Sådan finder du det bedste kattegrus

Kattegrus findes der masser af – og af den grund kan det være en vanskelig opgave at finde det helt rigtige kattegrus til din kattebakke. For hvad skal du vælge? Hvilket kattegrus er bedst? Hvilket kattegrus er billigst? Og som om det ikke var nok, så skal du selvfølgelig også sikre dig, at det er noget kattegrus, din kat kan lide.

I denne artikel kan du læse mere om kattegrus, samt hvad du skal overveje, når du skal vælge kattegrus til din kat. Og så finder du selvfølgelig også vores bud på det bedste kattegrus på markedet.

Er du på udkig efter andre produkter til din kat? Se vores forslag til den bedste transporttaske til kat – eller måske er du på udkig efter en rygsæk til kat?

Og for at der skal ryge noget ud, skal der selvfølgelig også ryge noget ind. Find det bedste kattemad her.

Det bedste kattegrus

Det er vigtigt at vælge kattegrus af god kvalitet – både for din kats skyld, men også for din egen. Det skal være nemt at rengøre kattebakken, det må ikke lugte, og i det hele taget skal det helst heller ikke koste for meget. Her har vi samlet nogle af de bedste kattegrus på markedet lige nu.

Ever Clean Extra Strength kattegrus 10 L

Noget af det mest populære kattegrus på markedet er helt sikkert Ever Cleans kattegrus. Her finder du versionen, Extra Strength, som byder på kattegrus af rigtig god kvalitet. Ever Clean Extra Strength findes i to versioner: en parfumeret og en uparfumeret udgave.

Om der skal duft til eller ej er altid et godt spørgsmål – det parfumerede kattegrus vil uden tvivl bedre kunne skjule dårlige lugte. Til gengæld er det langt fra alle katte, der bryder sig om den duftende parfume. Dog indeholder kattegruset også kul, som har en lugtabsorberende evne, så duft eller ej, vil Extra Strength være et godt valg.

Men tilbage til Ever Clean Extra Strength’s evner. Her får du nemlig virkelig kvalitet for pengene. Kattegruset består af ler og naturlige mineraler, der har en utroligt høj absorberingsevne og klumper godt sammen. Dermed er det nemt at fjerne afføring og klumper, så du kan holde kattegruset rent. Det begrænser mængden af støv, der kan være ubehagelige for både dig og katten.

Ever Clean Extra Strength er en klar favorit blandt forbrugerne, og det forstår vi godt hvorfor.

Fordele og ulemper ved Ever Clean Extra Strength kattegrus 10 L

Fordele

  • Støvfrit
  • Neutraliserer lugt
  • God klumpende kattegrus

Ulemper

  • Kan være svært at få ud af posen

Vitakraft Compact Ultra Classic 8 L

Er billigt kattegrus godt? Det kan det sagtens være, hvis du spørger os. Du kan tage et kig på Vitakraft Compact Ultra Classic 8 L. Her får du en god omgang kattegrus til en billig pris. Og så er det faktisk super nemt at rengøre.

Kattegrus kan nemlig godt have tendens til at klistre fast i kattebakken, men med Vitakraft Compact Ultra Classic slipper du for det problem. Dette kattegrus danner fine store klumper, som er nemme at skovle op og sortere fra det rene grus. Det klistrer ikke fast til kattebakken, og du kan dermed nemt skovle det fra og holde kattebakken ren og perfekt til selv den mere kræsne kat.

Desuden kan kattegruset holde i op til 7-9 dage, så du behøver ikke skifte det så ofte. Så ikke nok med at kattegruset er billigt, så er det også drøjt i brug, så du kan spare endnu flere penge.

Duftmæssigt er Vitakraft Compact Ultra Classic bestemt også værd. Kattegruset har nemlig en god og naturlig duft, som ikke generer de mere sarte katte. Og selv uden parfume kan kattegruset fint absorbere de ubehagelige lugte fra kattens urin og afføring.

Fordele og ulemper ved Vitakraft Compact Ultra Classic 8 L

Fordele

  • Nem at rengøre
  • Naturlig duft
  • Lav pris

Ulemper

  • Lidt støvet når man hælder gruset i

Ever Clean Litterfree Paws 10 L

Det er svært at finde det rette kattegrus til Killinger – men Ever Clean Litterfree Paws 10 L vil uden tvivl være et godt bud. Her får du nemlig kattegrus der er specielt udviklet til killinger og langhårede katte.

