Find det bedste kattemad

At finde det rigtige kattemad til din kat er vigtigt. Kattemaden har nemlig stor betydning for din kats sundhed og velvære. Det er dog ikke nogen nem opgave at finde det rette kattefoder til din kat. Hvad der er bedst for din kat, kan ændre sig gennem kattens levetid. Og så har katte det med at være deres helt egen – og så sker det ind imellem, at de lige pludselig ikke kan lide det mad, de får.

I denne artikel kan du finde vores bud på det bedste kattemad på markedet lige nu, samt læse om hvad du bør overveje, når du skal vælge det rette kattemad til din kat.

Og hvad der ryger ind, skal også ud igen – find det bedste kattegrus her.

Den bedste kattemad

Uanset om din kat er ung eller gammel, er det vigtigt at den får det rette foder. Her har vi samlet noget af det bedste kattefoder på markedet til både killinger, voksne og ældre katte, samt katte med særlige behov.

Hill’s Science Plan Adult Kylling

Hill’s Science Plan byder på flere forskellige typer kattefoder, der er tilpasset alle aldre og behov. Her har vi Adult med kylling, der blandt andet også indeholder omega-3 og omega-6 fedtsyrer, samt E-vitamin, der er med til at give en flot og strålende pels og sundere hud.

Desuden er Hill’s Science Plan baseret på en særlig antioxidantformel, som er med til at understøtte og styrke immunforsvaret.

Hill’s Science Plan Adult Kylling indeholder alle de nødvendige næringsstofer, din kat har brug for. Den er udviklet til katte på 1-6 år, hvor du før bør vælge foderet til killinger, og efterfølgende til ældre katte.

Er din kat ikke så meget til kylling, kan du også finde Hill’s Plan Adult med tun, lam og ris eller and, eller hvis den døjer med urinvejsproblemer, kan du vælge Urinary Health.

Fordele og ulemper ved Hill’s Science Plan Adult Kylling

Fordele

 • Med antioxidantformel der støtter immunsystemet
 • Afbalanceret indhold af vitaminer og mineraler
 • Indeholder Omega3 for skinnende pels og sund hud 

Ulemper

 • Indeholder gluten

Royal Canin Kitten

Kattekillinger har brug for den bedste start på livet – og når de er klar til at spise tørfoder, er kun det bedste godt nok. Her har vi Royal Canin Kitten, som er særligt tilpasset killinger fra 4 til 12 måneder. Royal Canin Kitten er nemlig helt særligt udviklet med henblik på at opfylde kattekillingernes ernæringsbehov i denne fase.

Ikke nok med det er Royal Canin Kitten beriget med de nødvendige vitaminer og mineraler, din killing har brug for, samt omega-3 fedtsyrer, og desuden den rette kombination af letfordøjelige proteiner, samt præbiotika, der er med til at styrke mave-tarm-systemet og give en god fordøjelse.

Her er ingen kunstige smagsstoffer eller farvestoffer – bare lækker kattemad, der støtter din killings naturlige udvikling.

Fordele og ulemper ved Royal Canin Kitten

Fordele

 • Støtter killingens naturlige udvikling
 • Indeholder letfordøjelige proteiner
 • Præbiotika for at sikre en god mave-tarmflora

Ulemper

 • Indeholder gluten

Royal Canin Ageing

Royal Canin Ageing er lavet specifikt til de aldrende katte fra 12 år. De ældre katte har nemlig brug for kattemad, der både er nemmere at tygge og nemmere at fordøje, men på samme tid også sikrer et optimalt kalorie- samt proteinindhold.

Det får du med Royal Canin Ageing, som desuden også byder på et nøje tilpasset indhold af vitaminer og mineraler, samt fedtsyrer, der hjælper med at styrke kattens krop. Desuden er der heri et lavere indhold af fosfor og natrium, sammenlignet med andre typer kattemad, for at fremme sunde nyrer til den aldrende kat.

Med Royal Canin Ageing kan du bidrage til, at din kat får en god og sundere alderdom, og er sikret alle de gode vitaminer og mineraler, samt protein og kalorier, som katten har behov for.

