TEST: De Bedste Elevationssenge i test 2024

Se alle Elevationssenge i testen
583 Anmeldelser
13 Produkter
128 timer Tid brugt
Skrevet af: Lisbeth Kjærgaard
Godkendt af: Simon Bent Rasmussen
Sidst opdateret: feb 22, 2024

Toppricer’s anbefalet produkter

Her kan du se Toppricer’s anbefalet produkter, såsom produktet med den bedste pris eller vores bedste i test.

97
Ragna ?lv Elevationsseng Ragna ?lv Elevationsseng Læs mere om produktet
 • 7 komfortzoner
 • Høj kvalitet
 • Produceret i Danmark
 • Ekstra høje pocketfjedre
34995 kr.

Vores test af
Elevationssenge giver
overblik

Information omkring hvad denne artikel indeholder.

 • De bedste Elevationssenge på markedet i 2024
 • Overblik over alle funktioner og specifikationer
 • Guide til hvad du skal overveje inden køb
 • Informationer omkring sikkerhed og reklamation
 • Tips til vedligeholdelse af Elevationsseng
 • Fordele og ulemper

Hvilket Elevationssenge mærke er bedst?

Vi har lavet en rangliste over de mærker/brands der klarer sig bedst i vores test/sammenligning. Ved at kigge på ranglisten vil du få overblikket over de bedste mærker/brands indenfor Elevationssenge.

#1
Living & MoreLiving & More
74
#2
Hästens
56
#3
European House of Beds
43
#4
JYSK
38
#5
XL Møbler
28

Prisforskellen imellem produkterne

Denne graf viser dig hvordan prisforskellen ligger mellem alle produkterne i testen. Du kan med denne graf få overblikket over hvor dyrt produktet kan være og hvor billig de kan være. Dette skaber et godt overblik, over hvad du skal regne med at betale for et produkt.

Elevationsseng guide

Det har stor betydning for din livskvalitet, at du sover godt om natten. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at investere i seng, som er lavet i gode materialer, og hvor der er taget højde for både design, funktion og komfort. Næsten halvdelen af danskerne lider af søvnbesvær – måske er du én af dem? Et ofte overset område, når man taler generel sundhed, er vigtigheden af god søvn. Studier fra verdens største universiteter, så som Harvard University i USA, har fundet evidens for sammenhæng mellem dårlig søvn og indlæringsbesvær, samt forhøjet risiko for et hav af sygdomme.

Der har de seneste år været en stor udvikling inden for elevationssenge, og der findes nu elevationssenge i forskellige prisklasser, så alle kan være med.

Du bruger 1/3 af dit liv på at sove, så derfor kan det kun anbefales at investere i en god seng, der kan garantere dig de bedste forudsætninger for en god nats søvn. De fleste oplever, at de får en bedre nattesøvn, når de skifter til en elevationsseng.

Elevationssengene er klart blandt de bedste og mest luksuøse senge på markedet. Dette skyldes, at de er smartere og mere komfortable end traditionelle senge. Det er dog de færreste, der for alvor kan kende forskel på de mange forskellige elevationssenge på markedet.

Det at vælge den rette seng, kan godt være lidt svært. Hvad har man brug for, hvor mange zoner, skal det være en latex eller memory foam topmadras? Det hele lader til at være vigtigt, og det er det også. Det gælder om at finde den seng, der passer bedst til dine behov. Derfor har vi i denne artikel bla. lavet en lille guide til dig, så du kan få et bedre overblik over hvad er det du skal kigge på når du vælger din nye seng. En elevationsseng er en investering, så for at det også skal blive en god investering, har vi med denne artikel gjort hvad i kunne for at du kan komme godt igennem din investering i en elevationsseng.

En elevationsseng er en god investering

Der er mange danskere, der desværre ikke vil investere særligt mange penge i deres nye senge, men det er ærgerligt at udelukke mange gode senge på denne baggrund.

Din hverdag kan blive meget påvirket af, om din nattesøvn er god eller dårlig. Dette kan både være i forhold til dit arbejde og din fritid og det kan være en indvirkning på dit humør, dit immunforsvar og dit stofskifte. Dette understreger vigtigheden af, at du ikke bør sætte dit budget for lavt.

Du bør se din nye seng som en investering, der kan forbedre din søvn og dermed også din hverdag, og ikke kun se det som et køb. Der er rigtig mange fordele ved at vælge en god elevationsseng, frem for en almindelig seng.

Ved at investere i den helt rigtige seng f.eks. kan du sikre dig, at du sover godt og dermed klarer dig bedre på jobbet, i skolen eller i fritiden.

En elevationsseng kan selvfølgelig ikke kurere dig for sygdomme, men det kan hjælpe. Der er nemlig mange sygdomme der bliver værre hvis du ligger forkert.

 • Dårlig ryg og ondt i lænden. Har du problemer med ryggen, som mange af os jo har, så kan en elevationsseng være en rigtig god ide. Det er nemlig super vigtig at din seng støtter din rygsøjle, den skal være lige når du sover. Her er det både madras og seng der spiller ind. Når du ligger i en almindelig seng, har du kun et vist antal muligheder for at skifte stilling i løbet af natten og finde en, der er behagelig for dig. Når du har en elevationsseng, vil du kunne vælge langt flere stillinger, hvilket gør det nemmere for dig at finde en, der er rar for dig at ligge i.
 • Snorken og andre vejrtrækningsproblemer. Hvis du har problemer med at trække vejret om natten, kan en elevationsseng også være en storhjælp. Det kan være du snorker. Eller hvis du har nedsat lungefunktion. Her kan du få hjælp og lindring ved at sove i en lidt mere oprejst position, hvor det er lettere at trække vejret. Det gælder i øvrigt også bare hvis du er forkølet.
 • Hævede ben og uro i benene. Der er rigtig mange, der med alderen får urolige ben om natten eller væske i ben, lægge og fødder. Med en elevationsseng kan du hæve fødderne op, så væsken løber fra dem. Mange med uro i benene får også rigtig god virkning af at sove med benene oppe.
 • Gravide og ammende. På grund af den store mave kan det derudover være svært for dig at finde en ordentlig stilling at ligge i. Der kan elevationssengen hjælpe dig. Ved at hæve fodenden kan du hjælpe blodomløbet i dine ben, så de ikke hæver lige så meget. Når du har fået barnet, vil du også nyde godt af, at du kan hæve hovedgærdet, når du skal amme barnet. Det er med til at give dig en langt højere grad af komfort og gøre det nemmere for dig at sidde med barnet, når du skal amme. Nu er graviditet jo heldigvis ikke en permanent tilstand. Hvis I alligevel skal have nye senge, mens du er gravid, er det dog oplagt for dig, at du tænker over det. Særligt hvis I ved, at I gerne vil have flere børn efterfølgende

