Pengeskab test
Mange hjem udsættes desværre for indbrud i dag, og derfor er der god grund til at overveje, hvordan du kan beskytte dit hjem og dine værdigenstande bedst. Et pengeskab i hjemmet er en nem løsning på problemet. Men hvordan vælger du lige det rigtige pengeskab? Og hvilke værdiskabe er bedst? Her kan du læse mere om, hvad du bør overveje, når du skal købe et pengeskab eller værdiskab.
Hvad er et pengeskab?
Et pengeskab eller værdiskab, som det også kaldes, er et skab, du låser med en kode. I skabet kan du opbevare værdigenstande og vigtige dokumenter, og beskytte dem mod indbrud, brand og andre skader og uheld.
De kan også gå under navnet sikringsskabe, men pengeskab eller værdiskab er nok de udtryk, vi kender bedst. Denne type skab har en lang historie bag sig, og de allerførste værdiskabe dateres til helt tilbage til det 13. århundrede før Kristi Fødsel. De værdiskabe, som vi kender i dag, stammer dog fra det 16. århundrede, hvor smede i Tyskland, Østrig og Frankrig lavede denne type skabe af jern, der senere blev masseproduceret i det 19. århundrede og frem.
Har du set Olsen-banden, kender du sikkert også det tyskklingende navn Franz Jäger, som var den type pengeskabe, der ofte var at se i Olsen-banden filmene. Det var lige præcis noget, der kunne give Egon Olsen sved på panden – men ikke desto mindre var han en haj til at bryde pengeskabe op, med cigaren i munden og stetoskop til at lytte med. Navnet var dog opdigtet, men i dag benyttes det af en dansk producent af pengeskabe, nemlig Herning Pengeskabsfabrik, da de i 2014 overtog licensen. Der er dog ingen tvivl om, at tyskerne (som Franz Jäger-navnet tydeligvis var inspireret af) den dag i dag også kan deres kram, når det gælder pengeskabe.
I dag benyttes værdiskabe, sikkerhedsskabe og pengeskabe af mange mennesker. Både privatpersoner der vil passe godt på værdigenstande i hjemmet, men også mange virksomheder og institutioner, der vil beskytte værdigenstande og følsomme dokumenter.
Sikkerhedsskabe benyttes især på uddannelsesinstitutioner eller virksomheder, der skal opbevare elektronisk udstyr, der kan have høj værdi. Desuden bruger mange virksomheder også værdiskabe til at passe på dokumenter med personfølsomme oplysninger for at kunne leve op til GDPR. Der findes også værdiskabe med kroge, hvor du kan hænge vigtige nøgler på og opbevare dem sikkert. Eller du kan få brandsikre arkivskabe, der kan gemme alle de vigtige dokumenter og sikre dem mod brand og indbrud.
Der kan derfor være mange gode grunde til at have et pengeskab eller værdiskab.
Hvad bør du overveje, når du vil købe et pengeskab?
Når du skal købe et pengeskab, er det godt at overveje nogle ting først. Gode pengeskabe er nemlig ikke billige – og sådan er det jo gerne. Kvalitet koster penge. Derfor er prisen selvfølgelig vigtig at have med i baghovedet, og stil gerne prisen op imod dine behov og præferencer.
Du bør for eksempel også overveje, hvor stort pengeskabet skal være. Pengeskabe eller værdiskabe findes nemlig i mange forskellige størrelser. Størrelsen afhænger selvfølgelig af, hvad du vil opbevare i skabet. Et lille pengeskab kan fint bruges til smykker, pas og kontanter eller vigtige dokumenter. Har du behov for at opbevare større genstande som våben eller kostbart udstyr, vil et større værdiskab være nødvendigt. Tænk derfor over, hvor meget du skal opbevare i dit pengeskab eller værdiskab.
Du kan også finde specielle værdiskabe, der er bygget til at kunne modstå brand og lignende. Efterhånden kan de fleste værdiskabe af god kvalitet klare det meste, men du kan også finde modeller, der er udviklet til specifikt at klare ild og høje temperaturer. Så er du sikret, at dine værdigenstande klarer sig gennem selv de værste uheld.
Hvad bør jeg være opmærksom på ved køb af værdiskab?