Fordele og ulemper vedRoyal Canin Ageing

Fordele

 • God til ældre katte
 • Tilpasset katte med sarte tænder
 • Reduceret fosfor- og natriumindhold

Ulemper

 • Bedst til katte på over 12 år

Orijen Regional Red Kattemad

Med Orijen Regional Red får du helt særligt tilpasset kattemad med de bedste råvarer fra naturen. Her bliver din kat budt på kattemad der passer perfekt til dens behov. Orijen Regional Red indeholder et væld af grøntsager, frugt og kød, men ingen kornprodukter.

Desuden er der tilsat vitaminer og mineraler, nøje udvalgt for at give det bedste, din kat har brug for. I Orijen Regional Red kan din kat blandt andet nyde kød fra kalkun, vildsvin, okse, lam, bison og meget mere. Af grøntsager er der tilføjet linser, kikærter, græskar, gulerødder og meget mere. Desuden er der også et indhold af æbler, pærer, og forskellige krydderurter og planter. Det bedste fra naturen til din kat – som levede den i naturen.

Orijen Regional Red ligger i den høje ende af prisskalaen, men med det lækre indhold af kød, grøntsager og naturlige råvarer, er det også forståeligt nok, at prisen er derefter. Du får det bedste af det bedste til din kat.

Fordele og ulemper ved Orijen Regional Red Kattemad

Fordele

 • Højt indhold af kød og protein
 • Vitaminer og mineraler tilsat
 • Indeholder frugt og grøntsager

Ulemper

 • Høj pris

Orijen Six Fish

Er din kat ikke så meget til kød, men elsker duften og smagen af lækker fisk, så kan det være I skal prøve Orijen Six Fish. Her får din kat det bedste af det bedste inden for fiskens verden – det perfekte supplement til en god kost til din firbenede katteven.

Orijen Six Fish består – som navnet lyder – af primært fisk, og du finder vilde fisk som: makrel, kulmule, skrubbe, pilchard, stenfisk og sål. Fisk som kommer fra Canadas nordlige søger og det nordvestlige Stillehav.

Desuden er det lækre fisk suppleret med grøntsager, frugt og krydderurter til et overdådigt måltid til din kat. Her er gulerødder, courgette, græskar, æbler, kål og spinat. Smagt lækkert til med tang, tranebær, cikorierod, gurkemeje og meget mere. Et overdådigt festmåltid til din kat.

Orijen Six Fix er tilpasset den voksne kat, så den får alt det bedste i proteiner, vitaminer og mineraler. Et godt – men dyrt – valg til dig, der ønsker det bedste af det bedste til din kat. Dog egner Orijen Six Fish sig bedst som supplement, da de fleste katte også vil have behov for andre former for kød. Det kan dog være et godt bud på kattemad som supplement til når din kat skal forkæles lidt ekstra.

Fordele og ulemper ved Orijen Six Fish

Fordele

 • Rig på protein
 • Masser af fisk, frugt og grønt
 • Højt indhold af fedtsyrer

Ulemper

 • Høj pris

Hill’s Prescription Diet Metabolic Feline

Ind imellem døjer katte med overvægt, og det kan være skadeligt for dens helbred. Det er derfor en god idé at hjælpe din kat på vej til en bedre livskvalitet, sundhed og et længere liv – og det kan du gøre med det rette kattefoder.

Hill’s byder på en lang række produkter og kattefoder, og de har tilmed lavet denne serie af kliniske ernæringsprodukter, som er nøje tilpasset katte, der har behov for lidt ekstra opmærksomhed og anden mad.

Det kan din overvægtige kat få med Hill’s Prescription Diet Metabolic Feline, som er udviklet af ernæringseksperter og dyrelæger, helt særligt til at støtte din kat og få den ned på et mere stabilt vægtniveau.

Vær dog opmærksom på, at det anbefales at du får din dyrlæge med ind over, inden du køber dette produkt, da det betegnes som diætfoder, og det er bedst at der er en fagperson med inde over, og at din kat går til regelmæssig kontrol hos dyrlægen.

Fordele og ulemper ved Hill’s Prescription Diet Metabolic Feline

Fordele

 • Komplet diætfoder til den overvægtige kat
 • Anbefalet af dyrlæger
 • Indeholder vitaminer og mineraler

Ulemper

 • Bedst til overvægtige katte

Essential The Jaguar kattemad

Har du en lille tiger eller jaguar i hjemmet? Så fortjener den et varieret og solidt måltid i form af Essential The Jaguar kattemad. I den flotte og yderst eksklusive pose finder du et overdådigt måltid til din kat med både and, kylling, laks og ørred, samt æg og grøntsager.