Mange elsker at læse en god bog i senge, eller at se tv. Med en elevationsseng får du mulighed for at justere sengen, så din position er så optimal som muligt, uden at du skal stable et bjerg af puder bag ryg og nakke. Dette kan desuden være med til at give dig dårlig ryg og nakke, og når først skaden er sket, så er det svært at slippe af med igen.

Hvad skal du være opmærksom på, før du køber ny elevationsseng.

Motor

En elevationsseng bevæger sig med motorer der ligger på en sengeramme. Det er normalt en ramme i stål, hvorpå der er motorer der skubber dele af rammen op og ned. Da motoren er den mest centrale komponent, er det naturligvis vigtigt at vælge en elevationsseng med en motor af høj kvalitet. Den koster naturligvis mere, men sikrer også, at du kan have glæde af sengen i mange år og dermed undgår at skulle skifte motoren en eller flere gange i sengens levetid.

Gå efter dansk producerede motorer af mærket danske Linak i Sønderjylland, det er samme motorer der bruges på hospitaler. Her udsættes elevationssenge generelt for meget mere end den seng, du har stående derhjemme. Så når Linak-motoren kan holde til hospitalsbrug, kan den også sagtens holde i mange år. Tyske Okin er også kendt for deres høje kvalitet. Begge producenter er også kendetegnet ved at Deres motorer er meget støjsvage. Det er vigtigt, du ikke at gå på kompromis med motoren, så Hold dig væk fra ”kina mærker”.

Fjernbetjening

I dag er langt de fleste elevationssenge med trådløse fjernbetjeninger, så man undgår irriterende ledninger ved siden af sengen. Her skal du gå efter en fjernbetjening der lyser i mørket. Det er vigtigt når du vågner om natten og ikke skal rode i mørket.

Nogle kan endda forbindes med din smartphone eller tablet, mange har jo alligevel telefonen lige ved hånden, selv når de går i seng, så kan dette være en god mulighed. Ved nogle af de nye elevationssenge kan du gemme dine favoritpositioner, så er det nemt lige at finde tilbage din favoritposition, hvis f.eks. børnene har fået lov at låne sengen.

Sengerammen

Når du skal vurdere en elevationsseng er det løfte-kapaciteten der er det første du skal se på. Altså, det antal kg som sengen kan løfte. Flere kg betyder bedre kvalitet, fordi det kræver stærkere sengeramme og motor.

En elevationsseng bevæger sig med motorer der ligger på en sengeramme. Det er normalt en ramme i stål, hvorpå der er motorer der skubber dele af rammen op og ned. Sengerammen kan have trælammeller ovenpå eller i andre materialer.

Materialerne der er brugt i en given seng, kan være alt afgørende for, om det er den rigtige seng for dig. Hvis man lider af allergi eller lignende, så vil første prioritet være, at vælge en elevationsseng der er lavet af allergivenlige materialer, så det ikke generer din nattesøvn.

En stor fordel er, hvis sengebunden indeholder en madrasbremse, der sikrer, at madrassen ikke glider ud af position. En madrasbremse giver dig garanti for, at madrassen automatisk holdes på plads. En anden ting du skal være opmærksom på i elevationsbunden er kvaliteten af lamellerne. Det er også vigtigt, du vælger lameller, der er justerbare. På den måde kan du finjustere sengen i både hoved- og fodenden.

Hvis du lider af problemer med enten hofte, knæ eller ryg, så er det blot endnu vigtigere, at du sørger for at vælge en seng, der er høj nok. Det skyldes blandt andet, at det bliver nemmere for dig at redde sengen om morgenen, men samtidig er det også med til at sikre, at du får nemmere ved både at komme i og ud af sengen. Det er meget vigtigt, at du sørger for at investere i en seng, der er meget stabil og som står godt på jorden. Ydermere, så anbefales det også på kraftigste vis, at du vælger en seng, der er minimum 90 cm. bred og som har en længde, der er mindst 20 cm. længere end du selv er.

Til sidst, og måske mindst vigtigt for nogen, og mest vigtigt for andre, er designet. Designet kan være alt afgørende for nogle forbrugere, da det afgør hvorvidt det er en seng, som man vil have stående i sit soveværelse.

Dog kan det argumenteres, at størstedelen af de testede produkter ligner hinanden mere eller mindre.

HVILKEN MADRAS SKAL DU VÆLGE TIL DIN ELEVATIONSSENG?

Det er først og fremmest vigtigt at understrege, at der ikke findes én specifik madras, som er den bedste madras til din elevationsseng. Det handler helt basalt om, at finde en madras der passer bedst til dine behov og som du finder komfortabel.

Når du skal vælge madras, så skal du først og fremmest tænke på din egen liggekomfort, og hvis I er to i soveværelset, så skal I sørge for, at I får hver jeres favorit madras som passer til den seng i skal købe. Det er vigtigt, at du vælger en madras som giver din krop den bedste støtte. Støtten skal især være fokuseret omkring dit hoved, din hofte, dine skuldre din nakke og din rygsøjle. Det handler især om, at finde en position hvor dine muskler kan slappe af.

