigtigt for din opvaskemaskine, fordi den er med til at blødgøre vandet og derved minimerer kalkaflejringer.

Alt efter hvor i landet du bor, kan vandet have forskellige hårdheder. Hårdt vand betyder, at der er mere kalk i vandet, og det kræver en vis mængde salt, for at undgå kalkaflejringer i opvaskemaskinen og på dine glas, service mm. Kalkaflejringer er hvide pletter, som især er tydelige på glas – og det ser absolut ikke pænt ud.

Men sørger du for at fylde salt på din opvaskemaskine, kan du altså blødgøre vandet og dermed undgå de grimme kalkpletter.

Påfyldning af salt

Det er selvfølgelig vigtigt, at du doserer mængden af salt korrekt i din opvaskemaskine. For lidt salt kan stadig give kalkaflejringer på dine glas og service, mens for meget salt kan give hvide saltbelægninger.

Derfor skal du altid læse op på, hvordan du fylder salt på din opvaskemaskine. Det kan du selvfølgelig læse i din opvaskemaskines brugermanual. Og så skal du have tjek på, hvordan hårdheden på vandet er i det område, du bor. Er du i tvivl, kan du heldigvis tjekke det her.

Vandets hårdhed har nemlig betydning for, hvordan opvaskemaskinen skal indstilles til at dosere mængden af salt. Jo hårdere vandet er – som det er i København og området omkring – jo mere salt skal der til for at blødgøre vandet.

Salt fylder du i bunden af din opvaskemaskine, hvor der sidder et skruelåg, du kan skrue af. Mange producenter har lavet en medfølgende tragt, der gør det nemmere for dig at påfylde salt i opvaskemaskinen uden at spilde, så brug endelig den. Kommer du til at spilde lidt, er det en god idé lige at køre at kort vaskeprogram, så eventuelt overskydende salt bliver skyllet væk. De små saltkorn kan nemlig godt ridse din service.

Husk også afspændingsmiddel

Salt er ikke det eneste, du skal huske at putte i din opvaskemaskine – du skal nemlig også huske afspændingsmiddel. Afspændingsmiddel er vigtigt, fordi det er med til at få vandet væk fra overfladen på din service under den sidste skylletur, og det gør, at tingene tørrer hurtigere. På den måde undgår du vanddråber og indtørrede vandmærker på din glas og tallerkner.

Afspændingsmiddel skal fyldes på i en lille beholder der sidder på opvaskemaskinens låge ved siden af beholderen til sæbe eller opvasketaps. Når du åbner det lille dæksel, kan du hælde afspændingsmidlet i, og så lukker du igen, når beholderen er fuld.