Ever Clean Litterfree Paws er nemlig støvfri, så det er nemt at holde rent omkring kattebakken, både når du hælder grus op i, og når katten går ind og ud af kattebakken. Desuden er kattegruset lavet i et større og grovere granulat, som er med til at sikre renere poter og mindre skidt i hjemmet. De små killingepoter kommer altså ikke så nemt til at slæbe snavs, grus og afføring med rundt i hjemmet.

Desuden er Ever Clean Litterfree Paws udstyret med en smart duftteknologi, som frigiver duft, når de små poter betræder kattegruset. På den måde aktiveres duften efter behov, og hænger ikke konstant i luften.

Kattegruset har en god klumpningsevne, som sørger for at indfange og fjerne lugt fra afføring og urin, så det ikke generer i det daglige. Det kan dog være lidt svært at skovle klumperne op.

Fordele og ulemper ved Ever Clean Litterfree Paws 10 L

Fordele

  • God til at absorbere lugt
  • Indeholder naturlige mineraler og ler
  • Støvfrit

Ulemper

  • Svær at skovle

Cat’s Best Original Kattegrus 5L

Går du op i økologi og miljø, kan det være du skal tage et kig på Cat’s Best Original Kattegrus. Her får du nemlig den perfekte kombination af natur og teknologi i form af det økologiske kattegrus fra Cat’s Best.

Her får du lækkert kattegrus lavet af særlige træfibre, der med teknologi er raffineret, så de absorberer væske og lugte og indkapsler det. Det gør det muligt at holde kattegruset i kattebakken i længere tid, end hvad du normalt kan med kattegrus af træfibre, og dermed skal kattegruset ikke udskiftes helt så ofte. Du kan i det daglige blot tage de faste klumper, som kan smides ud med restaffald – eller i husets toilet. Kattegruset er utroligt drøjt i brug, og dermed kan en pose på 5 liter holde ganske længe.

Men skal der så fældes træer til at lave dette kattegrus? Nej, faktisk ikke. Cat’s Best Original er så bæredygtigt, at det er lavet af sekundære råmaterialer. Der er altså ikke fældet træer til dette kattegrus, men derimod er det lavet af restmaterialer. Af den grund er Cat’s Best Original også PEFC-certificeret.

Fordele og ulemper ved Cat’s Best Original Kattegrus 5L

Fordele

  • Økologisk kattegrus
  • God absorberingsevne
  • Klumper godt

Ulemper

  • Kan klistre fast til poterne

Intersand Classic Clumping Baby Powder Scented

Er du på udkig efter yderst effektivt kattegrus, kan du tage et kig på Intersand Classic Clumping – her med en duft af babypudder. Her får du et helt unikt kattegrus, som er udviklet med en patenteret effekt, såkaldt Triple Action, som fjerner de ubehagelige lugte effektivt.

Desuden er kattegruset udviklet sådan, at duften først kommer frem, når det kommer i berøring med urin. Dermed generer det din kat i mindre grad, da det ikke dufter hele tiden.

Desuden er kattegruset lavet med en utroligt god klumpningsevne og sugeevne på hele 350%. Du skal blot fjerne klumperne, og så er kattegruset klar til brug igen. Helt uden at det hænger fast i kattens poter eller klistrer til kattebakken. Og det lyder næsten for godt til at være sandt, men ikke nok med det er kattegruset lavet af rent naturprodukt fra Canada, så her er bare rene naturmaterialer.

Prisen for Intersand Classic Clumping Baby Powder Scented ligger i den lidt højere ende, men til gengæld kan du få poser med op til 14 kg, og da kattegruset er drøjt i brug, holder det længere og er dermed stadig forholdsvis budgetvenligt.

Fordele og ulemper ved Intersand Classic Clumping Baby Powder Scented

Fordele

  • 99,9% støvfrit
  • Hænger ikke i poterne
  • Drøjt i brug

Ulemper

  • Høj pris

Ever Clean Lavender 10 L

Er du på udkig efter velduftende kattegrus, kan Ever Clean Lavender være et godt bud. Her får du kattegrus med velduftende lavendel, som selvfølgelig kun frigives, når din kat bruger kattebakken.