Hvilken position du sover i har også en betydning. Det vil altså sige, at hvis du ligger på ryggen og sover skal du have en type madras, hvorimod du skal have en anden type hvis du ligger på maven og sover. Når du køber en elevationsseng, vil du typisk blive bedt om at vælge fasthed til madrassen. Du kan nemt vurdere, hvilken fasthed du har brug for ved at se på, hvor meget du vejer. Fastheden er yderst vigtig for, hvordan din nattesøvn bliver. Der er heldigvis en tommelfingerregel for, hvordan beslutningen af fastheden tages

 • En madras i medium fasthed er for dig, der vejer under 75 kilo
 • En fast madras er for dig, der vejer mellem 75 og 95 kilo
 • En ekstra fast madras er for dig, der vejer over 95 kilo

Har du meget brede hofter eller skuldre, kan det dog være, at du skal vælge en madras, der er lidt blødere. På den måde kan dine hofter eller skuldre nemmere synke ned i underlaget, og du kommer til at ligge bedre. Det skal helst være en madras med pocketfjedre, der sikrer, at madrassen har minimum fem komfortzoner. Dermed kan dine skuldre og dine hofter synke ned i madrassen, så din rygsøjle bliver ved med at være lige.

Den rigtige topmadras er helt afgørende for din liggekomfort og søvn. Vi har derfor lavet denne guide til hvordan du vurderer egenskaberne i en topmadras og hvordan du vælger den rigtige topmadras til netop dine behov.

Overordnet findes der 3 typer topmadrasser, dem med almindeligt skum (PU skum eller HR skum), memory skum og latex skum. Skum topmadrasserne er ofte billige og selvom nogle skum topmadrasser kan indeholde skum af høj kvalitet, er hverken liggekomfort eller holdbarhed særlig god. Vi anbefaler derfor ikke topmadrasser med almindeligt skum som pur-skum eller koldskum.

Memoryskum topmadras

Avanceret memoryskum udemærker sig ved, at topmadrassen tilpasser sig kroppen med stor præcision, hvilket giver en god og individuel ligge komfort. Memory skum´s unikke tilpasning til kroppens form er med til at forebygge kredsløbsproblemer, samt muskel og ledsmerter. Der er stor forskel på memory skum topmadrasser, så når du vælger en topmadras med memoryskum, skal du have fokus på følgende.

 • Hårdhed:Memory skum hårdhed måles i “densitet” og angives oftest som medium eller fast. Hvis man ikke har andre ønsker anbefaler vi, at du vælger medium hårdhed, og ønsker du i stedet en mere fast topmadras, kan man med fordel overveje en latex topmadras.
 • Kvalitet:Måles i vægt pr. kubikmeter (kg/m3) og jo højere vægt jo bedre kvalitet topmadras. Normalt ligger en europæisk eller dansk produceret topmadras på 35 – 50 kg/m og her vil vi anbefale at, du vælger en topmadras i den høje ende. Tempur producerer en særlig høj kvalitet af topmadrasser, men da vægten udelukkende har indflydelse på levetiden, så skal du huske at vurdere prisen i forhold til kvaliteten før du køber.
 • Tykkelse:Topmadras kernen er typisk 40 mm – 80 mm og vi anbefaler at man vælger en topmadras i den høje ende, men ikke over 80 mm kerne, da skummet så vil blive for dominerende i forhold til støtten fra madrassens fjedre.
 • Betræk:Skal være aftageligt og vaskbart.
 • Oprindelse: Find en topmadras produceret i Danmark eller Europa, da topmadrasserne fra Kina typisk ikke har samme høje standard og certificeringer.

Fordele ved en memory skum madras:

 • Hjælper mod smerter
 • Har en levetid på op til 10 år
 • Tilpasser sig alle tænkelige sovestillinger
 • Finder den helt rette sovestilling ud fra din krop
 • God til personer med allergi – madrassens tætte opbygning gør det svært for støv, støvmider og hår, at gemme sig
 • Undgå at vække din partner når du vender og drejer dig – memory skum er uden fjedre, hvorfor det ikke larmer og ikke sender vibrationer ud i resten af sengen

Latex topmadras

Latex er modsat memoryskum et naturmateriale, der udvindes fra gummitræer. Latex er et oplagt valg til topmadrasser og en latex topmadras adskiller sig især fra andre topmadrasser, ved en høj åndbarhed og mange naturlige støttepunkter. Hvis du ønsker en mere fast topmadras, som giver god støtte til kroppen, så kan latex være det rette valg. Har du tendens til ofte at få det varmt om natten, så har latex med de mange ventilerende huller i strukturen en naturlig opbygning, som lader kroppen ånde og afgive overskydende varme.

Når du skal vælge den rigtige latex topmadras, skal du have styr på følgende.

 • Oprindelse: Latex udvindes og produceres kun få steder i verden og i Europa kommer latexkernen til topmadrasser fra enten Holland eller Belgien, mens topmadrassen kan være produceret mange andre steder. Det er helt afgørende for kvaliteten af topmadrassen og din sundhed, at den er produceret Europa og ikke i Asien.
 • Hårdhed, kvalitet og tykkelse:Så længe man vælger en latex topmadras fra Europa, er der ikke den store forskel i kvaliteten og de fleste topmadrasser har en fast hårdhed. Tykkelsen på latex topmadrasser er altid omkring 50 – 60 mm, hvilket også er den tykkelse vi vil anbefale.
 • Natur/Talalay latex: Typisk vil latex topmadrasser være en kombination af natur latex og syntetisk latex. Man kan godt få en 100% natur latex topmadras. Ægte natur latex topmadrasser er noget dyrere end de traditionelle latex topmadrasser.
 • Betræk:Skal være aftageligt og vaskbart.
 • Oprindelse: Find en topmadras produceret i Danmark eller Europa, da topmadrasserne fra Kina typisk ikke har samme høje standard og certificeringer.

Fordele ved en latex madras:

 • Ultimativ komfort
 • Blød oplevelse men samtidig med en vis støtte
 • Utrolig behagelig madras
 • Forebygger rygsmerter
 • Justerer og optimerer din rygsøjle

Køb også en rullemadras, med en rullemadras har du mulighed for at forlænge din topmadras levetid markant. I stedet for at vaske det aftagelige betræk på topmadrassen, er det meget lettere at vaske en rullemadras. En tynd rullemadras i 100% bomuld, komplimenterer alle topmadrasser godt, uden at fjerne dens gode egenskaber. Vi anbefaler at du altid har en rullemadras i 100% bomuld på sengen, som du vasker jævnligt, for et allergivenligt og sundere sovemiljø

Endeligt er det vigtigt at understrege, at det kun er dig, der ved hvilken madras der passer dig bedst. Tag dig god tid, når du vælger hvilken madras du skal have.

