De fleste børn elsker at være i vandet og lege med sjovt badelegetøj. Af denne grund er badelegetøj også utrolig populært. Er dit barn nået den alder, hvor det kan benytte sig af badelegetøj og har brug for at vide, hvilket badelegetøj du skal købe. Så vil der her blevet gennemgået alt. For grundet badelegetøj popularitet er der kommet mange nye produkter til, der kan opfylde dit barn og dit behov.

Udover at hjælpe med at barnet med at slå noget tid ihjel, så du kan slappe af og tage sol, eller kan få lov til at vaske barnet mens det leger. Så er badelegetøjet også med til at stimulere nogle sanser ved barnet, som kan være med til at udvikle på barnets kreative og motoriske evner. Derfor er badelegetøj, ikke kun til for at barnet skal forbrænde noget tid og gøre det lettere for forældrene, men kan hjælper også barnet med at udvikle sig. 

Det er derfor en god ide at få købt en masse badelegetøj til dit barn. Til at guide dig rundt i den jungle der er badelegetøj, vil denne korte guide gennemgå det vigtigste, samt kigge på nogle forskellige produkter, som du kunne overveje at købe til dig og dit barn.  

Hvor gammel er dit barn

Inden der kigges på selve badelegetøjs produkter, er det en meget god ide at få styr på, hvad dit barn kan lege med ud fra dets alder. Dette er selvfølgelig kun en tommelfingerregel, og nogle børn kan være længere fremme, mens andre udvikler sig lidt langsommere. Men det vil være træls at købe et dyrt badelegetøj, for så at finde ud af at barnet enten er for lille eller stort til at kunne lege med det, og få noget sjovt ud af det.

0-3 måneder

Barnet kan i denne alder ikke det store, og det er derfor dig som forældre der stort set bestemmer, hvilke leger i skal lave. Barnet vil godt kunne benytte sig af et lille badedyr eller klodser, men hellere ikke meget mere.

3-6 måneder

Barnet kan nu lidt mere, og er i begyndelsesfasen til at kunne lære at styre sine bevægelser og hænder. Barnet begynder så småt at forstå, hvordan lyde hænger sammen Barnet vil stadig ikke kunne benytte sig af meget mere end badeand, badedyr og klodser.

6-9 måneder

Barnet kan nu forstå at sætte lyde og  bevægelser sammen. Barnets koordinationsevne er blevet bedre, og det bør kunne have to ting i hånden på en gang, samt forstår hvilke stykker legetøj der kommer lyde ud af. Barnet vil kunne begynde at benytte sig af lidt mere avanceret ting end de førnævnte, og der vil derfor kunne bruge badelegetøj med lyde.

9-12 måneder

Barnet benytter sig nu meget af sine hænder. Og barnet begynder at kunne kravle samt imitere mor og fars bevægelser. Barnet vil kunne benytte sig af små bolde, skumbrikker og andre ting der kræver større motoriske evner.

12-24 måneder

Barnet opnår nu så småt et sprog og en større selvforståelse. Der vil kunne bruges badebøger med andet end billeder, samt benyttes mere avanceret badelegetøj såsom fiskestænger.

2-3 år 

Sproget er nu mere avanceret og barnet kan kaste med bolde, samt komme op og ned af trapper. Barnet vil kunne lege med større bolde. Derudover kan barnet også lege med skovl og spand. 

4 år 

Barnet er nu nået den alder, hvor det forstår sit eget køn. Og vil derfor også gerne lege lidt mere kreative lege. Dette kunne være at bygge slotte eller begrave folk. Barnet kan så småt også spille med større bolde, dette kunne være i strandtennis eller vandpolo i et område der ikke er for højt vandet.

5 år

I denne alder er det måske ikke så meget badelegetøj, der gør udslaget for barnet underholdning, men istedet at kunne lege med andre og udfolde deres kreativitet. Dette kan være ved at bygge ting sammen med andre, eller spille fodbold på stranden.