Lavendel i kombination med kul er med til at neutralisere og sænke de ubehagelige lugte fra kattens urin og afføring, og dermed kommer det ikke til at genere så meget i rummet. Det er dog ikke alle katte, der bryder sig om lavendelduften.

Desuden får du også Ever Cleans helt fantastiske klumpningsevne – den er nemlig yderst stabil, så kattegruset klumper godt og jævnt. Dermed er det nemmere at rengøre kattebakken og tage de enkelte klumper op. På den måde er det mere drøjt i brug, da kattegruset kan bruges i længere tid, frem for at hele bakken skal tømmes flere gange om ugen.

Den behagelige lavendelduft er poteaktiveret, så den kommer altså kun frem, når katten har været i kattebakken. Det er med til at holde kattebakken frisk og mere velduftende – såfremt din kat er til den slags.

Fordele og ulemper ved Ever Clean Lavender 10 L

Fordele

  • Populær blandt forbrugerne
  • Lugtneutraliserende kul
  • Drøjt i brug

Ulemper

  • Nogle katte bryder sig ikke om duften af lavendel

MultiFit Ultra Comfort 15 L

Nogle gange skal det være lidt ekstra lækkert for din kat – og det kan det blive med lidt finere kattegrus. Her har vi MultiFit Ultra Comfort – og der er virkelig fokus på komforten. Dette kattegrus er nemlig utroligt fint og derved blødt og behageligt for din kat.

Helt perfekt til både store og små katte, der har sarte poter og bare skal have det ekstra godt.

Kattegruset føles som en blød og behagelig bund, så din kat vil nyde at bruge kattebakken. Men det er slet ikke det eneste – MultiFit Ultra Comfort har nemlig også en høj sugeevne – både til at absorbere fugt, såvel som lugt. Det er desuden med til at holde bakterier væk, og så mindskes risikoen for, at katten får slæbt grus og snavs med rundt i huset. Det er selvfølgelig også nemt at tømme kattebakken, da du bare kan skovle klumper og afføring op og smide ud med restaffaldet. Dermed slipper du for at tømme hele kattebakken for grus hver dag, men i stedet kan det holde i længere tid.

Fordele og ulemper ved MultiFit Ultra Comfort 15 L

Fordele

  • Fint og blødt for poterne
  • God sugeevne
  • Lugtabsorberende

Ulemper

  • Kan støve lidt

Guide til valg af kattegrus – hvad skal du være opmærksom på?

Vi ville ønske det var simpelt, men det er det desværre ikke. Kattegrus er ikke bare kattegrus. Det er nærmest en hel videnskab at finde det rette kattegrus, for der er mange ting, du bør overveje og være opmærksom på. Hvad skal kattegruset være lavet af? Skal det være klumpende, eller skal det være ikke-klumpende? Skal det være groft eller skal det være fint kattegrus? Perlegrus, silicagrus, lergrus. Det er lige til at miste pusten af. Og hvad nu hvis din kat slet ikke kan lide det kattegrus, du køber?

Bare rolig – vi hjælper dig godt på vej i denne kattegrus guide, så du kan komme et skridt i den rigtige retning til at finde det rette kattegrus.

Her kommer vi blandt andet ind på:

  • Forskellige typer kattegrus
  • Klumpende og ikke-klumpende kattegrus
  • Groft eller fint kattegrus
  • Og meget mere

Ofte kan det også være nødvendigt at prøve dig lidt frem, så du kan finde det helt rette kattegrus, som din kat vil være glad for at bruge. Måske kan det også være, at din kat havde en favorit, og nu pludselig ikke længere. Det er til at blive helt træt af. Så læs mere om de forskellige typer kattegrus i denne artikel.

 

Hvilke typer kattegrus findes der?

Der findes faktisk mange forskellige typer kattegrus, men helt overordnet er det nemmest at inddele kattegrus i tre typer:

  • Træ- og papirbaseret kattegrus
  • Silica kattegrus
  • Ler kattegrus (som findes i klumpende og ikke-klumpende typer)

Desuden findes der kattegrus med forskellige materialer som blandt andet kan indeholde majs, tofu, hvede og lignende naturmaterialer.

