Vaskemaskiner findes i mange forskellige prisklasser og i lige så mange forskellige vægtklasser. Vægten på de mest gængse vaskemaskiner kan variere ganske meget, og ligger gerne på mellem 30 kg og 100 kg. Den ideelle vægt på en vaskemaskine er 55 til 80 kg. Vægten afhænger ikke overraskende af materialet, som maskinen er fremstillet af. Der findes både modeller, som er fremstillet i metal, og modeller hvis overflade primært består af plastik.

For mange elektronikprodukter gælder det, at topmodellerne gerne skal være lette og praktiske. Når du ser reklamer for disse produkter, fremhæver producenten gerne hvor let og enkelt deres produkt er at bære rundt på. Sådan forholder det sig imidlertid ikke for vaskemaskiner, hvor det i stedet handler om et bundsolidt (læs: tungt) produkt. Her er de billige modeller også de lette af slagsen, mens de tunge vaskemaskiner gerne er dem, du skal betale mest for.

Skal du købe en ny vaskemaskine? Læs anmeldelser af de mest populære modeller, inden du køber. Du finder vores store guide til vaskemaskiner her. 

Fordele ved en tung vaskemaskine

Den største og mest indlysende fordel ved en tung vaskemaskine, er maskinens stabilitet. Tyngdekraften sørger nemlig for at holde den tunge maskine solidt forankret på gulvet, hvilket især er vigtigt ved centrifugering. Når vaskemaskinen centrifugerer, bliver dens tromle kastet rundt med voldsom kraft og hastighed, og det er derfor vigtigt, at maskinen kan modstå disse kraftudladninger.

En let vaskemaskine kan hurtigt flytte sig rundt på gulvet under centrifugeringen, hvilket kan skabe farlige situationer. Maskinen kan både risikere at lave skader på gulv og indbo, men i værste fald kan slangerne også blive trukket ud hvilket kan medføre oversvømmelse og vandskade. Det er derfor vigtigt, at din vaskemaskine enten er så tung, at den bliver stående, hvor den skal, eller at den er fastmonteret i gulv eller væg.

Ulemper ved en tung vaskemaskine

Der er naturligvis også nogle ulemper forbundet med en tung vaskemaskine, men disse ulemper er til at overse, når maskinen først er placeret, hvor den skal stå. En tung vaskemaskine er svær at flytte rundt på, hvilket især kan være en udfordring, hvis maskinen skal transporteres op eller ned ad trapper.

Heldigvis er det de færreste mennesker, som flytter meget rundt på deres vaskemaskine, og fordelene ved den tunge vaskemaskine overstiger altså hurtigt ulemperne. Hold derfor altid øje med vægten på en vaskemaskine, inden du beslutter sig for at købe den.

Læs også: Hvor meget vand bruger en vaskemaskine?