Drømmer du om varmen og den stille knitren fra bålet en hyggelig sommeraften? Hvis du ikke har en stor have med plads til en bålplads, og drømmer du om den ultimative hyggestemning om bålet? Dine bønner er hørt, og løsningen er simpel: Et bålfad.

Med et bålfad i haven kan du nemlig opleve den samme hyggelige stemning ved bålet, uden det kræver en stor have og en decideret bålplads. Du kan bruge dit bålfad lige, hvor du vil. Du kan nemlig have det i haven eller på terrassen. Og så er der den fordel, at det nemt kan pakkes væk, når det ikke er i brug, samt du kan tage bålfadet med på ferien i sommerhuset eller på stranden.


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/toppricer.dk/public_html/wp-content/themes/top-pricer-v2/template-parts/blocks/featured-product/featured-product.php on line 45

Hvad er et bålfad?

Et bålfad er et fad lavet i et varmebestandigt materiale, så det kan holde til, at du kan lave et bål i det på en kontrolleret måde. Afhængigt af hvad du ønsker at gøre med dit bålfad, kan du både bruge grillkul eller brænde til optænding. Bålfadet kan bruges bare for hyggens skyld, og det er muligt at have brændet samlet i et afgrænset område, men det er også muligt at bruge bålfadet til madlavning.

Bålfadet er med til at beskytte omgivelserne og underlaget, samt sørge for at afgrænse bålets størrelse. Dertil kan det være med til at beskytte flammerne fra et fugtigt underlag eller vind.

Bålfade findes i et væld af størrelser, former og materialer, samt det er muligt at få ekstra tilbehør, der gør det muligt at bruge bålfadet til eksempelvis madlavning. Du kan få store bålfade, der kan have en fast plads i haven, og du kan købe mindre bålfade, der er lette at transportere. Så kan du altså få lige netop det bålfad, du drømmer om.

Sådan finder du det perfekte bålfad til haven

Siden du er havnet på denne side, er du nok på udkig efter et bålfad. Måske har du allerede opdaget, at udvalget er temmelig stort. Ellers finder du nok ud af det lige om lidt. Der findes nemlig mange forskellige bålfade på markedet, og det kan være lidt af en jungle.

Men fortvivl ikke ?? vi har lavet denne guide, så du kan finde hoved og hale i, hvilke typer bålfade der findes, og hvad du skal overveje, når du skal købe et bålfad. Du kan finde mere inspiration til hjemmet på living concept

Stort bålfad eller lille bålfad?

Når det kommer til bålfade, er størrelsen ikke uden betydning ?? og til en vis grad betyder formen også noget. Derfor bør du først og fremmest overveje, hvor stort bålfadet skal være i diameter. Der findes nemlig bålfade i størrelsen fra under 50 centimeter i diameter og op over 100 cm i diameter.

Størrelsen på bålfadet har ikke bare betydning for, hvor mange personer I kan sidde omkring bålet, men også for hvilke madlavningsmuligheder der er, samt hvad du kan bruge som brænde.

Vælger du et lille bålfad, har det den fordel, at det kan være nemmere at flytte rundt på, samt du har mulighed for at anvende kul mere effektivt.

Et større bålfad kan være sværere at flytte rundt på, men det kan til gengæld have den fordel, at I kan sidde flere personer omkring bålet og få varmen. Og så er der flere muligheder hvad angår madlavning. Et større bålfad kan give en mere jævn varmefordeling, og det er muligt at have gang i flere ting på samme tid.

Bålfad med ben eller ej

Ikke nok med at du bør tænke over bålfadets diameter, er det også værd at overveje højden. Der findes nemlig bålfade med eller uden ben. Det lave bålfad har ikke ben som sådan, men stadig en lille form for opsats, der gør at bålfadet ikke kommer i direkte kontakt med underlaget. Det er nemlig vigtigt, at bålfadet ikke rører underlaget, da de høje temperaturer kan ødelægge underlaget.