Hvordan skal sengen indstilles i de forskelige sovepositioner

Den mest behagelige og afslappende soveposition. Den bedste soveposition, hvis du har problemer med ryggen. Her følger sengen din rygs naturlige kurve, mens du får støtte under ben og nakke. Det betyder at du føler du ”svæver” i sengen, hvor der ikke er tryk på din krop nogen steder.

Du kan sagtens sove på siden i en elevationsseng. Det er godt at sove på siden hvis du har problemer med sure opstød. Denne position er en slags ”vægtløs”, men med lavere hævelse ved dit hoved. Du får støtte til din rygrad hele vejen ned. Perfekt til dig der ofte sover på siden.

Denne position er rigtig god hvis du lider af uro i benene eller har hævede fødder og lægge. Her får dine ben og fødder ro og hvile. Du vil opleve en lindring i benene hvis du har væske i disse. Selv en lettere forøgelse af højden på benenden kan også sikre dig mod at vågne om natten, fordi dine ben sover. Det hjælper også at hæve benenden, hvis du har dårligt blodomløb i benene eller lider af gigt eller andre problemer i bevægeapparatet.

Denne position er først og fremmest til dig der gerne vil sidde op i sengen og se TV eller bruge din laptop/tablet. Da Hovedgærdet på sengen kan løftes op eller ned, så din overkrop ligger i den mest komfortable vinkel. så du kan sidde op i sengen og eksempelvis læse, spise morgenmad eller se fjernsyn.

Ved at løfte hovedgærdet en lille smule sørger du for, at dit hoved og din overkrop ligger en lille smule højere end resten af kroppen, hvilket hjælper dig til en bedre vejrtrækning i løbet af natten.

Ligger du ofte på ryggen og sover, og snorker du også, så kan en elevationsseng og en sovestilling, hvor hovedet hviler højere end din krop, i nogle tilfælde hjælpe på dette.

Det er en rigtig god fordel for din sengepartner og ligeledes også, hvis du lider af søvnapnø. Her kan drøbel og svælg lukke helt af for lufttilførslen, så du ikke trækker vejret i op til flere minutter ad gangen. Derfor bliver man ofte vækket op til flere gange i løbet af natten, fordi man ikke kan få luft. Det giver en meget dårlig nattesøvn.

Ved at løfte hovedgærdet i den rette vinkel kan du også undgå at få ryg- og nakkeproblemer, hvis du har tendens til at ligge med ryg og nakke i en uheldig vinkel, når du sover på ryggen.

At købe elevationsseng online

Der findes internetforhandlere som rent faktisk tilbyder dig at bestille en seng hjem, og så får du for eksempel 14 dages fuld returret, så den kan returneres, hvis madrassen for eksempel er lidt for hård. Så returnerer du varen, og efterfølgende sender de dig en ny. Nogle steder har man 100 dages risikofri prøveperiode, så man kan sikre sig at den lever op til ens forventninger.

Det er god service, og du sparer tid ved ikke at skulle fare rundt i flere butikker, for at teste den ene og anden elevationsseng af.

Du kan sagtens lave din egen lille elevationssenge test, hvis du tager rundt og samler erfaring hos forskellige forhandlere i fysiske butikker, så gælder det bare om at notere navn, mærke og model, så er den sikkert til at finde online også.

Du kan måske spare lidt penge ved at handle på nettet, og måske er det langt nemmere og billigere at få sengen leveret på den måde.

Derfor er en god nattesøvn så vigtig.

Vi bruger op mod en tredjedel af vores liv i sengen, og selvom det måske kan virke lidt som spildtid, er der rigtig god grund til at prioritere din søvn. For det er den bedste, helt gratis og bivirkningsfri medicin, du kan give din krop. God og nok søvn er nemlig med til at holde dig sund og rask – både fysisk og mentalt.

Søvn er vigtig for, at vi kan fungere i hverdagen. Søvn er en af de vigtigste faktorer for vores helbred. Når vi er friske og veludhvilede, er vi bedre til at tackle hverdagens strabadser.

De fleste ved, hvordan det er, hvis man får for lidt – eller for dårlig søvn. Det giver dårligt humør, og man har svært ved at huske og koncentrere sig. Man får også mindre tålmodighed, har sværere ved at overskue hverdagen og bliver mere opfarende.

Formålet med søvn er at give hvile, mens din krop og hjerne bearbejder dagens indtryk og genopbygger kroppen. Der findes flere teorier om, hvorfor søvn er så vigtig. Én af dem er, at hjernen har brug for at være offline, for at være frisk til at lagre information, når vi er vågne. En anden teori er, at søvnen fjerner affaldsstoffer fra hjernen. Hvis de ikke fjernes ophobes de, og kan øge risikoen for forskellige sygdomme. Uanset forklaringen er der dog ingen tvivl om, at søvn er vigtig.

Ikke sove en enkelt nat eller en nats dårlig søvn, er måske nok til at overskue. Men hvis vi kommer i søvnunderskud i længere tid, kan det få nogle alvorlige konsekvenser for vores fysiske og mentale sundhed.

Manglende søvn over længere tid kan nedsætte dit immunforsvar og øge risikoen for at få overvægt, psykiske sygdomme, diabetes, hjerteproblemer, fremskynde udviklingen af Alzheimers og i sin yderste konsekvens forårsage en for tidlig død. Med andre ord sover vi altså for at få energi til at være vågne. Men hvornår er nok nok? Hvor længe skal vi sove for at have fået den rette mængde søvn?

Det er alderen, der bestemmer, hvor meget søvn, du har brug for. Sådan da. Retningslinjerne skal nemlig betragtes som en overordnet indikator til at vise, om man får søvn nok. Som en tommelfingerregel, altså. I sidste ende er det jo det enkelte individ, det afhænger af. Forskningen viser, at søvnbehovet i de enkelte livsafsnit generelt aftager med alderen

Tiderne skal læses som den tid, man sover rigtigt – ikke hvor længe man ligger i sin seng.

