Hvis vi oplever, at der står vand i bunden af opvaskemaskinen efter en vask, kan vi godt ty til panik og tænke ”åh nej, nu skal vi ud og købe en ny dyr opvaskemaskine.” Heldigvis er det sjældent, at opvaskemaskinen er helt kaput, og det er nødvendigt at købe en ny.

Der kan nemlig være flere grunde til, at vandet ikke vil løbe ud af opvaskemaskinen igen – og heldigvis kan ofte selv gøre noget ved problemet. Læs med her og find ud af, hvordan du tømmer opvaskemaskinen for vand.

Skulle du alligevel være så uheldig, at opvaskemaskinen er helt død, kan du finde din nye opvaskemaskine i vores guide og anmeldelse af opvaskemaskiner her.

Sådan tømmer du opvaskemaskinens bund for vand

Er der vand i bunden af opvaskemaskinen, kan du være heldig, at afløbet bare skal have lidt hjælp til at tømme maskinen. Det gør du ved at afmontere afløbsslangen. Oftest sidder afløbsslangen under håndvasken. Her er det en god idé at du lægger slangen fladt på gulvet – allerhelst i en bakke, så du ikke risikerer at spilde vand på gulvet eller i køkkenskabet under vasken.

Hvis afløbsslangen er stoppet til, kan du eventuelt køre en omgang afløbsrens eller varmt vand igennem slangen.

Er afløbet blokeret?

En af de hyppigste årsager til vand i bunden af opvaskemaskinen er et blokeret afløb. Det kan være blokeret af madrester, der ikke er nedbrudt ordentligt og er kommet med ud gennem vandet. Det kan også være, at der er smuttet glasskår, en stump papirserviet eller tandstikkere med, som har sat sig fast i afløbet.

Er dette tilfældet, er det nødvendigt at rense afløbet manuelt, og her er det ikke bare nok at afmontere afløbsslangen og lade vandet løbe ud.

I stedet skal du gøre følgende:

  1. Først skal du afkoble opvaskemaskinen.
  2. Tag så den nederste kurv ud af maskinen.
  3. Så skal du skrue spulearmen og bundelementet af, så du har adgang til afløbet.
  4. Brug gummihandsker til at rense afløbet for madrester, glasskår eller hvad der ellers sidder fast. Og husk at være forsigtig!

Rens filteret

Det kan også være nødvendigt at rense bundfilteret i din opvaskemaskine. Et snavset bundfilter er nemlig også ofte årsagen til, at der er vand i bunden af maskinen. Her skal du bare tage filteret op og rense det – og så er det klar til brug igen.

Undgå at afløbet stopper igen

Det er selvfølgelig godt at undgå, at afløbet i opvaskemaskinen stopper til igen. Det sker desværre ofte, fordi vi er blevet mere miljøbevidste og bruger øko-programmer eller koldere vand, når vi kører opvaskemaskinen. Det er selvfølgelig godt at være miljøbevidst, og der er meget at spare ved at bruge øko-programmet på en opvaskemaskine. Men det er alligevel godt at køre et vaskeprogram igennem med varmt vand regelmæssigt – og gerne en gang om ugen. På den måde kan du undgå at skulle rengøre afløbet så ofte.