Med et ildbord kan du forlænge dine aftener på terrassen og i haven allerede fra forårets første lune dage og helt frem til sensommeren. Et ildbord skaber nemlig ikke kun hygge, men også varme.

Hvad er et ildbord?

Et ildbord er et bord til udendørs brug og fungerer lidt ligesom en udendørs pejs eller et bålsted. Ildborde varierer i design, og du kan både få ildborde, hvor selve ildstedet kun fylder det halve af bordet, så der er masser af afsætningsplads på bordet, og ildborde, hvor ilden løber i midten fra den ene ende til den anden, hvor du kan sætte snacks og drikkevarer hele vejen rundt om ilden.

Med et ildbord i haven eller på terrassen kan du forlænge din udendørssæson, da et ildbord både skaber hygge og varme omkring sig. Med et ildbord behøver du derfor ikke at investere i en terrassevarmer. Ildborde kører på gas, og ethvert ildbord vil derfor være tilsluttet en gasflaske, som ofte er gemt af vejen enten i selve bordets konstruktion eller skjult af et såkaldt gascover.

Hvilket ildbord skal jeg vælge?

Hvilket ildbord du skal vælge afhænger af flere ting herunder for eksempel prisen på ildbordet, ildbordets design og materiale, ildbordets størrelse og mål samt, om ildbordets gasflaske skal være skjult eller ej.

Prisen på ildbordet
Ildborde i spisebordsstørrelse og højde starter ved omkring 15.000 kroner alt afhængigt af mærke og materiale. Lavere borde, også kaldet loungeborde starter ved omkring 12.000 kroner ?? igen afhængigt af mærke og materiale. Du bør altså gøre dig klart, hvor mange penge, du er villig til at investere i et ildbord, inden du går ud på markedet.

Ildbordets design
Ildborde fås i mange forskellige designs, så det er muligt at finde et, som passer ind i lige netop dit terrasse- og havemiljø. Ofte vil det samme ildbord også kunne fås i flere forskellige farver og materialer. En søgning på nettet vil hurtigt give dig et overblik over de mange forskellige designs og mærker, som findes.

Ildbordets materiale
Ildborde bliver produceret i mange forskellige materialer alt efter hvilket mærke og design, du har kig på. Mange af de populære ildborde i Danmark er især produceret i beton, men du kan også findes ildborde, hvor ydersiden er i træ.

Ildbordets størrelse og mål
Mange vil på forhånd have en idé om, hvor stort deres kommen ildbord skal være. Heldigvis fås ildborde i dag i mange forskellige størrelser. Fra helt sm ildborde på størrelse med sofaborde til store spiseborde. Fælles for dem alle er, at de er væsentligt tungere end almindelige borde, da et ildbord kræver en meget kraftig ?? og dermed tung ?? og sikker konstruktion. Et ildbord i beton kan derfor snildt veje mellem 90 og 130 kilo afhængigt af størrelsen.

Skjult gasflaske eller ej
Om du vælger et ildbord, hvor gasflasken er skjult i konstruktionen eller ej, er en smagssag. Ofte vil ildborde i spisebordshøjde have gasflasken skjult i konstruktionen, mens lavere ildborde, som for eksempel et loungebord, vil have gasflasken stående ved siden af bordet tilsluttet gennem en slange. I dette tilfælde kan du vælge af skjule slangen under terrassens træbrædder eller lade gasslangen løbe under havefliserne.

Når du vælger et ildbord, hvor gasflasken ikke er integreret i soklen af bordet, skal du altså huske at overveje, hvor gasflasken skal stå, og om der er plads til den.

De bedste ildborde 2022

Nedenfor har vi samlet tre bud på de bedste ildborde på markedet lige nu, så du har en idé om, hvad du bør gå efter. Du kan også finde andre gode og ikke mindst flotte ildborde, ved at søge på nettet.

Unity ildbord

Unity ildbord fra ildbordet.dk er en bestseller hos producenten. Unity ildbord er et spisebord, som du derfor kan sætte spisebordstole omkring. Ildbordets brænder er aflang og alle omkring bordet vil derfor nyde godt af varmen fra ilden. Dette bord består af to dele: En bordplade og en sokkel, hvor gasflasken på maks. 11 kilo kan stå skjult. I soklen er der indbygget en låge, som gør det nemt at skifte gasflasken, når den er tom. Ildbordet Unity er håndlavet i beton. Dermed får du et helt unikt bord, da ingen bord er ens.

Dette bord fås i farverne antracit, sort, lys grå samt hvid.

Specifikationer for Unity ildbord:
Højde: 76 centimeter
Længde: 200 centimeter
Bredde: 100 centimeter
Vægt: 100 kg (top), 100 kg (bund)
Mål på aflang brænder: Bredde: 20 centimeter Længde: 95 centimeter
Mål på sokkel: Bredde: 40 centimeter Længde: 119,5 centimeter

Prisen for Unity ildbord fra ildbordet.dk ligger på omkring 15.000 kroner.