Der kan selvfølgelig være særlige ting i livet, der gør det svært at opnå det ideelle antal af søvntimer. Måske står du midt i en skilsmisse, er blevet arbejdsløs, har problemer i jobbet, kærestesorger eller en sygdomsperiode, hvor bekymringer om fremtiden fylder. Står du i en sådan situation, handler det kun om at komme så tæt på det ideelle antal søvntimer som muligt.

Hvad du selv kan gøre for at få en bedre søvn.

Du kan selv gøre en hel del for at sikre dig den bedre søvn, først kan du kigge lidt på dit soveværelse. Soveværelset er mere end blot et rum med en seng. Selvfølgelig er sengen vigtig, men andre faktorer spiller også ind. Har man problemer med at sove, kan det derfor være en god ide at overveje, om ens soveværelse er søvnvenligt. Baseret på undersøgelser fra DTUVidensråd for Forebyggelse og Politiken ser vi her nærmere på nogle af de faktorer, som man bør lægge mærke til angående soveværelset.

 • Luftkvalitet
 • Temperatur
 • Støj
 • Lys
 • Skærm

Luftkvalitet

Man skal opretholde et godt indeklima i soveværelset, og det gælder ikke kun, hvis man har allergi. For at sikre sig en god luftkvalitet, så er det først og fremmest vigtigt at være omhyggelig med sin rengøring og få luftet godt ud.

Mange mennesker tænker, at de måske ikke behøver at være så omhyggelige med rengøringen, hvis de ikke lider af allergi, men alle har godt af et godt indeklima. Det er de færreste, der lufter ud i soveværelset hver dag, man bør faktisk lufte ud hele to gange om dagen, det behøver kun være i 5-10 minutter ad gangen, og hvis det er muligt, må man gerne skabe gennemtræk.

Udover udluftning er støvsugningen meget vigtig. Man bør gerne støvsuge et par gange om ugen efter behov og også gerne med vinduerne åbne. husk også at tørre støv af overflader og paneler, og gør helst dette inden støvsugningen, da man uundgåeligt vil komme til at spilde lidt støv ned på gulvet. Man bør ryste puder og dyner udenfor og helst skifte sengetøj hver fjortende dag, for man kan ikke undgå, at husstøvmiderne bosætter sig i sengetøjet. Et dårligt indeklima kan meget let give irriterende gener som øget træthed, uoplagthed og hovedpine.

Temperatur

Ikke for varmt og ikke for koldt er det korte råd angående at opretholde en god temperatur i soveværelset. En for høj temperatur i soveværelset gør, at det kan have svært ved at falde i søvn, og falder man i søvn, kan man vågne med og føle sig svedig og eventuelt have hovedpine. Er temperaturen for lav, vil man også have svært ved at falde i søvn, og hvis man falder i søvn i et for koldt klima, så kan luftvejene og kroppen blive nedkølet, og man vil have lettere ved at blive syg. Det anbefales at holde soveværelsestemperaturen mellem 18 – 21 grader, men det er jo helt individuel, men generelt bør det være koldere i soveværelset end resten af huset.

Man kan også regulere temperaturen med påklædning eller forskellige dyner, du kan også vælge at have vinduet åben hvis du har det varmt, men pas her på der ikke kommer for meget larm og insekter ind.

Støj

Nogle mennesker sover også meget let, hvor andre sover utrolig tungt og kan sove fra stort set hvad som helst. For at kunne falde i søvn, skal krop og hjerne kunne opretholde en stabil søvn for at slappe af

Hører man til dem, som er følsomme over for lyde, skal der ikke meget til, før man ikke kan sove, og jo mere man bliver irriteret over lyden og støjen, jo mere fokuserer hjernen på den. Lydniveauet i en normal samtale er på omkring 60 dB, og man anbefaler at støjniveauet om natten ikke overstiger med 30 dB, da højere værdier kan forringe søvnkvaliteten, så der skal ikke meget til at forstyrre. Bor man i nærheden af meget trafikerede veje, kan lydniveauet være på helt op til 75 dB, som er markant mere end de anbefalede 30 dB.

Hvis støj er grunden til man ikke kan falde i søvn og sove ordenligt, kan det være en god idé at kigge husets vinduer og boligens isolering. Især vinduerne kan afhjælpe problemet markant, man kan i dag få specialdesignede vinduer, som kan reducere støjen med helt op til 25 dB. En god isolering kan reducere støjen med ca. 7 dB. Hvis man ikke har mulighed for at gøre noget ved sin isolering eller vinduerne, kan man vælge at sove med ørepropper.

Lys

Mennesket er skabt til at være vågent, når det er lyst, og sove når det er mørkt, og dette stammer helt tilbage fra urmennesket og overlevelsen. Lys og mørke har en meget større indflydelse på det menneskelige sind og søvnrytme, end vi går og tror.

Vores hjerner er indrettet til at reagere på lyset omkring os, og kroppen vågner langsomt, når solen begynder at stå op. Men mange af os skal måske op før solopgang – og især i vintermånederne her i Danmark, er det mørkt, når vækkeuret ringer. Derfor kan du få stor effekt af at vågne til kunstigt ”naturligt” lys i soveværelset, der vækker dig blidt og fortæller din krop, at nu er det tid til at stå op. Om sommeren er problemet dog omvendt, idet det bliver meget tidligt lyst. Eftersom lyset påvirker hjernen og får den til at tro, at det er dag, så kan det være svært at sove i de lyse måneder. Her kan det være en stor hjælp at sørge for at have meget mørke gardiner, eller rigtige mørklægningsgardiner. Man kan også anvende en sovemaske til øjnene, som holder lyset ude.

Skærm

Smartphones benytter blåt lys i deres skærmteknologi, og dette blåt lys er en af de faktorer i vores moderne hverdag, der forstyrrer søvnen mest. Den voksende mængde af kunstigt lys, der stråler mod os i hverdagen, er sammen med elektronikkens fristelser og sågar klimaforandringerne alle faktorer, som i stigende omfang påvirker vores søvnkvalitet.

Brugen af skærmen i dagligdagen påvirker ikke nattesøvnen, men det gør brugen om aftenen og specielt de sidste par timer, før man skal sove. Men det er efterhånden blevet en vane for mange mennesker lige at tage sin telefon med ind i seng og tjekke de sidste nyheder eller mails. Det er en rigtig dårlig ide, idet det kunstige lys fra telefon eller tablet kan manipulere din hjerne til at tro, at den skal være vågen og dermed påvirker det hjernens opfattelse af nat og dag.

