Kender du også følelsen af, at opvasken bare hober sig op og stirrer på dig i køkkenet? Eller er du lynhurtig til at klare opvasken efter madlavningen, fordi du elsker synet af et rent køkken?

Nogle mennesker elsker at vaske op, andre hader det. Men der er ingen tvivl om, at siden opvaskemaskinen kom på markedet, har den gjort vores hverdag lettere.

Hvis du ikke er typen, der elsker at vaske op i hånden, er der næppe noget bedre end at putte det snavsede service i maskinen, putte en opvasketaps i, lukke lågen og sætte maskinen i gang. Så slipper du for at stå og knokle for at få vasket tallerkner, snavsede gryder og bestik af efter måltidet – og endnu federe er det, at du slipper for at vaske en ordentlig omgang opvask efter en middag med hele familien.

Er du overbevist om, at en opvaskemaskine skal være din makker i køkkenet, kan du tjekke vores anmeldelser af de bedste og mest populære opvaskemaskiner i vores guide her.

Men hvor meget vand bruger en opvaskemaskine egentlig, og kan det svare sig at bruge opvaskemaskinen frem for at vaske op i hånden?

Ned 10 liter vand i gennemsnittet

Hvor meget vand det kræver per opvask i en opvaskemaskine afhænger selvfølgelig af modellen. De nye og energivenlige opvaskemaskiner på markedet har dog et lavt vandforbrug, nemlig helt ned til 10 liter per opvask, ifølge Forbrugerrådet Tænk.

Selv de største opvaskemaskiner på markedet i dag kan bruge helt ned til 12 liter vand per opvask. Kører opvaskemaskinen en gang dagligt, er det altså blot omkring 3600-4300 liter vand om året. Det er altså ikke meget, hvis vi sammenligner med, hvad en opvask i hånden kræver, og det kan du læse mere om herunder.

Går du efter en opvaskemaskine med et godt energimærke, er der altså mange penge at spare – også hvad angår energiforbruget. Udgifterne til både vand og strøm vil altså være noget lavere, end ældre modeller af opvaskemaskiner, der ikke har så godt et energimærke.

Opvask i hånden eller opvaskemaskine

10-12 liter per opvask lyder måske af meget, men det er det faktisk ikke, hvis vi sammenligner med opvask i hånden. Her kan du nemlig snildt bruge op til 20-30 liter til bare at fylde vasken – og her er det muligt, at du skal skifte vandet ud undervejs. Det er altså oppe over 10.000 liter vand om året, hvis du kan nøjes med én vaskfuld. Faktisk påpeger Tænk, at hvis du vasker op under rindende vand, kan du bruge op til 720 liter på en opvask, hvis opvasken svarer til 12 kuverter.

Så ikke nok med at du sparer tid ved at vaske op i opvaskemaskinen, sparer du også vand og penge.

Fyld maskinen og skyl ikke af

Hvis du gerne vil spare endnu mere på energi- og vandforbrug, kan du med fordel sørge for at fylde maskinen helt op, inden du starter den. Det er nemlig en god idé at udnytte opvaskemaskinens fulde kapacitet, fordi en maskine der kun er halvt fyldt, næsten bruger lige så meget energi som en fyldt.

Et andet godt tip til at spare på vandet er, at du ikke skyller servicet af, inden du sætter det i opvaskemaskinen. Det er nemlig spild af vand. Det er nok bare at skrabe madresterne af – og opvaskemaskinen kan fint holde til det – den har faktisk kun godt af, at der er lidt snavs på servicet.