Atone ildbord

Atone ildbord er endnu en bestseller fra ildbordet.dk. Denne model er et såkaldt loungebord, hvilket vil sige, at det er cirka lige så højt som et sofabord. Selve bordet er aflangt og firkantet og skabt i et tidløst design. Ildbordet brænder er ligeledes aflangt, så alle omkring bordet får gavn af varmen fra ilden. Dette bord har ikke gasflasken monteret inde i selve soklen, men skal i stedet stå i nærheden af bordet, så gasslangen stadig kan nå mellem bord og gasflaske.

Dette bord fås i farverne antracit, sort, lys grå samt hvid.

Specifikationer for Atone ildbord:
Længde: 148 centimeter
Bredde: 79 centimeter
Højde: 39 centimeter
Vægt: 90 kg
Mål på aflang brænder: Bredde: 20 centimeter Længde: 95 centimeter

Prisen for Atone ildbord fra ildbordet.dk ligger på omkring 12.500 kroner.

Aura ildbord

Aura ildbord er endnu et loungebord fra ildbordet.dk, men denne model har et rundt ildsted i den ene ende i stedet for et aflangt. Dette bord er dermed asymmetrisk i sit udtryk, hvilket efterlader masser af bordplads til service og mad i den ene ende af ildbordet. Designet er enkelt og tidløst og vil passe ind i mange hjem. Selve gasflasken til ildbordet skal stå ved siden af bordet, da den ikke er integreret i bordets konstruktion.

Dette bord fås i farverne antracit, sort, lys grå samt hvid.

Specifikationer for Aura ildbord:
Længde: 148 centimeter
Bredde: 79 centimeter
Højde: 39 centimeter
Vægt: 90 kg
Diameter på rund brænder: 77 centimeter

Prisen for Aura ildbord fra ildbordet.dk ligger på omkring 12.500 kroner.

Tilbehør til dit ildbord

Dit ildbord er som udgangspunkt fuldstændig køreklart, når du modtager det. Du kan dog stadig tilkøbe forskelligt tilbehør for eksempel vindskærme til ildbordets brænder, et cover til gasflasken, hvis gasflasken skal stå frit og ikke er integreret i bordets sokkel. Du kan også tilkøbe en dækplade, som du kan lægge over brænderen. Dermed opnår du mere bordplads, når der ikke er tændt op i bordet.

Et ildbord vil ofte være meget modstandsdygtigt mod vind og vejr, men vil du gerne passe ekstra godt på det, kan du også købe beskyttelsescover til dit ildbord, som du lægger over det, når det ikke er i brug.

FAQ ?? De oftest stillede spørgsmål om ildborde

Hvad er et ildbord?
Et ildbord er en kombination af et ildsted og et havebord. Et ildbord ligner til forveksling et almindeligt betonbord til udendørs brug, men i midten, eller i den ende af bordet, vil der være en brænder, som skaber ilden på bordet. Dermed får du både hygge og varme udendørs og kan forlænge dine aftener udenfor.

Hvad koster et ildbord?
Prisen på et ildbord varierer meget alt efter størrelse, mærke og design. De mindste ildborde kan du få ned til 5000 kroner, men så er de heller ikke meget større end et lille sofabord. Et full size ildbord i spisebordsstørrelse koster derimod omkring 15.000 kroner.

Kan jeg have et ildbord på altanen?
Du kan godt have et ildbord stående på din altan, så længe du kan overholde kravene for sikkerhedsafstand. Sikkerhedsafstanden til en eventuel markise eller anden overdækning er for bordene fra ildbordet.dk 125 centimeter fra toppen af bordet, hvilket cirka svarer til 200 centimeter fra gulv til ?loft? eller anden overdækning.

Kan man lave mad på et ildbord?
De fleste ildborde er ikke beregnet til madlavning, du kan dog sagtens grille skumfiduser. Ellers er ildbordet primært til hygge og til at skabe varme, når aftenerne bliver koldere.

Bliver ildbordet varmt?
Selve bordpladen bliver ikke varm, når ildbordet er tændt. Til gengæld udvikler bordet en dejlig varme som bedst kan sammenlignes med en terrassevarmer. Derfor har du heller ikke nødvendigvis brug for en terrassevarmer, når du har investeret i et ildbord ?? det afhænger dog af bordets størrelse, hvor meget varme det udvikler under brug.

Hvordan rengør og vedligeholder man sit ildbord?
Et ildbord er generelt meget hårdført og kan tåle vind og vejr. Du kan dog vælge at investere i et beskyttelsescover, som du kan lægge over dit ildbord, når det ikke er i brug. Er dit ildbord blevet beskidt eller snavet kan du blot gøre det rent ved hjælp af en hårdt oprevet klud og eventuelt en smule opvaskemiddel.

Er et ildbord farligt?
Det korte svar er nej. Et ildbord er lige så (u)farligt at bruge som et almindeligt gaskomfur. Det vil sige, at risikoen for en ulykke er meget, meget lille. I forhold til sikkerhed skal du primært være opmærksom på, at du altid overholder den angivne sikkerhedsafstand mellem ildbordet og et eventuelt loft og overdække.