Et lavt bålfad bør ikke flyttes rundt på, når det er i brug ?? der er nemlig særlige krav hvad angår underlagets brandsikkerhed. Til gengæld har du et mere stabilt bålfad, der på sin vis også minder mere om en decideret bålplads.

Det høje bålfad med ben er derimod praktisk, hvis du vil anvende det som grill eller til anden madlavning. Det kan nemlig give dig en bedre arbejdshøjde, såvel som bedre mulighed for at mærke varmen, når I sidder på stole.

Materialer

Bålfadets materiale er også værd at tage højde for. Materialerne har nemlig betydning for, hvad du kan bruge dit bålfad til, samt hvorvidt det er muligt at flytte rundt på det, eller det skal have en fast plads på terrassen. Dertil har materialet selvfølgelig også en vis betydning i forhold til udseendet, der med tiden kan ændre sig ved brug, samt på grund af vejr og vind.

Bålfad i støbejern

De fleste og mest almindelige bålfade er lavet af jern ?? det kan være industrijern eller støbejern. Jern er et solidt og holdbart materiale, men det er også meget tungt. Det kan have sine fordele, idet det er mere stabilt. Til gengæld kan det også være vanskeligere at flytte rundt på. Dertil vil jern med tiden blive påvirket af omgivelserne, da både luften og vejret kan gå ind og påvirke jernet, så det oxiderer eller ruster.

Det er ikke nødvendigvis et problem med lidt oxidering eller rust, da det kan skabe et cool og industrielt udseende, der selvfølgelig også har sin charme. For meget rust kan dog godt påvirke bålfadets holdbarhed, så derfor bør du alligevel være opmærksom på vedligeholdelse og beskyttelse af bålfadet, så du er sikret den længst mulige holdbarhed.

Fecralloy

Fecra-hvad-for-en-snegl? Fecralloy er et særligt materiale bestående af jern og chrom. Det er produceret på en særlig måde, der gør det muligt at lave meget tynde konstruktioner af dette holdbare og stadig varmebestandige materiale. Det kan laves som et net, der gør det fleksibelt og foldbart.

Bålfade af fecralloy kan fås som foldbare, hvor de mest af alt minder om en lille foldbar campingstol. Med et bålfad eller båltæppe af fecralloy har du altså en sammenklappelig bålplads, du nemt kan tage med dig på campingture.

Stål

Er du på udkig efter et mere holdbart bålfad, kan du overveje at anskaffe dig et bålfad i stål. Der er efterhånden flere bålfade på markedet, der er lavet i rustfrit stål, eller som har en rustfri belægning, der beskytter materialet mod oxidering og fugt. Det gør altså bålfadet mere modstandsdygtigt over for vejr og vind, og det kan derfor stå ude hele året.

En anden fordel ved et bålfad i stål er, at det er en del lettere end eksempelvis støbejern, og det er derfor nemmere at flytte rundt på bålfadet i haven ?? dog er det ikke nær så stabilt som støbejernsbålfadet grundet den lavere vægt. Til gengæld er det ofte mere overkommeligt i forhold til prisen, sammenlignet med bålfadene af støbejern eller eksempelvis beton.

Cortenstål

I den anden boldgade end rustfrit stål har vi cortenstål, og her er det faktisk meningen, at det skal have det rustne look. Cortenstål har en særlig sammensætning, der skaber et ganske tyndt lag af overfladerust. Det giver ikke bare en flot rød rustfarve, men gør også, at det underliggende lag ikke ruster yderligere, da fugten har sværere ved at trænge igennem det øvre rustlag.

Her har du altså mulighed for at få et bålfad i et holdbart materiale, der på samme tid har et flot og rustikt udseende.

Beton

Det er faktisk også muligt at finde bålfade af beton, og det kan have den fordel, at det kan laves i et væld af former og designs. Til gengæld er bålfade i beton ikke nær så holdbare, og de er særligt sårbare over for kulde grundet vandindholdet i materialet, hvorfor det bør tages ind om vinteren.