Det anbefales at lægge skærmene væk de sidste par timer inden sengetid og lad være med at tage telefon eller tablet med i seng. Hvis det er nødvendigt alligevel at anvende dem, så skru ned for lyset på skærmen. Man kan også anskaffe sig software, som kan regulere mængden af lys.

Valg af dyne og pude.

For at sove godt har din dyne og pude også en stor betydning. For en dyne er ikke bare en dyne, og en hovedpude er ikke bare en hovedpude. Den danske sengeekspert Sengespecialisten skriver, at det er meget vigtigt at vælge dyne og pude med omhu.

Dyner til elevationseng

Den perfekte dyne skal passe til dig. Den skal falde rigtigt om kroppen, men også holde dig varm. Det er vigtigt, at du hverken har det for varmt eller for koldt, du skal også vælge hvilken bæreevne der så passer bedst til dig.

Vi anbefaler, at din dyne er mindst 20-30 cm længere end din egen højde.

Dynens fyld spiller en ret afgørende rolle for kvaliteten. Der er typisk to typer af dyner: En dundyne og en fiberdyne. Hvilken type du skal vælge afhænger af, hvor meget du ønsker at betale for en ny dyne.

Hovedpude til din elevationseng

En hovedpude skal give god støtte og sørge for at holde din nakke og ryg neutral, uanset om du sover på ryggen, siden eller maven. Den korrekte hovedpude for dig hjælper dig til en uforstyrret søvn, hvor du vågner op uden smerter i nakke, skuldre eller ryg.

De fleste madrasser er i dag inddelt i zoner, der tager hensyn til at skuldre, ryg og hofter skal have forskellig aflastning. Hvis du ikke sover med den korrekte hovedpude giver madrassens aflastende zoner ikke den optimale støtte.

Da vanens magt er stor, kan du godt have vænnet dig til at sove med en tyk hovedpude, selvom den ikke nødvendigvis giver dit hoved den bedste støtte. Det kan være svært at vænne sig af med en bestemt type pude, og måske kan det hjælpe, hvis du en overgang ligger med to puder, som du kan veksle mellem i nattens løb. Det kan være en jungle at vælge den rigtig hovedpude, men vi har lavet en test af hovedpude her.

Gode vaner der kan give dig en bedre nattesøvn

 • Gå i seng på samme tidspunkt hver dag: Vi er vanedyr, så både vores krop og hjerne er glad for faste rutiner. Vi har nemlig alle et indre ur, der nulstilles hver morgen, og som fortæller os, at nu er det ikke tid til at sove. Prøv derfor at stå op på samme tid hver dag, selv om du måske har haft en dårlig nat og ikke sovet ret meget. Så vil du formentlig også naturligt blive træt omkring samme tidspunkt hver aften og der ved have nemmere ved at falde i søvn om aftenen.
 • Brug kun din seng til at sove i: Elsker du at ligge og se tv og serier i sengen eller surfe på nettet? Det er desværre en rigtig dårlig idé af flere årsager: Når du laver andet i din seng end at sove (og have sex), så fortæller du din krop, at sengen ikke er et sted, der er beregnet til søvn. Ved kun at opholde dig i din seng, når du skal sove, vil bare det at lægge hovedet på puden derimod fungere som en refleks på din krop, der fortæller din hjerne, at nu er det sengetid. 
 • Undgå at indtage koffein om aftenen: Prøv at gøre det til en tommelfingerregel ikke at drikke kaffe, cola, energidrikke og andet koffeinholdigt efter kl. 15-16 om eftermiddagen. Så vil koffeinen være ude af kroppen igen ved sengetid.
 • Gå ikke sulten eller overmæt i seng: Både sult og overmæthed virker stimulerende og opkvikkende, og kan derfor forhindre dig i at sove ordenligt. Du har sikkert prøvet begge dele. Er du sulten, skriger maven på mad, og har du spist for meget, kan det være helt ubehageligt at ligge ned, fordi fordøjelsen er på overarbejde.
 • Mærk efter om du er træt: Selv om det kan virke frustrerende, hvis man skal tidligt op næste dag, så lad være med at forcere søvnen, for det virker ikke. Stå op igen hvis du ikke kan sove. Læs i stedet i en avis eller en bog men lad mobiltelefonen vær, eller tag et varmt bad. Man kan ikke sove, hvis man ikke er træt.

https://www.youtube.com/watch?v=rA5PRVnwltY

 

97
Ragna ?lv Elevationsseng
?
Sengefabrikken Stockholm Elevationsseng 180x210cm
88
Sengefabrikken Lyngdal Elevationsseng 160x200cm
Tilføj Produkt
Pris34995 kr41999 kr11799 kr
KategoriElevationsseng--
Farver-Grå, SortGrå
HårdhedBlød, Medium, Medium/HårdEkstra hård, Hård, MediumEkstra hård, Hård, Medium
FyldHøjkvalitets møbelstofMemoryskumMemoryskum
Zone7 komfortzoner springmadras5 zoner5 zoner
Sengetype-DobbeltsengDobbeltseng
EgenskaberElektroniskAftageligt stof, Elektronisk, Temperaturregulerende materialeAftageligt stof, Elektronisk, Vendbar madras
MiljømærkningOeko-TexFSC, Oeko-TexFSC, Oeko-Tex
Sengens bredde-180cm160cm
Sengens længde-210cm200cm
MålFlere størrelser180x210 cm160x200 cm
Fjedre pr. m2-220.0 m²220.0 m²
Højde67 cm69 cm60 cm
Fjedersystem-PocketPocket
Materiale-TræTræ
Præcis bredde---
Præcis længde---
Ben højde- 19 cm10 cm
Tæthed madras- 10 cm4 cm
88
Ragna ?lv Elevationsseng
Specifikationer
 • Kategori: Elevationsseng
 • Farver:
 • Hårdhed: Blød, Medium, Medium/Hård

Flere Specifikationer: Fyld - Højkvalitets møbelstof; Zone - 7 komfortzoner springmadras; Egenskaber - Elektronisk; Miljømærkning - Oeko-Tex; Læs flere

Gå til butik

Uddybende anmeldelse af Ragna ?lv Elevationsseng

Er du til lækker luksus og dansk design vil Ragna ?lv elevationsseng være et oplagt valg. Her får du nemlig en seng, der er designet og udviklet i samarbejder med fysioterapeuter og eksperter inden for søvn, komfort og ergonomi. Desuden er de produceret af danske håndværkere, så er du er garanteret kvalitet og komfort.

