Find den perfekte kaffekværn
En kop kaffe er en af de ting der kan samle folk om bordet, og er noget af det, som vi danskere drikker allermest af. Det drikkes morgen, middag og aften. Til vigtigt møder og hyggestunder. Det er derfor essentielt, at den kaffe du selv skal brygge til dig selv og dine gæster er god. For at sikre en god kaffe, er en af de vigtigste ting have en god kaffekværn., Så kaffen får en god smag med en ordentlig aroma.
Hvis du har smagt en kaffe på en kaffebar, har du lagt mærke til at denne form for kaffe smager bedre end så mange andre steder. Dette skyldes at kaffebønnerne blive kværnet før brug. Måske har du også fået øjnene op for dette, og tænkt at du selv vil igang med dette. For at kunne dette er nødvendigt med en kaffekværn.
Til at hjælpe dig med hvordan du finder den perfekte kaffekværn til dig, om du så bruger stempelkande, filterkaffe eller noget helt tredje vil denne guide gennemgå det vigtigste. Fra hvilken type kaffekværn du skal vælge til hvordan du skal bruge den. Da der nemlig er mange forskellig typer af kaffekværne på markedet. Men inden der kigges på typer af kaffekværne, skal der ses på hvordan kaffekværnen virker og hvilke blade man kan få til kaffekværnen.
Hvordan fungerer en kaffekværn
En kaffekværns formål er at male dine kaffebønner, så de smager helt perfekte og får den rigtige aroma frem når du skal lave din kaffe. Når du skal kværne kaffebønnerne findes der to forskellige metoder af blade til at kværne bønnerne. Den ene metode er med keramiske blade, mens den anden metode er med stålblade.
Kaffekværne der benytter sig af stålblade, er normalt den klart billigste af de to. Dette skyldes at stålblade hovedsageligt kun kan bruges, hvis du skal lave filterkaffe. Grunden til at stålblade næsten kun bruges til filterkaffe, skyldes at stålbladene ikke kan male kaffe fin nok til, hvis du skal lave espresso eller de andre kaffe typer, som laves ud fra en espresso.
De keramiske blade vil typisk være på de lidt dyrer kaffekværne. Grunden til dette er at den netop kan male kaffebønnerne fine, til hvis du ønsker at få en stempelkande kaffe eller espresso. Der er desuden mulighed for at kunne justere på finheden af den malede kaffe, så du kan lave forskellige former for kaffe, samtidigt med at de keramisk blade altid kommer i topkvalitet.
Den sidste ting ved de keramiske blade, er at de er utrolig nemme at rengøre. Dette er med til at sikre at kaffe ikke bliver overophedet ved malingen af kaffebønnerne, hvilket giver kaffe en ikke ønsket brændt smag, og som kan være et problem ved kaffekværne med stålblade.
For at opsummere mellem de to bladtyper så vil de kemiske blade være at foretrække, men hvis du kun laver filterkaffe, vil du også kunne bruge stålblade og spare penge den vej. I forhold til prisniveauer på kaffekværne vil det gennemgås senere, men nu skal de forskellige typer af kaffekværne vurderes.
Elektriske eller manuel
Indenfor kaffekværne kan du få både manuelle altså med håndkraft og elektroniske. Begge maler kaffebønner til kaffe, om det så er filterkaffe eller stempelkaffe.
Den elektriske kaffekværn er den hyppigst brugte og mest udbredte på markedet. Den er utrolig nem at betjene. Du indstiller bare på den kværningsgrad, som du ønsker at få. Derefter trykker du på en knap for at starte, og kaffekværnen klarer resten. Kort tid efter står du med friskmalet kaffebønner, der kan laves til morgenkaffe. Dette sikrer også en stor ensartethed på den form for kaffe du får, da det altid er den justerede kværningsgrad der bliver den endelige resultat.
Den manuelle fungerer ved at der er en hånddreven kværn. Jo mere du dreje på denne kværn, jo finnere malet kaffebønner opnår du. Denne metode er noget mere gammeldags og traditionel, det larmer derudover også en del, og vil derfor nok kun være til dig der kan se charmen i denne måde at male kaffebønner på.
For at give et indblik i hvilken type af kaffekværn der passer til dig, er det nødvendigt at se på dit behov. Dette punkt vil blive gennemgået som det næste.
Behov
Når du skal vælge hvilken kaffekværn du skal købe, er noget af det vigtigste du skal se på dit behov. For at kunne finde frem til den bedste kaffekværn til dig, er det nemlig essentielt at den dækker dine behov.
Noget af det første skal tænke over er, hvilken type kaffe du drikker. Er du typen der mest drikker stempelkaffe, filtre kaffe, espresso eller noget helt fjerde. Det er nemlig ikke lige meget, hvilken kaffekværne du får i forhold til, hvilken kaffe du skal lave. Du kan som tidligere skrevet nemlig få kaffekværne som specifikt maler kaffebønnerne, dette kaldes en espressokværne. Denne kværningsgrad vil kaffekværne, som kaffemøllen ikke kunne lave, da den ikke maler kaffebønnerne ligeså fint. I forlængelse af dette er det altså vigtigt at du har styr på, hvilken kværningsgrad din kaffe skal laves på.