Titanium

?nsker du et bålfad i et let og super transportabelt materiale, kan du overveje et bålfad i titanium. Bålfade i titanium er måske ikke optimale til brug i haven, da de er meget små, og materialet ikke er nær så holdbart. Til gengæld er denne type bålfade perfekte til ture i det fri, grundet sin størrelse og lavere varmeproduktion, så det giver dig god mulighed for at lave mindre bål til madlavning på vandreture og campingferien. Dog er bålfade i titanium i den lidt dyrere ende.

Ekstra udstyr til bålfad

Bålfade er selvfølgelig ikke bare for hyggens skyld ?? de kan også bruges til madlavning, især i kombination med et udendørskøkken. Er du interesseret i at bruge bålfadet til madlavning, er det derfor en god idé, at du går efter et bålfad, hvor dette er en mulighed. Det er nemlig ikke alle bålfade, der kan bruges til madlavning.

Bålfad med rist

Vil du lave mad på dit bålfad, er det en god idé at gå efter et bålfad med rist. Risten lægger du oven på bålfadet, og så kan du sætte en tekedel eller gryde ovenpå ?? og her skal du selvfølgelig sikre dig, at dit køkkenudstyr kan tåle eventuelt levende flammer. Ellers skal du selvfølgelig også ud at investere i campingudstyr, der er egnet til formålet.

Det er også muligt at købe en decideret grillrist til nogle bålfade, så du kan bruge de varme gløder i bålfadet til at grille mad. Så har du altså et mere funktionelt bålfad, hvis du ikke lige har en grill eller gasgrill.

Gør tanken om en gasgrill dig nu alligevel lidt varm om hjertet, kan du selvfølgelig lige hoppe over på vores guide til gasgrille. [intern link til gasgrill https://toppricer.dk/gasgrill-test/]

Bålfad med stativ

Du kan også tilkøbe et særligt stativ til bålfade, hvor du kan have gryder eller lignende hængende over bålet. Stativet er nemt at sætte over og fjerne fra bålfadet, så du skal blot finde det frem, hvis du har planer om at bruge det.

Forskellige funktioner

Nu kan vi efterhånden konkludere at et bålfad ikke bare er et bålfad. Der findes nemlig et væld af størrelser, former og materialer, samt ekstra udstyr til. Ikke nok med det kan bålfade også have forskellige funktioner.

Bålfad til madlavning

Her er det en god idé at overveje, om bålfadet bare skal bruges til lidt ekstra hygge og varme på terrassen, eller om det skal kunne bruges til madlavning. Skal bålfadet bruges til madlavning, skal du nemlig overveje størrelsen, samt muligheden for ekstra udstyr og redskaber, som du jo kunne læse om ovenfor.

Hævet fra underlaget

En anden vigtig detalje ved bålfad er, at de bør være hævet fra underlaget. Bålfadet bliver nemlig meget varmt, og derfor er det jo vigtigt at det ikke ødelægger eller giver varmen videre til det omkringliggende underlag. Her kan du overveje at vælge et bålfad med ben, der også vil være nemmere at flytte. Mange bålfade har også små holdere, så de er en smule hævet fra jorden, og dermed vil varmen fra selve fadet ikke påvirke underlaget direkte.

Bålfad med dræn

Det kan også være en god idé at se på, om bålfadet har et dræningshul i bunden. De rigtig gode bålfade har nemlig et sådan hul, hvor regn og fugt kan løbe ud og derved dræne bålfadet. Det sikrer ikke bare en længere holdbarhed, men gør det også nemmere at optænde brændet, selv hvis det skulle have regnet. Her er det især de tunge bålfade, der er vanskelige at transportere, der med fordel bør have et dræn.

Bålfad med ventilation

Ventilation lyder måske lidt underligt, når det handler om bålfade. Men et bålfad med ventilationshuller er faktisk i høj grad at foretrække. Derfor er det en god idé, at du kigger efter et bålfad, der har ventilationshuller i bunden eller siderne tæt på bunden. Ventilation er nemlig noget af det vigtigste for at få startet bålet godt op, så flammerne kan få godt fat i brændet.

