Alt er klar – bilen er pakket, ungerne er spændt fast, og der er snacks, bleer og underholdning til turen. Måske går turen sydpå, eller I skal tværs over landet til familiefest med jeres lille ny.

Men inden I drøner afsted, skal du måske have styr på, hvor længe din baby må sidde i en autostol. Små babyers rygge er nemlig sårbare, og derfor er det godt at have styr på reglerne for, hvor længe de må sidde fastspændt i en autostol.

Hvad siger reglerne o babyer og autostole?

Når I skal køre tur, er det vigtigt at alle sidder godt og er spændt korrekt fast. Det gælder især børnene, og her er der mange krav og regler, hvad angår autostole og fastspænding. Er du i tvivl om reglerne, kan du læse lidt mere om dem, samt tjekke hvilke autostole, der er de bedste på markedet lige nu, i vores anmeldelse her.

Kort fortalt er det vigtigt at:

  • Børn under 135 centimeter skal være spændt fast i godkendt udstyr
  • Autostolen passer barnets vægt og højde
  • Autostolen er monteret korrekt i bilen
  • Selen sidder korrekt
  • Dit barn sidder godt

Men hvordan er det nu med de helt små, og hvor længe må de være spændt fast?

Der er faktisk ikke nogen regler for, hvor længe en baby må sidde i autostol. Det vigtigste er derfor, at du bruger din sunde fornuft og tænker over, at du skal passe på det lille barns ryg og nakke. I princippet er det nemlig ikke skadeligt for babyens ryg at sidde i en autostol, så længe det kun er når I kører tur, og turene ikke er for lange.

Korte ture eller mange pauser

Især de første måneder er det dog en god idé, at I holder jer til korte ture på 15-30 minutter. En kort køretur til supermarkedet vil ikke gøre noget. Det er dog godt at overveje, om barnet skal over i en barnevogn eller bæresele under selve indkøbsturen, hvis der skal handles til hele ugen i Bilka. Generelt er det bedst at holde sig til de korte ture i barnets første leveår.

Skal I derimod ud at køre en længere tur, er det godt at holde mange pauser undervejs. Her kan det anbefales, at I tager 15-20 minutters pause, for hver to timer, I har kørt. I kan få lidt frisk luft, måske se jer lidt omkring og få bevæget jer lidt, give lidt mad eller få skiftet bleen. Falder det lille barn i søvn, kan det være godt at forsøge at ændre stilling lidt, så barnet ikke sidder i samme stilling for længe.

Hold øje med det lille barn

Grunden til at spædbørn helst ikke må sidde for længe i autostole er, at der kan komme et for stort tryk på deres lille rygrad. Dertil kan der opstå det problem, at deres hoved kan falde fremover, hvis de falder i søvn, og dermed blokere for de frie luftveje. Det er altså af sundhedsmæssige og sikkerhedsmæssige årsager, at det anbefales at være påpasselig med, hvor længe barnet sidder i autostolen.

Det er selvfølgelig også vigtigt at holde øje med barnet undervejs på turen. Det gælder ikke bare deres siddestilling, men også hvordan de har det. Små børn kan ikke selv regulere deres kropstemperatur, og derfor bør du være opmærksom på, at dit lille barn ikke får det for varmt i autostolen. Derfor skal barnet heller ikke have overtøj på – både fordi det kan få det for varmt, men faktisk kan stort overtøj som jakker og flyverdragter også udgøre en sikkerhedsmæssig risiko i autostolen, da du ikke kan være sikker på, at barnet sidder ordentligt fast med det store overtøj.