Dette er som sagt bare estimater, og du skal derfor tage det med et gran salt. Men som det kan ses, er det lidt mere simpelt badelegetøj i starten af barnets liv. Herefter bliver der bygget på, så det er flere ting eller mere avanceret ting, barnet efterspørger. Mens det på et tidspunkt, mere er fokus på at kunne lave noget med andre, der vægter højest istedet for, hvad badelegetøjets funktion er. Dette sker naturligt i takt med at barnets sprog, men også dets motoriske udvikling sker.

Produkter

Nedenunder er der en masse produkter, der kan agerere som inspiration når du skal ud og købe badelegetøj. Dermed ikke sagt at disse produkter er de eneste, men de giver et godt indblik i det brede udvalg af badelegetøj der findes.

Badesæt fra PlanToys

Køb varen her

I alt fire stykker badelegetøj fra PlanToys. Badelegetøjet skal forestille havdyrene skaldyr, søstjerne, skildpadde og delfin. Badelegetøjet kan både flyde på vandet, samt fyldes med vand, for derefter at sprøjte vandet ud. Badelegetøjet er lavet i det bæredygtige PlanWood, og kan sikre adskillige timers sjov både i badekarret eller poolen. Prisen er i alt 199 kroner. 

Isbjørn sejlbåd fra PlanToys

Køb varen her

Endnu et stykke badelegetøj fra PlanToys, der kun udvikler bæredygtige produkter. Produktet her er en en lille isbjørn og en båd der kan leges med i vandet. Badelegetøjet anbefales til børn ældre end 12 måneder og koster i alt 139 kroner.

VVS-sæt fra Oxybul

Køb varen her

Et avanceret VVS-sæt til badet, der besidder rør og vandhaner. Badelegetøjet har mange forskellige muligheder, og er med til at barnet lærer, hvordan de forskellige komponenter spiller sammen. Ved åbning af hanen fyldes både beholderen, skovlhjulet, blomsten vandes og fisken stiger op i akvariet. Badelegetøjet er lavet af plast og indeholder i alt 11 dele. Prisen er i alt 279 kroner.

Bade panel fra BATTAT

Køb varen her

Super sjovt bade panel fra mærket BATTAT. Der hældes vand ned gennem skyen, der herefter snurrer solen rundt. Barnet kan derefter vælge om der skal i de andre dele, der er udformet som en bi og delfin. Badelegetøjet anbefales til børn der er 12 månender eller ældre, og koster i alt 199 kroner. 

Fiskesæt fra B Toys

Køb varen her

Et klassisk fiskesæt fra det anerkendte mærke B Toys. Badelegetøjet kan både benyttes i badekarret eller poolen, og besidder en fiskestang samt sjove dyr. Barnet skal så fiske de sjove dyr på med fiskestangen.En klassisk, men stadig sjov leg for de mindste. Prisen er i 199 kroner.

Aktivitetsbadebog fra Done By Deer

Køb varen her

Badebog fra det velkendte mærke Done By Deer. Bogen er produceret i Neopren og besidder en masse flotte detaljer som fx. knitrelyde, bidering og forskellige teksturer. Figurerne på bogen er havets dyr Jelly, Wally og deres venner. Prisen på bogen er 189 kroner.

Badegiraf fra Sophie la Girafe

Køb varen her

Super flot og klassisk badegiraf fra Sophie la Girafe. Giraffen er lavet af 100 % ren naturgummi udvundet fra gummitræet og farvet med ikke giftige plantefarver. Badegiraffen kan flyde og er let at holde for babyen. Netop denne badegiraf er velegnet til de helt små.  Derudover er den lavet uden ventil, så der ikke kan trænge vand ind. Prisen er i alt 179 kroner.

Vandrutsjebane fra Oxybul

Køb varen her

Endnu et produkt fra Oxybul, denne gang er der tale om en vandrutsjebanen. I alt medfølger der tre rutsjebaner og to figurer der er henholdsvis en and og fisk. Hvordan vandrutsjebanerne skal sættes i badekarret, bestemmer barnet helt selv. Super sjovt produkt, som barnet kan få adskillige timer til at gå med. Produktet koster 149 kroner.