Desuden har der været stort fokus på etik og dyrevelfærd under udviklingen af dette produkt. Ænderne og kyllingerne opdrættes etisk i Storbritannien, og her har Dyrenes Beskyttelse blandt andet anbefalet anden. Fiskene kommer ligeledes fra opdræt, så der er ingen bekymring for overfiskeri i havene ved dette produkt.

Essential The Jaguar har længe været en favorit inden for kattemad til den voksne kat, men faktisk egner den sig også fint til killinger. Du får dermed et lækkert alsidigt produkt, som din kat vil nyde at spise.

Fordele og ulemper ved Essential The Jaguar kattemad

Fordele

 • Naturlige ingredienser med fokus på dyrevelfærd
 • Har fået gode anmeldelser
 • Højt indhold af protein, fedtsyrer mm.

Ulemper

 • Lidt høj pris

Hill’s Science Plan Kitten med kylling

Det er vigtigt at give din killing den bedste start på livet. Og når den er stor nok til, at den skal have mere mad end blot sin mors hjælp, gælder det om at finde det helt rigtige kattemad. Her er Hill’s Science Plan Kitten et godt bud.

Med Hill’s Science Plan Kitten får du den optimale kattemad til killinger i vækst, men også drægtige og diegivende kattemødre. Det er nemlig fyldt med den helt rette sammensætning af proteiner, kalorier, mineraler, vitaminer og fedtsyrer.

Her får killingen de bedste næringsstoffer og energi til at udvikle sig og leve livet på bedste vis. Det lækre kyllingekød er let for killingen at fordøje, og derved mindskes problemer med afføringen. Desuden er der tilsat de nødvendige vitaminer og mineraler, der skal til for at killingen kan vokse som den skal.

Det er bare kræs for kattekillinger og andre katte, der har behov for ekstra meget energi.

Fordele og ulemper ved Hill’s Science Plan Kitten med kylling

Fordele

 • God til killinger og drægtige/diegivende katte
 • Indeholder DHA fra fiskeolie
 • Afbalanceret indhold af mineraler for stærke knogler og tænder

Ulemper

 • Indeholder cellulose

Hvordan vælger jeg kattemad til min kat?

At vælge det rigtige kattemad til din kat er sjældent nogen nem opgave. Nogle katte er meget kræsne, og ind imellem kan det være nødvendigt at skifte mærke, fordi katten enten ikke kan lide det, eller måske har bedre af en anden sammensætning, rent sundhedsmæssigt eller aldersmæssigt.

 

Der findes mange forskellige typer kattemad som er tilpasset efter kattens race, størrelse, alder og helbred. Det er derfor vigtigt, at du tager højde for dette, når du vælger kattemad, så du kan sikre dig, at din kat får dækket sine behov – især hvis der er særlige omstændigheder. Når det gælder kattemad kan det derfor være en god idé at se på:

 

 • Om kattemaden passer til din kat aldersmæssigt. Der findes kattemad til killinger, voksne og ældre katte.
 • Om kattemaden bidrager til en god mundhygiejne og tandpleje for katten?
 • Hvor højt er kalorieindholdet i kattemaden – sammenlign det med hvad din kat har behov for?
 • Hvordan er protein- og fedtindholdet i kattemaden?
 • Hvordan er indholdet af vitaminer i kattemaden? Sørg for at det passer med din kats behov.
 • Har du en indekat eller udekat?
 • Hvilken type kød og naturlige ingredienser er der i kattemaden?
 • Er kattemaden let at fordøje? Nogle katte har sarte maver og derfor brug for mere letfordøjelig kattemad.

 

Alt afhængigt af din kats alder, kan det være relevant at se på kalorieindholdet, proteinindholdet og fedtindholdet i kattemaden. Nogle katte har brug for mere, andre har brug for mindre. Det er også relevant at se på indholdet af vitaminer, samt hvilken type kød mm. der er i kattemaden.

 

Ældre katte kan have problemer med helbredet og dårligt immunforsvar – derfor er det for eksempel også relevant at se på, hvor nem kattemaden er at fordøje. Desuden kan der være ældre katte med tendens til nyre- og urinvejsproblemer, og her giver det også mening at se på, hvad kattemaden indeholder.