Selve sengens bund, træramme og lameller er produceret i massivt fyrretræ, som kommer fra de svenske skove. Desuden har elevationsbunden en meget støjsvag integreret motor, så du ikke kommer til at genere ægtefællen i soveværelset. I bunden finder du også et svagt LED-lys, der hjælper dig med at finde rundt i mørke, hvis du skal op om natten ?? uden at genere andre. Lyset kan du tænde og slukke med fjernbetjeningen.

Sengen kan justeres med den medfølgende fjernbetjening, men har du en smartphone, kan du også hente en app, som du kan bruge til at styre sengen med.

Hos Nordic Dream, som producerer Ragna ?lv, kan du selv være med til at vælge størrelse og madras på sengen. Deres topmadras er produceret i naturmaterialer og et vaskbart betræk, som gør det nemt at holde sengen ved lige. Materialet består af naturlatex, der er både allergivenligt, hygiejnisk og åndbart. Det naturlige materiale er med til at sikre en god komfort. Er du mere til memory skum, kan du selvfølgelig også vælge en topmadras med det i stedet.

Selve madrassen i Ragna ?lv elevationsseng består af en skøn springmadras med pocketfjedre, der sikker en god komfort og aflastning for kroppen. Madrassen er inddelt i syv komfortzoner, der hver især er tilpasset de forskellige dele af kroppen for at yde den bedste komfort og aflastning.

Her får du en dejlig elevationsseng, du vil have glæde af i mange år ?? med Ragna ?lv elevationsseng er du sikret luksus og komfort, og så til en overkommelig pris.

88
European House of Beds Venus Mayan Elevationsseng 140x200cm
Specifikationer
 • Kategori:
 • Farver: Beige, Grå, Sort
 • Hårdhed: Ekstra hård, Hård, Medium

Flere Specifikationer: Fyld - Latex; Zone - 7 zoner; Sengetype - Dobbeltseng; Egenskaber - Temperaturregulerende materiale; Miljømærkning - Svanemærket; Sengens bredde - 140cm; Læs flere

Gå til butik

Uddybende anmeldelse af European House of Beds Venus Mayan Elevationsseng 140x200cm

Med Venus Mayan Elevationsseng fra Bedre Nætter får du det bedste af det bedste. De har nemlig kombineret deres bestseller af en elevationsseng, Venus med deres skønne bæredygtige topmadras, Mayan, så du kan få den bedste oplevelse i drømmeland.

Mayan består af en topmadras i 100% naturlatex, som stammer fra træet Hevea Brasiliensis. Et meget bæredygtigt valg, som vi tager hatten af for. Ikke nok med det er topmadrassen til denne elevationsseng faktisk også svanemærket, så du er sikret god kvalitet. Betrækket omkring topmadrassen er udviklet og behandlet med det formål, at det skal være hygiejnisk og allergivenligt. Der er således ingen risiko for at husstøvmider, bakterier og andre små banditter kan finde på at gemme sig heri.

I det næste lag finder vi springmadrassen som er inddelt i 7 komfortzoner for at give dig optimal komfort ?? uanset hvordan du ligger. Fjedrene gemmer sig i åndbar latex, der sikrer en god åndbarhed og luftcirkulation.

Under madrassen finder du en helt igennem støjsvag elevationsmotor, udviklet af den danske elevationsproducent, Linak ?? og de har helt styr på sagerne, når det gælder elevation. Motoren kører som den skal ?? hurtigt og lydløst ?? så den ikke forstyrrer om natten.

Selve sengens ramme og bund består af svensk fyrretræ, som er et yderst solidt og holdbart materiale.

Bedre Nætter byder derfor på et strålende, miljøvenligt og sundt valg inden for elevationssenge med deres Venus Mayan Elevationsseng. Vælg selv hvor stor elevationssengen skal være, og vælg den madras der passer dig, og så er du klar til eventyr i drømmeland.

88
Sengefabrikken Lyngdal Elevationsseng 160x200cm
Specifikationer
 • Kategori:
 • Farver: Grå
 • Hårdhed: Ekstra hård, Hård, Medium

Flere Specifikationer: Fyld - Memoryskum; Zone - 5 zoner; Sengetype - Dobbeltseng; Egenskaber - Aftageligt stof, Elektronisk, Vendbar madras; Miljømærkning - FSC, Oeko-Tex; Sengens bredde - 160cm; Læs flere

Gå til butik

Uddybende anmeldelse af Sengefabrikken Lyngdal Elevationsseng 160x200cm

Går du op i godt, solidt design ?? og allerhelst dansk, så kan du tage et kig på Lyngdal Elevation, som byder på en danskproduceret elevationsseng med en solid motor i form af en OKIN 4 RF motor og en trådløs fjernbetjening.

Her får du mulighed for at vælge en elevationsseng i et flot og stilrent nordisk design. Vælg selv fasthed på madras, hvilken topmadras, samt ben til sengen ?? så din nye elevationsseng passer til både din krop og dit soveværelse.

Sengerammen på Lyngdal Elevation består af lidt af en klassiker ?? massiv fyrretræ fra Sverige, som oven i købet er FSC certificeret, så du er sikker på, at der er styr på miljøet. Her finder du også 28 fleksible elevationslameller, hvor de midterste fem er justerbare. Omkring sengerammen finder du et flot møbeltekstil i en fin lysegrå farve, der passer ind til de stilrene nordiske hjem.

