Der er noget helt særligt ved at tage et bad i naturen. Måske er det duften af træet, der opvarmes af vandet, eller det naturlige udseende af omgivelserne. Uanset hvad, er der ingen tvivl om, at et bad i naturen er en oplevelse som ingen anden.
Når du er omgivet af naturen, er det nemt at føle sig forbundet med jorden og alle dens skabninger. Og hvad kan være mere afslappende end at ligge i et varmt badekar under stjernerne? Hvis du er på udkig efter en unik måde at komme i kontakt med naturen på, er der intet som et vildmarksbad.
Hvis du er på udkig efter et unikt og afslappende udendørs spabad, skal du overveje at investere i et vildmarksbad til din have.
Hvad er et vildmarksbad?
Et vildmarksbad er et udendørs træbadekar, der typisk opvarmes af en brænde-, el- eller gasovn. Dette giver en mere naturlig og autentisk oplevelse, som mange finder mere afslappende end et traditionelt spa.
Vildmarksbadet har fået sit navn, fordi det oprindeligt blev opfundet til brug i vildmarken. Nu om dage bliver vildmarksbade typisk brugt i baghaver eller ved sommerhuse.
Hvis du er på udkig efter en unik og afstressende måde at slappe af på, kan et vildmarksbad være lige det, du leder efter.
Det skal du overveje, når du skal købe et vildmarksbad
Vildmarksbad kommer i et væld af materialer og størrelser, og det kan være svært at få et overblik over, hvilken der passer bedst til netop dine særlige behov.
Nedenfor har vi samlet en oversigt over de faktorer du skal overveje inden du køber et vildmarksbad. Vi forklarer også hvilke materialer og ovn-typer der findes indenfor vildmarksbade, og hvilke fordele og ulemper der er ved disse.
Prisen
Ligesom andre udendørs spabade kan prisen på et vildmarksbad godt variere en del. Typisk vil et nyt vildmarksbad koste mellem 10-30.000 kr., men der findes også vildmarksbade til over 100.000 kr.
Hvor dyrt et vildmarksbad er, afhænger blandt andet af størrelsen, materialet og ovn-typen på badet.
Størrelsen
Når man skal vælge en vildmarkspool, er størrelsen en af de vigtigste overvejelser både i forhold til praktiske og økonomiske årsager.
Et stort vildmarksbad med plads til 2000 liter vand kan være lækkert, hvis man er mange der skal bruge det eller gerne vil kunne invitere gæster over. Dog er et stort vildmarksbad tungt og dermed heller ikke særligt nemt af flytte rundt på.
Derudover koster det også flere penge at bruge et stort vildmarksbad da det både kræver mere vand at fylde, og mere energi at varme op.
Vil du derimod gerne have en udendørs spaoplevelse til dig og den nærmeste familie, kan et mindre vildmarksbad sagtens være tilstrækkeligt.
Et vildmarksbad på 1000 liter er nemmere at flytte rundt på, og kan derfor nemmere rykkes til nye lokationer, hvis du bliver træt af omgivelserne. Et mindre vildmarksbad er også billigere både at anskaffe sig og at anvende end et stort vildmarksbad.
Materiale
Vildmarksbade i træ
De fleste af os forestiller os nok det klassiske runde trækar, når vi hører ordet “vildmarksbad”. Disse kar er typisk fremstillet af gran eller fyrretræ og har et rustikt udseende, der passer perfekt til udendørs omgivelser.
Træ er klart det billigste, men også det tungeste, materialevalg når det kommer til vildmarksbade. Desuden afgiver træet en dejlig og afslappende duft når det varmes op, ligesom vi kender det fra saunaer.
Den største ulempe ved vildmarksbadekar i træ er, at de kræver mere vedligeholdelse end andre typer vildmarksbade. Du skal slibe og lakere træet regelmæssigt udvendigt for at beskytte det mod elementerne. Vildmarkbade i træ er også svære at rengøre, grundet den rug tekstur.
Derudover skal du også altid have minimum 10 cm. vand i karret, så træet ikke tørrer og trækker sig sammen. Fordi træet er tørt når du køber vildmarksbadet, kan det også godt lække en smule de første par gange du bruger det, fordi træet lige skal udvide sig.
Du skal også være opmærksom på, at nogle træsorter, f.eks. cedertræ, kan lække giftstoffer ud i vandet. Derfor er det bedst at vælge vildmarksbade i gran- eller fyrretræ.
Du kan få akrylindsatser til vildmarksbade i træ, som gør at du kan undgå lækager og gør det nemmere at rengøre vildmarksbadet indvendigt. Dog går der lidt af det naturlige udtryk af, når man vælger et vildmarksbad med akrylindsats.
Vildmarksbade i prolypropylen
Polypropylen er et hårdt, termoplastisk materiale, der ofte bruges til at fremstille vildmarksbade. Disse vildmarksbade findes i forskellige former og størrelser, og er noget dyre end vildmarksbade i træ.
Overfladen på plastmaterialet gør, at det er let at rengøre og vedligeholde. Desuden gør materialet det muligt at isolere badet fuldt ud, hvilket er en fordel, hvis du ønsker, at vandet skal blive hurtigt varmt.
Vildmarksbade i polypropylen er heller ikke så tunge som dem i træ og er dermed nemmere at flytte rundt på. Desuden findes der et væld af tilbehør til denne type vildmarksbad, så det er muligt blandt andet at installere LED-lys og dysser til vandmassage.
Vildmarksbade i glasfiber
Vildmarksbade i glasfiber er mindre og lettere end de to ovenstående typer, men har dog stadig plads til hele familien.
Vildmarksbade i glasfiber bliver produceret ved hjælp af en særlig støbeteknik, som gør at der ikke er nogen svejsede samlinger i karret. Dette betyder at det ikke lækker og er nemt at rengøre og vedligeholde.
Ligesom vildmarksbade i polypropylen er denne type vildmarksbad dyre end dem i træ, og kan fås med diverse wellness systemer og LED-lys.
Ovn-type
Vildmarksbade opvarmes af brændeovne, som er monteret enten udvendigt eller indvendigt på karret.
Udvendige ovne er oftest lavet af rustfrit stål, og er typisk nemmere at rengøre end indvendige ovne. Der vil også være mere siddeplads i selve karret ved en udvendig ovn, fordi den ikke sidder i vejen.
Indvendige ovne er enten lavet af rustfrit stål eller aluminium. Er den lavet af aluminium skal karret fyldes helt med vand inden den tændes for at den ikke brænder sammen.
Fordelen ved en indvendig ovn er, at den er hurtigere til at varme vildmarksbadet op, end en udvendig ovn.
Nogle producenter tilbyder vildmarksbad med elektriske ovne. Disse skal selvsagt placeres tæt på en strømforsyning for at virke, og noget af stemningen og den hyggelige duft af brændeovn forsvinder ved denne type ovn.
Til gengæld varmer en elektrisk ovn hurtigere vandet op, og fylder ikke så meget som brændeovne. Du slipper også for at fylde brænde på ovnen, holde ilden i gang, og gøre ovnen ren efter hver brug.