 

Skal katten med på tur? Hvorfor ikke tage din firbenede katteven med på tur i en rygsæk til katte eller transporttaske til katte?

 

Vådfoder eller tørfoder?

Skal du give din kat vådfoder eller tørfoder? Det er det evige spørgsmål. Og desværre er der ikke noget nemt svar. Der fordele og ulemper ved begge typer kattemad, og i det hele taget er katte så forskellige, at det hele afhænger af, hvad der er bedst for din kat – og hvad din kat kan lide.

Det vigtigste er, at ernæringsindholdet i kattemaden passer til din kats behov, uanset om det er tørfoder eller vådfoder. Derfor er der ikke de helt store forskelle – groft set. For der er faktisk fordele og ulemper ved begge dele.

Mange katte har det med ikke at drikke nok vand i løbet af dagen – og her er vådfoder en god idé. Der er nemlig i forvejen meget væske i vådfoder, og på den måde kan du sikre dig, at din kat får mere vand. Væske er nemlig yderst vigtigt for din kat – både fra mad og fra vandskålen – for at reducere problemer som urinvejsinfektioner og urinsten mm. Så har du en kat, der ikke er så god til at drikke vand, kan det våde foder gøre en væsentlig forskel. En anden detalje er, at vådfoder har en kraftigere lugt, og det kan ofte lokke din kat til, når det er spisetid.

Ulempen ved vådfoder er dog, at det ikke kan holde sig så længe. Har du en småtspisende kat, skal du altså være opmærksom på, hvor meget vådfoder du hælder i madskålen, så der ikke ender med at stå rester, som bliver dårlige. Du bør også være opmærksom på, hvor længe holdbarheden er på den åbne dåse kattemad, når du sætter det i køleskabet.

Tørfoder som kattemad er generelt nemmere at have med at gøre. Det er nemmere at opbevare, nemmere at hælde op og det lugter ikke så meget som vådfoder. Det kan også fint ligge i madskålen en hel dag uden at blive dårligt. Desuden har tørfoder gode egenskaber, særligt hvad angår din kats tænder og mundhygiejne, idet tørfoder bidrager til at rengøre tænderne for bakterier og tandsten.

Ulempen ved tørfoder er bare, at det ikke indeholder vand, og derfor kan det være et problem, hvis din kat ellers ikke drikker nok vand i løbet af dagen. Her kan du dog hælde lidt vand på tørfoderet, men her bør du være opmærksom på, om din kat så vil spise det – og at det ikke står fremme hele dagen og bliver til en smattet masse.

Det ene udelukker selvfølgelig ikke det andet, og du kan find kombinere tørfoder og vådfoder i din kats kost. Måske kan du give den vådfoder én gang om dagen, og ellers have lidt tørfoder til rådighed. Har du vådfoder på et fast tidspunkt, og ellers tørfoder stående fremme, så kan din kat også selv styre sit behov. Fordelen ved at variere kosten lidt, er også med til at mindske problemer med kræsenhed. Katten kommer til at opleve forskellige teksturer og smage og dermed vænne sig til dem.

Skal du overgå fra tørfoder til vådfoder eller omvendt, kan det dog være en god idé at gøre det gradvist, så katten ikke får problemer med maven, såsom forstoppelse eller tynd mave. I det hele taget er det en god idé, at du tager det gradvist, når din kat skal gå fra én type kattemad til en anden – også når det gælder én slags tørfoder til en anden slags tørfoder.

 

Hvad skal katten spise?

Rent biologisk er katte kødædere. Det betyder, at de er skabt til og har behov for at spise kød. Fra kød får katte de vitaminer og proteiner, som de har brug for. Men med huskatte er det også vigtigt at være opmærksom på deres kost – du kan ikke bare fodre din kat med råt kød fra supermarkedet – for i det hele taget anbefales det ikke, at du giver katten råt kød, grundet risiko for bakterier mm.

Katte har et stort behov for protein, hvilket er grunden til, at de primært spiser kød. Faktisk er deres proteinbehov større end for mennesker og for hunde, for proteinet bruges blandt andet til at regenerere deres pels og kløer, samt danne antistoffer i kroppen. Desuden har katten behov for en forholdsvis fedtholdig og energitæt kost, alt afhængigt af dens alder, for at bidrage til et godt fordøjelsessystem og kattens energiniveau og aktivitetsniveau. Fedt i kattemaden bør dog være balanceret, så katten heller ikke får for meget og kommer til at døje med overvægt.

