Det er skønt at drøne afsted på en elcykel, hvor motoren hjælper dig godt på vej, og du kan nå fra A til B uden at blive gennemblødt af sved. Men elcykler er også lidt af en investering, når vi sammenligner med almindelige cykler.

Du skal både betale for cyklen, og i nogle tilfælde også for et batteri, hvis der ikke allerede følger et med. Dertil skal du også medregne service og vedligehold, og her er elcykler måske også lidt mere krævende end almindelige cykler, da batteriet og motoren også skal vedligeholdes.

Du skal selvfølgelig også huske at oplade dit batteri. Men hvad koster det egentlig at oplade batteriet til en elcykel?

Hvad koster det at oplade batteriet?

Hvad det koster at oplade batteriet til en elcykel afhænger først og fremmest af størrelsen på batteriet og prisen på strøm. Hvor meget du vælger at oplade batteriet, har selvfølgelig også betydning, men her anbefales det, at du oplader batteriet efter hver tur. På den måde får du nemlig mere ud af batteriet, og det er faktisk godt for dets levetid.

Alt efter prisen på el og størrelsen på dit batteri ligger prisen for en opladning på lige knapt 1 krone i gennemsnittet.

Når du køber en elcykel, følger batteriet ofte med. Er det ikke tilfældet, eller ønsker du at købe et ekstra batteri,eller investere i et større batteri, ligger prisen på et nyt batteri på omkring 3.000 til 6.000 kroner. Det kan også lade sig gøre at finde billigere batterier til elcykel, men her er levetiden og rækkevidden sjældent så god.

Pas godt på batteriet

Batterier til elcykler holder ikke evigt, og generelt taler producenterne om, at et batteri kan klare omkring 1.000 fulde opladninger. Her er der dog tale om opladninger fra et helt dødt batteri, og da det er sjældent, at vi oplader batteriet fra tomt, ligger antallet oftest lidt højere.

Det er altid godt at oplade batteriet ofte, og generelt anbefales det, at du oplader det efter hver cykeltur. På den måde er du sikret, at du har et fuldt opladet batteri til næste gang, og så har batteriet faktisk godt af det.

Er der længere perioder, hvor du ikke skal bruge din elcykel, eksempelvis om vinteren, anbefales det også, at du sørger for at oplade batteriet mindst én gang om måneden. Generelt er det også en god idé at køre en 24 timers opladning mindst én gang om måneden, for at sikre dig at batteriet lades 100% op.

Stadig billigere end bilen

Går du og pønser på, om du skal skifte bilen ud med en elcykel, er der ingen tvivl om at det rent økonomisk sagtens kan svare sig. Der er nemlig en del at spare ved at vælge en elcykel frem for bilen.

Selvom en elcykel af god kvalitet koster et sted mellem 15.000 til 20.000 kroner at anskaffe sig, er det stadig betydeligt mindre end prisen på en bil. Desuden skal du ikke længere betale afgifter på bilen, forsikringer eller benzin. Servicebesøg, vedligeholdelse og reparationer af elcykler også billigere end for biler.

Med ca. 1 krone per opladning er en elcykel altså en god investering sammenlignet med bilen.

Det kan selvfølgelig være svært at vænne sig til at leve uden en bil ?? og især for børnefamilier, der ofte skal transportere børn til og fra skole og institution eller fritidsaktiviteter. Alt efter hvor i landet du bor, kan bilen derfor være at foretrække. Bor du i storbyen er en elcykel en god løsning, fordi du nemmere kan komme uden om myldretidstrafikken og bilkøerne. Og har du børn kan I klare turene rundt i byen med en cykeltrailer eller el ladcykel.

Så er du overbevist om, at en elcykel er det rigtige, kan du læse vores anmeldelser om elcykler og måske finde din drømmecykel.