Skumbrikker fra Studio Circus

Køb varen her

Igen en klassisk leg i vandet, nemlig badebrikker. Brikkerne skal forestille dyrene fra bondegården og når de bliver våde kan sættes fast på glatte overflader. Efter brug kan brikkerne puttes i en net så de nemt kan opbevares og dryppe af. Prisen er i alt 99 kroner.

Badebog fra Studio Circus

Køb varen her

Endnu et produkt fra Studio Circus, denne gang en super flot badebog. Bogen besidder søde tegninger og piver sjovt når man trykker på bogen. Prisen på bogen er i alt 69 kroner.

Badeand fra Magni

Køb varen her

Seks stykker af den klassiske badeand fra Magni. Badeænderne er forskellige i farve og er lavet af plastik. ?nsker du ikke at købe seks badeænder, kan du istedet også nøjes med at købe en. Prisen er badeænderne er i alt 109 kroner

Vandaktivitetsbord fra Oxybul

Køb varen her

Et produkt der både kan bruges i badekarret, men kan også tages med udenfor når vejret tillader det. Barnet lærer utrolig meget af dette bord, da der i alt er otte forskellige aktiviteter. Om barnet vælger at lav strøm, ændre vandstanden eller sejle med den lille båd, vil det udentvivl have det sjov, mens det lærer noget. Prisen er i alt 349 kroner.

Puslespil fra Sophie la girafe

Køb varen her

Et 4D puslespil fra Sophie la girafe. Puslespillet er med til at stimulere barnets indlæringsevne og motorik, da de store brikker kan sættes samme, som en ø, hvor dyrene kan være på toppen af. Puslespillet kan både tages med i badekarret men også poolen. Prisen er 279 kroner.

Flydende klodser fra BathBlocks – Kystvagt

Køb varen her

Skumblokke der kan klistre, og fungere som magneter når de berører vand. Sættet indeholder båd, helikopter og selvfølgelig klodser så der kan leges kystvagt. Produktet er fremstillet i hårdt skum uden skadelige stoffer. Prisen er i alt 129 kroner.

Flydende klodser fra BathBlocks – Slot

Køb varen her

Stort set samme produkt fra BathBlocks, her kan der i stedet laves et slot. Produktet er mest henvendt til piger, grundet den lyserøde farve og koster i alt 249 kroner.

Skib fra Lilliputiens

Køb varen her

Sjov og underholdende skib fra mærket Lilliputiens, der kan sejle rundt i badekarret på spændende eventyr. Efter brug kan skibet hænges til tørre i en sugekop, der er monteret på skibet. Sættet består af et skib og tre havdyr. Prisen er i alt 349.

Vandpistol fra Spiegelburg

Køb varen her

En klassisk vandpistol der er formet som en haj og kan sprøjte med vand ud gennem gabet. Et klassisk badelegetøj, med mange timers sjov, der i alt koster 109 kroner.

Hajfinne fra Swimfin

Køb varen her

Hvem har ikke altid gerne vil kunne lege en haj i vandet, nu har dit barn mulighed med denne hajfinne. Finnen er udformet således at den holder barnet oppe, når barnet ligger lodret i vandet. Prisen er i alt 289 kroner.

Andevæddeløb fra Yookidoo

Køb varen her

Sjovt badelegetøj til dit barn der elsker at plaske med vand. Der følger i alt fire ænder med, og hver and sprøjter sin egen måde når den sidder øverst. De fire AA batterier i badelegetøjet sørger for overfladen drejer rundt. Prisen er 399 kroner.

Aktivitetsbold i syv dele

Køb varen her

En rigtigt sjov bold, der sidder med 6 små bolde, der i alt gør det til en stor bold. Bolden er fremstillet af kunststof, der lever op til de høje sikkerheds- og kvalitetskrav. Prisen er i alt 269 kroner.