Hvis du investerer i et pengeskab eller værdiskab, er det også vigtigt, at du sætter dig ind i reglerne og betingelserne i forhold til din forsikring.
Forsikringsselskabet kræver selvfølgelig, at værdiskabet er testet og godkendt ud fra de europæiske standarder. Her benyttes den europæiske indbrudsstandard EN 1143-1, som inddeles i 11 klasser. Til private forbrugere ser vi oftest Grad 0, Grad 1 og Grad 2 som standarder. Højere klasser benyttes primært af banker og virksomheder med større værdier – og her taler vi i millionklassen.
Grad 0, som også betegnes som N nogle steder, er et udmærket valg for de fleste. Denne standard sidestilles i dag med Skafor Blå. Dette skab er også minimumskravet, hvis du skal opbevare våben.
Grad 1 er en udvidet sikring, som anbefales til opbevaring af flere våben, samt værdigenstande i form af bærbare computere og andet elektronikudstyr, smykker, kontanter og lignende.
Grad 2 er sjældent relevant for den private forbruger, da dette niveau og højere ofte benyttes af banker, smykkeforretninger mm. Dog kan det være relevant til opbevaring af mange kontanter, dyre smykker og lignende.
Jo højere en klassificering pengeskabet har, jo højere vil prisen også være, da det koster meget for producenterne at få kategoriseret pengeskabene i disse kategorier. Desuden skal skabene løbende testes for at kunne leve op til kravene.
Brandsikring kan også være væsentligt, og her gælder det at pengeskabene lever op til EN 1047, som også inddeles i flere kategorier, alt efter temperatur og tid. Du kan læse mere om de forskellige standarder her: http://www.densafe.dk/information/standarder.html
Det er blot nogle af de standarder, du bør være opmærksom på ved køb af pengeskabe. Disse standarder skal være notificeret på certifikat på indersiden af skabets låge. Vær også opmærksom på at pengeskabe, værdiskabe og sikkerhedsskabe der vejer mindre end 1.000 kg skal boltres fast.
Forskellige krav til sikkerhed – privat eller virksomhed
Skal du købe et pengeskab til dit hjem eller til din virksomhed, skal du være opmærksom på, at dit forsikringsselskab kan stille forskellige krav til sikringsniveauet. Stop-tyven.nu beskriver, hvad du bør overveje, når du skal vælge et pengeskab som privatperson og som virksomhed. [ https://www.stop-tyven.nu/produkter/pengeskabe ]
I det private er det selvfølgelig vigtigt at lave en risikovurdering af din situation. Har du behov for et sikringsskab eller pengeskab, så har du nok også behov for at sørge for en god sikringsplan af hele din bolig. Sørg for at låse på døre og vinduer er opdaterede, og hav eventuelt tyverisikret hjemmet med koder og alarmer. Det kan også være, at videoovervågning er relevant.
Overvej også, hvad tabet vil være, hvis der skulle komme indbrud. Har tingene affektionsværdi eller økonomisk værdi, som forsikringen kan dække?
Har du derimod behov for et pengeskab til din virksomhed, skal du sørge for, at det lever op til virksomhedens forsikringsselskabs krav. Her afhænger sikkerhedsniveauet også af omgivelserne – er der videoovervågning, alarmer og særlige låse og gitre. Og så skal du være opmærksom på, at selve pengeskabet lever op til en vis standard inden for indbrudssikring. Desuden bør du være opmærksom på, om pengeskabet skal fastboltres – samt om der er mulighed for at tilkoble det til et alarmsystem.
Overvej også, hvad du skal opbevare i penge- eller værdiskabet. Har I behov for sikkerhedsskabe på uddannelsesinstitutioner, hvor der er plads til elektronikudstyr i form af tablets og bærbare? Eller skal værdiskabet bruges til opbevaring af personfølsomme dokumenter, kontanter eller værdigenstande?
Uanset om du køber et pengeskab i privat øjemed eller til din virksomhed, er det derfor en god idé, at du sætter dig grundigt ind i dit behov, samt dit eller din virksomheds forsikringsselskabs regler. Og så skal du selvfølgelig sørge for at vælge et pengeskab, der er sikkerhedsgodkendt efter de europæiske standarder.