Oven på finder du en vendbar springmadras med 220 adskilte pocketfjedre, som er inddelt i fem komfortzoner for at sikre dig en god komfort og aflastning. Her vælger du selv madrassens fasthed, så den passer til din kropsvægt. Oven i det kan du vælge mellem en topmadras i 40 mmlatex eller 40 mm memory skum. Er du til mere fast komfort i form af latex, der hjælper med at forebygge og afhjælpe rygsmerter? Eller er du til exceptionelt blød komfort, der former sig efter kroppen på en behagelig måde? Vælg den topmadras, der passer dig.

Med en Lyngdal Elevationsseng kan du sove godt og drømme sødt.

88
Sengefabrikken Stockholm EF Elevationsseng 180x200cm
Specifikationer
 • Kategori:
 • Farver: Beige, Hvid, Sort
 • Hårdhed: Ekstra hård, Hård, Medium

Flere Specifikationer: Fyld - Memoryskum; Zone - 5 zoner; Sengetype - Dobbeltseng; Egenskaber - Vendbar madras; Miljømærkning - FSC, Oeko-Tex; Sengens bredde - 180cm; Læs flere

Gå til butik

Uddybende anmeldelse af Sengefabrikken Stockholm EF Elevationsseng 180x200cm

Stockholm EF Elevationsseng er en lækker elevationsseng med en pocketfjedermadras med hele fem komfortzoner, der er med til at yde en god komfort og aflastning til din krop.

Du får en elevationsseng med en ramme af massivt FSC-certificeret fyrretræ fra Sverige ?? en rigtig klassiker inden for området. Med en god Linak TD5 motor kan du både hæve og sænke hoved- og fodende, så du er sikret optimal komfort. Oven i det har sengen et smart LED-lys under bunden, som du kan tænde, hvis du skal op om natten. En genial og stadig diskret feature, der gør det nemt for dig at finde ud af sengen, helt uden at forstyrre andre i værelset.

Dertil har du mulighed for at tilkoble sengen til en smartphone eller tablet via bluetooth, så den således kan styres herfra. På siden af sengen, på det flotte betræk af møbeltekstil finder du også en smart iPad lomme, som du kan bruge til at gemme din tablet ?? eller måske en god bog.

Elevationsmadrassen er en enkelfjedret, vendbar madras med 220 pocketfjedre pr m2, som ser polstret med 25 mm latex for at yde en god komfort.

Du vælger selv om du vil have en topmadras med latex eller memory skum. Begge består af et vaskbart betræk med Bamboo Quilt. Latex er mere åndbart, mens memory skum vil være mere trykaflastende og forme sig efter kroppen. Vælg den topmadras der passer dig og sov godt i elevationssengen.

88
Living & More De Lux Superior 140×200 cm
Specifikationer
 • Kategori: Elevationsseng
 • Farver: Brun, Grå
 • Hårdhed: Hård

Flere Specifikationer: Fyld - Latex; Zone - 5 zoner; Sengetype - Dobbeltseng; Egenskaber - Aftageligt stof, Elektronisk, Temperaturregulerende materiale, Vendbar madras; Miljømærkning - Oeko-Tex; Sengens bredde - 140cm; Læs flere

Gå til butik

Uddybende anmeldelse af Living & More De Lux Superior 140×200 cm

Med Living&more De Lux Superior Elevationsseng får du en elevationsseng med det hele. Du kan vælge mellem tre farver: Antracitgrå, grå og sand, og så er alt inkluderet. Topmadras og ben følger nemlig med i prisen ?? så du får en fin elevationsseng til en god pris.

Elevationssengen har en solid træramme i træ, samt 27 fleksible lameller, der gemmer sig under den behagelige pocketfjedermadras med fem komfortzoner. For at forlænge madrassens levetid er den lavet, så den er vendbar, hvilket er et stort plus. Madrassen er polstret med 25 mm elastisk latex, der sørger for at fordele trykket fra din kropsvægt ligeligt over hele madrassen. Dermed er du sikret en god support. Madrassen består af antiskrid-materiale på toppen, så du er sikret, at topmadrassen ikke smutter nogen steder.

På toppen finder du en lækker topmadras i 50 mm åndbar latex, udviklet i et blødt og lækkert materiale, som holder støvmider og bakterier væk. Betrækket består af ventilerende bambusfibre, som selvfølgelig kan tages af og vaskes. Desuden er tekstilet oeko-tex certificeret og produceret i Danmark.

Her får du en skøn elevationsseng med en medium hård madras og en god komfort, og så er det fedt med flere farvemuligheder, så du kan finde den seng, der passer til dit soveværelse.

FAQ

Find svar på de spørgsmål som der typisk vil være ved et køb af Elevationsseng

Vi har samlet en test over de bedste elevationssenge på markedet i 2021. Vi har fundet flere test vinder i forskellige klasser. Du kan læse mere på selve artiklen.

Vi anbefaler, at du overvejer, hvor stort behov du har og hvor meget du regner med at bruge den. Derudover skal du overveje hvad dit budget er, der findes elevationssenge til flere forskellige prisklasser.

Elevationssenge vurderes på deres forskellige funktioner og spec. Slutteligt vurderes de på holdbarhed og brugervenlighed.

Det er meget individuelt, og kommer an på mange ting som f.eks. dit budget, hvilken sengestørrelse du vil have, komfortniveau mm. Du kan læse på denne artikel, hvor vi har samlet test over de bedste elevationssenge på markedet i 2021, se vores tabel for at få et overblik over den bedste.

Elevationssenge er især fordelagtige for personer med søvnbesvær eller rygproblemer, da den øgede støtte og komfort kan afhjælpe mange af disse problemer. Med en elevationsseng kan du justere sengen, så du ligger helt optimalt, og derved kan din krop restituere fuldt ud. En elevationsseng kan være med til at give dig den nattesøvn du har behov for.

De billigste elevationssenge findes oftest online. Der er også mange forhandler der løbende har nogle gode tilbud, så holde godt øje.

Har du Travlt? Se det produkt, der klarer sig bedst i test. Ragna ?lv Elevationsseng
97
Ragna ?lv Elevationsseng
34995 kr
Gå til produkt!
Tilbage til toppen

Scoren udregnes fra 1 til 100 på baggrund af udvalgte faktorer:

 • Brugeranmeldelser tæller 70 %.
 • Prisen tæller 15 %.
 • Ekspertanmeldelser tæller 10 %.
 • Og udvalgte specifikationer tæller 5%.