Bold fra BS Toys

En klassisk bold fra BS Toys. Bolden hoppe på vandoverfladen, da den er lavet af Neopren. Bolden kan både bruges i vandet, men også på stranden. Grundet boldens størrelse anbefales den til børn på fem år eller mere. Prisen er i alt 49 kroner for bolden.

Badekar og strand

Efter denne gennemgang af alder i forhold til badelegetøj, er det nu vigtigt at få styr på, hvilke omgivelser badelegetøjet skal bruges i. Er der tale om badelegetøj der skal benyttes i hjemmet, når barnet skal vaskes i badekaret, så er det noget andet du skal kigge efter, end hvis det er badelegetøj når barnet er i svømmehallen, på stranden eller i en pool. Måske ønsker du også at barnet kan tages med op ad vandet, og kan bruges hvor der ikke er vådt.

En badeand eller badedyr generelt, samt klodser, er lidt af en hybrid. Der både kan benyttes derhjemme eller på stranden. Du skal dog være opmærksom på at klodser kan flyde, så de ikke synker til bunden i en pool.

Større ting som fiskesæt eller store aktivitetslegetøj, er måske mere henvendt til stranden og poolen, da det godt kan være lidt besværlige at have hjemme i badekaret.

Badebøger kan benytte både derhjemme, men også i poolen. Stranden vil dog være lidt mere træls, da den kan opsamle sand eller få klamme ting, som tang på sig.

Mindre bolde er igen en hybrid der fungere begge steder. Større bolde, vil dog anbefales til stranden eller poolen.

Slutligt er der ting som en skvol og spand, der nok er mest henvendt til stranden, så der kan bygges ting. 

Badelegetøj og sikkerhed

Det er en god ting at være opmærksom på, hvilke ting der i det badelegetøj, som børnene leger med. Det er heldigvis sådan at det badelegetøj der bliver importeret, produceret og sælges i Danmark er underlagt nogle grundige undersøgelser og efterfølgende mærkninger, som Miljøstyrelsen står for. 

For at sikre dig at det badelegetøj er sikkert, og ikke indeholder alle mulige skadelige kemikalier, samt indeholder en god kvalitet, er der to ting du kan gøre.

Det første er at legetøjet skal være solgt i enten en dansk butik eller webshop. Dermed er du sikret at badelegetøjet er sikkerhedsgodkendt, og de forskellige mærkninger dansk lovgivning kræver er overholdt. Det andet du kan gøre, er for at sikre at badelegetøjet, stadig kan suge sig fast. Suger badelegetøjet sig på glasflader og fliser. Er det vigtigt at du gør de overflader, hvor badelegetøjet rent med citronsaft eller eddike, da badelegetøjet over tid ikke vil kunne suge sig fast og gøre brug af sine egenskaber.

Hvordan skal du behandle badelegetøj?

Når barnet benytter sig af badelegetøjet er det vigtigt at understrege at badelegetøjet ikke bliver rent. Du skal derfor være opmærksom på disse ting.

Undgå diverse former for badeolier og andre olieholdige produkter i badet, når der er badelegetøj i vandet. Grunden til dette er at olien ødelægger og er med til opløse overfladen på badelegetøjet. Derfor kan badelegetøjet hurtigt blive grimt og misfarvet. Når badelegetøjet har været med i vandet, er det vigtigt at du lader det tørre fuldstændig og giver den en tur med en opvaskebørste, samt opvaskemiddel en gang hver 14. dag.

Når du vil vaske badelegetøjet er det vigtigt at du ikke vasker det ved mere end 40 grader, da det er meget få typer af badelegetøj der kan tåle dette. Besidder badelegetøjet en ventil, kan der indjejre sig bakterier. Luk derfor hullet med en lim, gør hullet jævnlig rent eller skift badelegetøjet ud når det begynder at se klamt ud.