Men lad os tage et nærmere kig på de tre overordnede typer kattegrus:

 

Træ- og papirbaseret kattegrus

Kattegrus lavet af træ og papir betegnes ofte som mere miljøvenligt og bæredygtigt – såfremt det dyrkes bæredygtigt. Det er typisk billigere, og i mange tilfælde kan du finde træ- og papirbaseret kattegrus, som du blot kan skylle ud i toilettet. Det er på sin vis en nem løsning, men det er desværre ikke noget, der kan anbefales, fordi det ikke er særligt sundt, grundet risiko for spredning af sygdomme som toksoplasmose.

Desuden er det sådan, at den træ- og papirbaserede type kattegrus ikke kan klumpe, og derfor skal du skifte hele bakken, når den er snavset. Denne type kattegrus kommer nemlig nemt til at lugte. Hvor ofte du skal skifte denne type kattegrus, afhænger dog af kvaliteten. Nogle typer kan holde 1-2 uger, andre kortere tid.

 

Silica kattegrus

En anden type kattegrus er silica kattegrus. Silica er et absorberende materiale, faktisk kemikalie. Og måske kender du det allerede fra de små bitte pakker, der ligger i skotøjsæsker og lignende, når du køber nye sko. De er nemlig lavet til at absorbere fugt. Det kan i sig selv være meget smart – og det er dermed meget absorberende med silica kattegrus.

Silica kattegrus kaldes også for perlegrus. Det er i sig selv smart, fordi det er meget duftfrit og godt til at absorbere.

Ulempen ved denne type kattegrus er dog, at det for det første kan være temmelig dyrt. Og så er det bestemt ikke alle katte, der bryder sig om silica kattegrus, fordi det føles mere hårdt og knasende – ja nærmest knitrende – under poterne. Og så kan du stå med en kat, der nægter at bruge sin kattebakke.

Det er dog muligt at finde kattegrus med en kombination af silica støv og andre materialer, for derved at få den højt absorberende effekt med. Men det koster altså også.

 

Kattegrus af ler

Noget af den mest anvendte type kattegrus i dag er kattegrus af ler. Her er det oftest en type ler, som kaldes bentonit. Bentonit-ler stammer fra jorden og er dermed et naturligt materiale. Det er derfor mere blødt, og det er noget de fleste katte kan lide.

Bentonit-ler er utroligt effektivt til at absorbere og binde væske. Det gør det yderst smart som kattegrus, fordi det har tendens til at klumpe, og derved kan du bare fjerne klumperne, i stedet for at skulle udskifte hele kattegruset hver gang. Det er dermed en mere budgetvenlig løsning, fordi du derved kan spare på grus og spare på penge.

Kattegrus af ler må ikke skylles ud i toilettet, fordi det klumper. Dog er det nemt, for du kan bare smide det beskidte og klumpede grus ud sammen med husholdningsaffaldet.

Der findes også andre typer lergrus, som ikke klumper, og som derved skal skiftes oftere – mindst en gang om ugen.

 

Kattegrus af blandede materialer

En anden mulighed er at vælge kattegrus af blandede materialer. Faktisk er en stor del af de forskellige mærker af kattegrus på markedet i dag med blandede materialer. På den måde får du alle de gode egenskaber fra de forskellige materialer, såsom at fjerne lugt, absorbere fugt og lignende. Der er altså mange muligheder, når det gælder kattegrus.

 

Skal du vælge klumpende eller ikke-klumpende kattegrus?

Når spørgsmålet kommer til, om du skal vælge kattegrus der klumper eller ikke klumper, er det ikke noget nemt svar. Overordnet anbefales klumpende kattegrus, fordi det både er bedre til at indkapsle lugt, absorberer fugt bedre, samt er nemmere at skifte ud og derved mere billigt. Alt i alt er der dermed gode grunde til at vælge det klumpende kattegrus.

Men hvorfor findes der måske så kattegrus, som ikke klumper, hvis det klumpende er så meget bedre?

I nogle tilfælde kan det give mening at vælge det ikke-klumpende kattegrus. Kattegrus, der ikke klumper, egner sig faktisk godt til kattekillinger. Kattekillinger kan nemlig finde på at smage på kattegruset, og hvis det klumper, kan de risikere at sluge klumperne, som samler sig i maven og kan gøre dem meget syge. Derfor er det bedst at vælge den ikke-klumpende type kattegrus til killinger.

 

Skal du vælge groft kattegrus eller fint kattegrus?

