At finde de bedste kaffebønner til din espressomaskine – og i det hele taget hvilken som helst bryggemetode – kan være lidt af en opgave. Kaffebønner er nemlig ikke bare kaffebønner, og der er mange ting, du bør tage højde for, når du skal vælge de bedste kaffebønner.

Har du endnu ikke helt styr på espressomaskinen, kan du selvfølgelig tjekke vores anmeldelse af espressomaskiner her. Hvis du også mangler en god kaffekværn, så hop over og læs vores anmeldelse af de bedste kaffekværne på markedet.

Hvordan vælger du de bedste kaffebønner?

Har du købt den bedste espressomaskine, skal du selvfølgelig også have gode kaffebønner til. En god kaffemaskine kan nemlig sagtens lave dårlig kaffe, hvis bønnerne ikke er af en ordentlig kvalitet.

Hvis du gerne vil lære at lave god kaffe på espressomaskine, skal du altså ikke bare hoppe ud og købe den første pose formalede kaffebønner i supermarkedet. Der er nemlig stor forskel på kaffebønner, og skal du brygge en virkelig god kop kaffe, er det også vigtigt, at du vælger de rigtige bønner.

De bedste kaffebønner til espressomaskine

Det vigtigste, når du skal finde gode kaffebønner til espressomaskine, er først og fremmest ristningen.

Det kan også være en god idé, at kigge lidt nærmere på:

  • Oprindelse
  • Pris
  • Friskhed
  • Vandets hårdhed

Hvor kaffebønnerne stammer fra, har betydning for smagen. De populære Arabica-kaffebønner, som ofte er brugt til espresso i dag, har oprindelse i Brasilien. De passer godt til espresso, fordi de har en god sødme og chokoladeagtig aroma. Kaffebønner fra Ethiopien og Guatemala har derimod ofte en stor syrlighed, der ikke egner sig til espressokaffe. Til gengæld er de gode til andre bryggemetoder som pour-over, hvor de citrusagtige toner kommer tydeligt frem.

Prisen har selvfølgelig også betydning, og ofte er der jo en sammenhæng mellem pris og kvalitet. Du kan dog sagtens finde gode kaffebønner til en lidt lavere pris. Men har du virkelig planer om at gå op i kaffe med liv og sjæl, er det altså godt at gå efter de lidt dyrere bønner.

Kaffebønnernes friskhed er også vigtig, da de faktisk begynder at miste smag allerede to uger efter ristningen. Derfor er det en god idé, at du kigger på, hvornår bønnerne er ristet. Det er desværre sjældent muligt at se på de kaffebønner, du finder i supermarkedet. Drømmer du om at brygge den bedste kop espresso, er det derfor værd at tage et smut forbi de danske kafferisterier, så du kan få helt friskristede kaffebønner. Flere risterier i Danmark sælger også deres friske kaffebønner online, så du kan få dem leveret lige til døren.

Noget de rigtige kaffenørder går op i, er også vandets hårdhed. Kalk i vandet påvirker nemlig smagen på både kaffe og te, og derfor kan det være en god idé at investere i en kande, der filtrerer vandet og fjerner kalken. Både på grund af smagen, men også fordi kalk ikke er godt for hverken din kaffemaskine eller elkedel. Nogle industrielle kaffemaskiner har også blødgøringsfiltre, der sørger for at rense vandet for kalk.

Lysristet eller mørkristet?

Før i tiden var mørkristede Robusta-kaffebønner de foretrukne til en espresso, men i dag ser vi mere og mere lysristede Arabica-bønner bliver brugt af baristaerne. De lysristede bønner kan nemlig give en mere aromatisk kaffe, og det kan være en ret fantastisk smagsoplevelse.

Vil du dog primært lave drikke som cappuccino, caffe latte, café au lait, cortado og den slags mælkebaserede drikke, vil den mørkristede kaffe være at foretrække, fordi den kan lave en god crema, der kendetegner særligt cappucino og caffe latte.

Så om du skal vælge lysristede eller mørkristede kaffebønner til espressomaskinen kommer altså an på, om du vil brygge en klassisk sort espresso, eller om du vil have mælk i, og måske oven i købet fyre op for en flot latte-art, som er så populært for tiden.