Der er intet som sprødt, nyristet brød, men det kræver også en god brødrister, som kan riste brødet jævnt og hurtigt.
Der findes mange forskellige brødristere på det danske marked, så det kan være svært at finde ud af, hvilken brødrister der passer til dig og dit behov. Vi hjælper dig godt på vej her til at finde ud af, hvordan du vælger den bedste brødrister.
Sådan vælger du den rigtige brødrister
Der findes som sagt et kæmpe stort udvalg af brødristere på markedet. Mange køkkenudstyrsproducenter laver også brødristere, og ofte flere forskellige typer og modeller, så der er rigeligt at vælge imellem. Men så er der selvfølgelig også meget at overveje, når du skal købe en brødrister – for den ene brødrister er måske bedre end den anden? Og hvordan vælger du nu den bedste?
Her kan du læse lidt mere om nogle af de ting, du bør overveje, når du skal købe en brødrister.
Ristning
En brødrister skal selvfølgelig riste brød – det er uden tvivl dens primære funktion, og det er derfor det vigtigste. Men det er faktisk slet ikke så simpelt, som det måske kan lyde. Der er nemlig stor forskel på, hvordan de forskellige modeller og typer af brødristere rister brødet. Generelt anbefales opretstående brødristere, hvis du vil sikre det bedste resultat – det kan du læse mere om længere nede.
Funktioner
Brødristerens funktioner kan også være godt at tænke lidt over, da der som nævnt findes mange forskellige typer brødristere med forskellige funktioner. Nogle brødristere kan klare ekstra tykke skiver brød eller boller. Du kan også få brødristere med optøningsfunktion, så du nemt kan tø brød op direkte fra fryseren – og så få det ristet også. Der er også brødristere, der sørger for at skubbe brødet lidt op, når det er færdigristet, så det er nemt at få op af brødristeren uden du brænder dig.
Der er også brødristere, der har en lille holder til brød ovenpå, så du enten kan varme det op uden at decideret riste det eller blot holde det varmt. Mange brødristere i dag – særligt de opretstående – har også en krummebakke, som du kan tage ud og nemt rengøre.
Kapacitet
En anden vigtig overvejelse, du bør gøre dig, når du skal købe en brødrister, er selvfølgelig brødristerens kapacitet. Hvor meget brød vil du riste ad gangen? Flade brødristere kan selvfølgelig klare 4-6 skiver brød eller halve boller ad gangen, mens opretstående brødristere sjældent kan klare mere end 2 stykker brød ad gangen.
Der findes dog opretstående brødristere, som har kapacitet til hele fire skiver ad gangen, men de fylder selvfølgelig også noget mere på køkkenbordet.
De flade brødristere fylder også en del på køkkenbordet, og selvom de kan riste flere stykker brød ad gangen, tager det længere tid, da du skal vende brødet undervejs, fordi den kun rister én side ad gangen.
Udseende
Når det gælder især de opretstående brødristere, er det nemt at se, at producenterne af brødristere har fokus på design og udseende. Og det er med god grund. Mange forbrugere går nemlig ikke bare op i funktionalitet, men også design.
Hvis brødristeren skal stå fremme på køkkenbordet, er det måske at foretrække, at den også ser pæn ud. Måske skal den være i en bestemt farve, der passer til dit køkken. Du kan derfor finde forskellige brødristere i forskellige farver eller med eksempelvis et meget retro look eller mere stilrent look.
Pris
Prisen er selvfølgelig også vigtigt, når du skal købe en brødrister. Du bør derfor gøre op med dig selv om, hvor mange penge du vil bruge på en brødrister. Har du sat et budget, kan du nemlig hurtigt skære de brødristere, der ligger over dit budget, fra.
Prisen på brødristere i dag strækker sig fra omkring de 200 kroner og op omkring 2-3.000 kroner. Du kan måske blive fristet til at købe den billigste brødrister, men det er sjældent et godt valg, for kvaliteten er oftest også derefter. Ønsker du en god brødrister, der kan riste brødet jævnt og hurtigt, og som også har en del funktioner, så er det en god idé at smide lidt flere penge efter den.
Skal brødristeren være flad eller stående?
I mange år har den flade brødrister været foretrukken i mange danskeres hjem, men efterhånden er der ret bred enighed om, at den opretstående brødrister faktisk er bedre – i hvertfald hvad angår ristningen.
Med det sagt så kan vi ikke udelukke, at der er fordele ved den flade brødrister. På den flade brødrister kan du nemlig lægge en bolle eller et rundstykke eller andet brød, der er for tykt til at kunne komme i den opretstående brødrister. Desuden kan du riste flere brød ad gangen på grund af den større risteflade. Ofte er de flade brødristere også lidt billigere end de opretstående, så hvis budgettet er stramt, så er en flad brødrister alligevel bedre end ingenting.
Til gengæld er der den ulempe ved den flade brødrister, at du skal vende brødet, da den kun rister én side ad gangen – og nej, brødristeren kan desværre ikke gøre det for dig. Du må selv sørge for at vende brødet.
Ifølge Forbrugerrådet Tænk, som har testet både flade og opretstående brødristere, lader der også til at være en tendens til, at de flade brødristere ikke rister brødet så jævnt, som de opretstående brødristere.
Vi kommer heller ikke uden om, at den flade brødrister fylder en del mere på køkkenbordet end mange opretstående brødristere. Og så er de sjældent produceret med design og æstetik i tankerne hos producenterne.
Brænd ikke brødet på
Vi slutter af med en vigtig detalje, når det gælder brødristere. Det er, at du skal være påpasselig med ikke at brænde brødet på. De fleste brødristere klarer opgaven fint, men er du til meget ristet brød, så bør du være opmærksom på, at det ikke er så sundt. Brændt brød indeholder stoffet akrylamid, som kan øge risikoen for kræft, så derfor kan det være godt at overveje en ekstra gang, hvis du er en af de få, som er fan af det helt mørkristede brød.