Der følger altid en række ubekendte faktorer med, når du køber ny elektronik. En af disse ubekendte faktorer er apparatets levetid. Sådan forholder det sig også med vaskemaskiner ?? et produkt som mange familier har stående derhjemme.

Der er imidlertid ikke noget entydigt svar på, hvor længe en vaskemaskine holder. Det kommer nemlig både an på det konkrete produkt, og på hvordan produktet bruges. FEHA ?? brancheforeningen af fabrikanter og importører af elektriske husholdnings-apparater ?? vurderer selv, at en vaskemaskine i gennemsnit holder i 13 år.

Som forbruger ønsker vi naturligvis at vores nyanskaffede hvidevarer kan holde lige indtil vi bliver trætte af dem, og på eget initiativ skifter den gamle model ud. Sådan forholder det sig dog sjældent i praksis. DR-programmet Kontant inviterede i 2016 den østrigske ekspert i hårde hvidevare, Sepp Eisenriegler, ind til en snak om levetiden for vaskemaskiner.

Eisenriegler gav ikke meget for brancheorganisationens vurdering på en levetid på 13 år. En rapport foretaget i Eisenrieglers hjemland havde nemlig konkluderet, at en ny vaskemaskine i gennemsnit holder 8,3 år ?? en forskel på hele 4,7 år. For de billigste modeller er fremtidsudsigterne dog endnu mere pessimistiske, da de blot har en forventet levetid på 3 til 5 år.

Læs også: Hvad koster en vask i vaskemaskine?

Billige modeller holder ikke i længden

I dag produceres der en lang række billige vaskemaskiner med ganske kort levetid, hvilket naturligvis skyldes en øget efterspørgsel på billige produkter. De billige vaskemaskiner er ofte fremstillet af ringere materialer ?? f.eks. plastik i stedet for metal ?? og kan således ikke repareres i særligt stort omfang. Derfor ender forbrugerne med at skulle smide vaskemaskinen ud, i stedet for at få den repareret.

Vil du gerne have en vaskemaskine, som kan holde i mange år, kan det være en god idé at betale lidt mere for den. Udover at maskinen har en længere levetid, er det nemlig også ofte muligt at reparere de dyre maskiner, hvis de skulle gå i stykker. Alligevel oplever mange forbrugere, at det er nemmere at købe en ny maskine, end at indhente et tilbud på en reparation.

Fagmanden, der skal reparere maskinen, skal ofte have penge for at komme forbi og kigge på maskinen, og vurderer han, at den ikke kan laves, en pengene selvfølgelig spildt. Dette er blot én af grundene til, at mange vælger en ny ?? og billig ?? model frem for at få den gamle lavet.

Bliver slidt jo mere du bruger den

Ifølge Energistyrelsen vasker en gennemsnitsfamilie med to voksne og to børn tøj i deres vaskemaskine 220 gange på et år, hvilket svarer til ca. fire gange på en uge. Det er således mange gange maskinen skal i gang, og det slider naturligvis på delene. Det er særligt her, der kan være penge at spare på at vælge en dyre model, som så til gengæld kan holde længere.

Sepp Eisenrieglers vurdering er, at vælger man de billigste maskiner, skal man forvente at skifte maskine hele syv gange på 20 år. Vælger man omvendt en af markedets dyrere modeller, kan man ofte have den ene maskine i 20 år. Mens den dyre maskine måske vil koste omkring 1.000 euro (omkring 8.200 DKK), så har syv billige maskiner tilsammen kostet 2.100-2.200 euro (ca. 15.600-16.400 DKK).

Skulle der så opstå problemer med den dyre maskine, er der stor sandsynlighed for, at vaskemaskinen kan repareres. Og en reparation af en vaskemaskine behøver ikke koste en formue. I Kontant-programmet lykkedes det f.eks. værten Jakob Illeborg for få lavet en vaskemaskine for blot 189 kr., da maskinen skulle have skiftet varmelegemerne.

Er du på jagt efter en ny vaskemaskine? Vælg en vaskemaskine med en lang levetid ?? læs vores anmeldelser af de mest populære modeller lige her.