Kattemad er specielt udviklet til at opfylde kattens behov, og det er derfor god grund i sig selv til, at du giver din kat mad, som er beregnet til den. Og her er det ligeledes vigtigt at give katten mad, som er tilpasset dens alder og behov og eventuelt race.

Katte har brug for mad, der er tilpasset deres alder. Killinger skal have én type mad, voksne katte en anden type mad, og ældre katte en tredje type mad. Det hele er tilpasset i forhold til vitaminindhold, proteiner, fibre og meget mere. Kastrerede og steriliserede katte bør også få en bestemt type kattemad, idet deres aktivitetsniveau har tendens til at falde drastisk, og derved får de ikke så meget motion som før, hvorfor kattemaden bør ændres, så din kat ikke bliver overvægtig.

Har du en gravid eller diende kat, kan du med fordel give den killingefoder, som giver ekstra energi. Som med mennesker kræver det nemlig meget energi at være gravid eller at amme, så af den grund er det godt at være opmærksom på dette, hvis din kat er gravid eller har diende killinger.

 

Hvad må katte ikke spise?

Når du skal give din kat mad, er det ikke bare vigtigt at være opmærksom på, hvilken type kattemad du giver den. Det er også vigtigt at være opmærksom på, om du giver din kat anden mad som ellers er til mennesker. Du kan måske blive fristet til at give din kat lidt røget fisk eller tun, eller måske mælk, ligesom de gør i tegnefilmene. Men faktisk så er det langt fra alle ting, din kat kan tåle.

Katte må ikke få kulhydrater i deres kost. De får ikke noget ud af dem, og kulhydrater kan give problemer med blodsukkeret og vægten – i værste fald fedme og diabetes.

Som nævnt ovenfor bør du heller ikke give din kat råt kød fra supermarkedet, men du kan dog godt give den en smule af aftensmaden, hvis den skal forkæles lidt ekstra i ny og næ. Bare vær opmærksom på salt- og fedtindholdet.

Giver du den røget fisk, bør du være opmærksom på saltindholdet. Giver du katten tun, bør du være opmærksom på, at den ikke får for meget, grundet det høje indhold af kviksølv. Og du må absolut ikke give din kat mælk, for faktisk kan den slet ikke tåle det. Men der er også andre ting, som katten ikke kan tåle. Nogle af de ting, du ikke bør give din kat er:

 • Chokolade
 • Mælk og andre mejeriprodukter
 • Løg
 • Svampe
 • Rå kartofler
 • Avocado
 • Gær og dej
 • Hundemad

 

Hvordan skifter jeg fra én type kattemad til en anden?

Ind imellem kan det være nødvendigt at skifte typen af kattemad til din kat. Det gælder for eksempel når den skal overgå fra killingekost til voksenkost, eller når din kat er ved at være oppe i årene og har behov for en anden sammensætning eller mere skånsom kost. Det kan også være, at din kat absolut ikke bryder sig om maden, du serverer for den, og så kan det være, du skal prøve noget andet.

Men at skifte fra én type kattemad til en anden er ikke altid nogen nem opgave. Det kan være din kat afviser den nye mad, eller det kan være lidt hårdt for maven. For at vænne katten og dens mave til ændringen, bør du derfor gå mere langsomt frem. Det kan være gennem en periode på 7 dage eller lidt mere, alt efter hvad der passer jer bedst.

Du kan gå fra én type kattemad til en anden på følgende måde:

Dag 1 og 2: ¾ tidligere foder + ¼ nyt foder

Dag 3 og 4: ½ tidligere foder + ½ nyt foder

Dag 5 og 6: ¼ tidligere foder + ¾ nyt foder

Dag 7: Kun nyt foder

Undervejs kan du holde øje med katten og hvor meget den spiser, og hvordan dens mave klarer det. Vær opmærksom på kattens adfærd. Har du en mere forsigtig kat, der ikke er så god til ændringer i hverdagen, kan det være I skal gå langsommere frem. Sørg altid for, at din kat er tryg ved situationen.