Det er ikke altid en nem opgave at købe gaver til andre. For nogen er den disciplin noget af det besværligste i verden. Især hvis man er omgærdet af familie og venner, der er kræsne og aldrig helt kan forklare, hvad de ønsker sig. Kender du typen, og kender du især en kræsen IT-entusiast, som går ekstra meget op i cybersikkerhed, så vil denne lille artikel måske kunne hjælpe.

VPN-forbindelse for øget sikkerhed og online privatliv

Har du et familiemedlem eller en ven, som går op i online sikkerhed og som snakker meget om at ville øge beskyttelsen af sit privatliv online, så er denne gave ideel. Med en VPN-forbindelse vil den pågældende person kunne skabe et ekstra lag af sikkerhed mod hackere og andre cyberkriminelle. En VPN krypterer nemlig al data, som sendes til og fra den pågældende enhed, således at ingen kan snage i vedkommendes data og personfølsomme oplysninger. Derudover vil en VPN også ofte have indbyggede funktioner, som kan advare dig mod malware på programmer eller filer, du overvejer at downloade eller hjemmesider, du forsøger at besøge.

Stærkt antivirusprogram

Computervirusser lever i bedste velgående og er dagligt en trussel for millioner af online brugere på nettet verden over. For at komme lidt af problemet med virus og malware til livs kan man eksempelvis vælge at give et antivirusprogram i gave. I en verden med øgede cybertrusler, handler det netop om at være på forkant med online farerne. Og med denne software-gave vil din ven eller familiemedlem kunne skabe lidt større tryghed online. Virusprogrammer kan i dag fås gratis, men man bør naturligvis stile efter et antivirusprogram fra en officiel udbyder. Det behøver ikke koste mange penge; så længe man bare ikke går på kompromis med kvaliteten og deraf også med sikkerheden.

Krypterede USB-stik for ekstra beskyttelse

Det kan være nemt og komfortabelt at gemme vigtige dokumenter, billeder eller filer i en online cloud eller lignende. Men med online lagring kommer også en risiko for hacking eller anden cyberkriminalitet. I stedet kan man vælge at benytte sig af en ekstern harddisk eller et USB-stik. Og ønsker man at gå hele vejen med sikkerhed, så kan man også erhverve sig et krypteret USB-stik. Med dette vil din ven eller dit familiemedlem få en ekstra beskyttet ekstern lagringsenhed til opbevaring af de mere personfølsomme filer og dokumenter.

Abonnement til en passwordmanager

Du kan også vælge at give et års abonnement til en passwordmanager til din ven eller familiemedlem. Med en passwordmanager får man et sikkert sted at opbevare sine adgangskoder. Det er især en god idé for dem, der tager cybertruslen seriøst, og som måske også har en tendens til at gå og glemme sine adgangskoder. Mange passwordmanagere er gratis, men man bør træde varsomt med online cybersikkerhed, der kommer uden en pris. For det kan netop komme med en anden pris: dårlig kvalitet. Køb en måned eller et års abonnement på en af markedets bedre udbydere. Så vil du gøre din ven både glad og mere sikker.

Skærmfilter for større diskretion

Har du en ven, der ikke kan lide at blotte sin skærm og eventuelle oplysninger på sin telefon, tablet, bærbare computer eller PC, så er det fuldt forståeligt. Der findes hackere, som fysisk forsøger at tiltuske sig data eller adgangskoder fra folk ved fysisk at forsøge at lure det af. Nogle mennesker kan i det hel taget bare ikke lide, at andre mennesker kan læse med på telefonen eller laptoppen fra sædet ved siden af i bussen eller på toget. Men det er der heldigvis råd for. Du kan nemlig købe et særligt skærmfilter, der let og hurtigt kan påføres din enheds skærm. Skærmfilteret har den egenskab, at det toner skærmen fra forskellige vinkler, således at skærmbilledet sortnes for dem, der kigger med fra spidsere vinkler. Eventuelt en person, der sidder ved siden af dig i bussen.

Cover til computerkameraet

Du har måske rystet lidt på hovedet ad din cybersikkerheds-interesserede vens snak om hacking af webkameraer og online spionage. Det kan nu også lyde som noget, der er taget direkte ud af en James Bond-film. Men hvor vildt det end lyder, så er det ikke desto mindre en reel trussel. Hackere kan faktisk overtage dit online kamera på computeren og potentielt set udspionere dig. Men naturligvis ikke, hvis du i forvejen har afskærmet eller på anden måde tildækket dit webkamera. Og det er lige netop, hvad den næste gave kan. Et cover til stationære og bærbare computerkameraer fås i vidt forskellige udgaver og designs, men tjener alle det samme formål: at gøre det helt og aldeles umuligt for hackere og andre cyberkriminelle at hacke sig igennem til dit system for at lure på dig via dit eget kamera på computeren.