Det er især vigtigt at bålfadet har god ventilation, hvis du skal bygge et bål, der kan bruges til madlavning, og hvis gløderne bagefter skal være effektive nok til at tilberede maden ordentligt.

Design

Generelt er design et spørgsmål om smag og behag. Bålfad findes i et væld af former og med flotte udsmykninger, der kan pryde enhver have. Et bålfad er således ikke bare for hyggens eller funktionalitetens skyld, men også for æstetikken.

Kigger vi på design og funktionalitet, er der faktisk også bålfade, der er foldbare, hvilket måske ikke er så meget for æstetikkens skyld. Her er det nemlig det praktiske aspekt, der tæller. Et foldbart bålfad kan du nemlig tage med på tur. Det er altså oplagt at putte det foldbare bålfad i rygsækken og tage med på vandreture eller campingferien. Det er altså værd at overveje, om det foldbare bålfad er noget for dig, hvis du har planer om at have det med på ture.

Hjemmelavet bålfad

Er du i det mere kreative hjørne, og elsker du DIY eller at få hænderne godt beskidte? Så kan du lave dit eget hjemmelavede bålfad ?? og så koster det heller ikke særligt meget.

Med tre murerbaljer, en sæk færdigbeton og vand kan du nemlig lave dit helt eget bålfad i beton. Her kan du søge dig frem til hjemmelavede bålfade, ?DIY fire bowl? eller ?DIY fire pit? på nettet og lade dig inspirere af både opskrifter og youtube, hvor du kan finde mange gode guides til både simple og mere komplicererede hjemmelavede bålfade. Vi har for eksempel fundet frem til Anders Beiers fine guide (og ja, hans hustru er studieværten Lene Beier). [link https://www.beierbygger.dk/2019/04/23/billigt-diy-baalfad/ ]

Bålfad på tilbud

Er du ikke så fiks på fingrene eller klar til at blande 50 kg beton sammen til et bålfad, kan du også holde godt øje med bålfad på tilbud. Det sker nemlig ind imellem at bålfade kommer på tilbud hos coop.dk eller andre webshops. Og så er der altså lige lidt penge at spare. Ellers kan du selvfølgelig også vente til Black Friday med at købe et bålfad. Og så længe det er tørvejr, kan du jo sagtens bruge bålfadet om vinteren ?? så kan I også få varmen og hygge jer i det kølige vintervejr.

FAQ

  • Hvor kan jeg stille mit bålfad?
    • Det er vigtigt at placere dit bålfad på et varmebestandigt underlag, der kan tåle det. Gerne på fliser eller jorden. Vær opmærksom på ikke at placere bålfadet på tørt græs, da det udgør en risiko for brandfare.
  • Kan jeg lave mad på et bålfad?
    • Ja, alt efter modellen er det muligt at lave mad på et bålfad. Her er det en god idé at gå efter et bålfad med en rist, som du eksempelvis kan stille gryder på eller bruge som grill.
  • Hvor kan jeg købe et bålfad?
    • Du kan købe bålfade online og i mange fysiske butikker. Du finder et stort udvalg online, og der er mange forskellige muligheder i forhold til størrelse, materiale og funktioner.

Kilder

Friluftsmagasinet.dk

Friluftsmagasinet har testet en række bålfade i samarbejde med friluftsekspert Simone Jensen. Vinderen i deres test er Z-line bålfadet.

Læs testen her: https://friluftsmagasinet.dk/baalfad/

Politiken

Har du abonnement hos Politiken kan du læse deres anmeldelse af bålfade fra 2011. Selvom anmeldelsen er nogle år gammel, kan det stadig være muligt at finde nogle af bålfadene fra testen.

Læs den her: https://politiken.dk/forbrugogliv/boligogdesign/testboligdesign/art5458784/Bålet-bliver-bedst-på-flade-fade