En anden ting, du kan kigge på, er om du skal vælge groft eller fint kattegrus. Det grove kattegrus har den fordel, at det ikke sviner så meget. Det hænger ikke så nemt ved kattens poter og pels, og ryger dermed ikke med rundt i hjemmet på samme måde. Groft kattegrus egner sig derfor godt til langhårede katte. Ulempen ved groft kattegrus er dog, at det ikke klumper helt så godt.

Fint kattegrus er nemlig bedre til at klumpe. Det gør det nemmere at rengøre, fordi du bare kan skovle klumperne op, og dermed holde kattebakken og det resterende grus rent. Derfor behøver du ikke udskifte gruset så ofte, og det er altså billigere i brug. Desuden er det fine grus også godt til at absorbere lugt. Ulempen ved fint kattegrus er dog, at det nemmere hænger ved kattens poter og pels og kommer med rundt i hjemmet – og så kan det også have tendens til at støve mere end det grove kattegrus.

Støvende kattegrus sviner mere, og så kan det genere både din kat og dig selv.

Der er altså fordele og ulemper ved begge typer kattegrus. Tag disse fordele og ulemper med i tankerne, når du skal vælge det rette kattegrus, der passer til din kat og dit behov.

 

Kattegrus med duft eller ej?

Det helt store spørgsmål når det gælder kattegrus er også, om det skal være med duft eller ej. Og her bliver dig og din kat næppe enige.

Mange katte vil nemlig ikke være så glade for kattegrus med duft. Kattes lugtesans er nemlig stærkere end vores, og derfor kan den parfumerede duft af lavendel, babypudder eller blomster godt virke generende for de firbenede, hvor vi måske vil synes, at det dufter meget skønt.

Dog er det meste parfumerede kattegrus lavet på en sådan måde, at duften først aktiveres, når katten betræder gruset, eller hvis der kommer urin på. På den måde kan det være, at det generer katten i mindre grad.

Overvej derfor gerne, om det er en god idé at vælge kattegrus med duft. Parfumeret kattegrus er ikke for alle, så derfor kan det være bedre at vælge det uparfumerede kattegrus. Bemærker du, at din kat hellere vil lave afføring og tisse andre steder end i kattetoilettet, kan det være en idé at se på, om det er kattegrus med duft, du har hældt i kattebakken. Det kan være den første synder, i forhold til om katten fravælger sit kattetoilet.

Gode råd til rengøring af kattebakke

En kattebakke er kattens toilet, ligesom vi selv bruger et toilet. Og det er selvfølgelig vigtigt at holde rent. Langt de fleste katte foretrækker en ren kattebakke, så det er derfor en god idé at tjekke den efter og tømme den for afføring, klumper og snavs dagligt.

Katte foretrækker som regel rent kattegrus – hvis kattebakken derfor ikke er ren, kan du risikere, at din kat laver andre steder i hjemmet. Og der er bare ikke noget værre end katteafføring eller urin på gulvtæpper eller i sengen.

Sørg derfor for at tømme kattebakken jævnligt – mindst én gang om dagen. Nogle katte foretrækker sikkert, at du tømmer kattebakken to gange, så hold øje med din kat. Katte har som regel holdninger om tingene.

Alt afhængigt af hvilken type kattegrus, du vælger, kan det også være forskelligt, hvor ofte du blot bør tømme kattebakken for klumper og afføring, eller om du skal skifte al gruset ud. Længere oppe på siden var vi nemlig inde på de forskellige typer kattegrus, der findes, samt hvor ofte alt gruset skal skiftes ud. Det klumpende kattegrus behøver ikke blive skiftet ud så jævnligt, og her kan du som regel nøjes med at fjerne klumperne og lige røre gruset igennem. Men det ikke-klumpende kattegrus skal selvfølgelig udskiftes oftere.

Når du tømmer kattebakken, er det en god idé at bruge handsker – særligt hvis du er gravid. Ofte er det sådan at man siger, at gravide ikke bør tømme kattebakken grundet risiko for toksoplasmose, som er en farlig parasit, der kan være i katteafføring. Ikke alle gravide kan undgå at tømme kattebakke, så derfor er det vigtigt at bruge handsker, og efterfølgende vaske hænder grundigt med vand og sæbe. Sørg også for at rengøre kattebakken dagligt.

Og uanset om du er gravid eller ej, er det en god idé at bruge handsker – og altid bruge en skovl til at fjerne klumper og afføring. Derefter kan du smide det i en pose og sammen med husholdningsaffaldet.