Kværningsgrad betyder betyder hvor fint eller groft kaffebønnerne bliver malet. Hvor fint kaffebønnerne er malet afgørende for, hvor stor en overflade der berøres af vand under brygning. Denne berørelse med vand kaldes ekstraktion. Fint malet kaffebønner vil have hurtig ekstraktion, hvorimod groft malet kaffebønner vil have en langsommer ekstraktion. Når du brygger kaffe, er det optimalt at ramme et punkt, hvor kaffen hverken bliver over- eller underekstraheret.
Når kaffen er underekstraheret er enten groft hakket kaffebønner eller for hurtigt brygget, dette vil give kaffen en sur eddike lignende smag. Overekstraheret kaffe derimod vil enten være for fintmalet eller brygget for langsomt, dette vil give kaffen en bitre smag.
For at give en ide til kværningsgraden i forhold til brygningsmetoden, så kan du tage udgangspunkt i denne illustration, med en rangering fra 1-10. Hvor 1 er mel, mens 10 er kokos. Espresso vil være mellem 2-3, aeropress 3-4, filterkaffe 5-6, chemex: 7-8 og
stempelkandekaffe 8-10.
Den næste ting du skal have i mente, når du skal erhverve en kaffekværne er, hvor meget du går op i din kaffe. Er morgenkaffe og smagen af god kaffe generelt noget af det vigtigste for at din hverdag kan fungere. Så vil det være en god ide også at købe en kaffekværn der matcher denne entusiasme. Dette gør samtidigt også at du vil kunne eksperimentere med forskellige kværningsgrade på din kaffe, for at komme frem til lige præcis den kop kaffe som du ønsker.
Er du derimod lidt mere ligeglad med smagen og aromaerne på din kaffe, men drikker det mere fordi du synes det smager godt og er nødvendighed. Så giver det måske ikke mening at erhverve sig en dyr kaffekværn, hvis du dybest set er ligeglad med de forskellige aromaer der er i de forskellige typer af kaffe.
Dette fører naturligt videre til om du er helt grøn på området indenfor kaffe, eller om du er erfaren. Er du helt grøn indenfor området indenfor kaffe, vil det på trods af din motivation for at lære mere om kaffe generelt, ikke give så meget mening at erhverve sig den dyreste kaffekværn på markedet.
Men istedet starte med en lidt billigere kaffekværn, og i takt med at du får mere erfaring og blod på tanden købe en dyrer kaffekværn. Er du istedet meget erfaren, og søger at smage nogle nye aromaer i din kaffe, vil kaffekværnen være et godt sted at kunne eksperimenter med en kvalitets kaffekværn.
En anden ting der også er vigtigt at kigge på er hvor mange du skal male kaffe til. Er i mange mennesker der skal have kaffe på samme tid, er det en god ide at købe en kaffekværn der kan lave kaffe til flere personer på engang. Er det i stedet kun dig og eventuelt din partner eller rumbo, er kapaciteten på din kaffekværn lidt mere ligegyldigt. I forhold til kapacitet på kaffekværnen, ville dette blive uddybet senere.
Den sidste ting at se på er dit budget. Du er nødt til at have en ide om, hvor mange penge du vil bruge på en kaffekværn. Til at give en ide omkring de forskellige prisklasser indenfor kaffekværne, vil det blive gennemgået som det næste.
Kapacitet
Et vigtigt element ved din kaffekværn er mængden af kaffebønner, og malet kaffe der kan være i din kaffekværn. Bor du sammen med mange andre, der også skal have nymalet kaffe, er det en god ide at din kaffekværn, har en stor kapacitet, så den ikke skal sættes i gang flere gange.
Drikker du derimod meget kaffe i løbet af en dag, og ikke magter at skulle putte kaffebønner i hver gang, vil det også være en god ide at din kaffekværn har en stor kapacitet. Da du dermed slipper for at skulle fylde nye kaffebønner i, hver gang du skal have en kop kaffe.
Design og størrelse
Da kaffekværnen typisk vil være noget du gør brug af hver dag, vil det være nemmest at have den stående på køkkenbordet. Grundet denne position i hjemmet, betyder det også at der er nogle krav til designet på kaffekværnen. Derfor er det vigtigt at din kaffekværn ser præsentabel ud, så du ikke skal pakke den væk, hver gang du får gæster.
Den anden ting er størrelsen. Når man har en kaffekværn, har man også en kaffemaskine. Derfor er det vigtigt at se på hvor stor din kaffekværn er, da det ellers kan komme til at virke lidt kluntet med en stor kaffemaskine og kaffekværn ved siden af hinanden.
Watt
Watt på din kaffekværn giver en god ide om motorens styrke, og hvor store mængder kaffe en kaffekværn kan klare. Når det kommer til watt på de elektriske kaffekværn vil det typisk være mellem 140 og 280 watt. Er din kaffekværn under dette, vil den selvsagt ikke kunne klare så store mængder kaffebønner af gangen.
Ekstra ting
Udover alle disse ting, kan du også få nogle ekstra ting med til din kaffekværn, som kan gøre livet letterer. Det første er en kaffemaskine med indbygget kaffekværn, hvilket faktisk ses meget hyppigt.
En anden ting er en automatisk slukke funktion, der kan være smart hvis du er meget glemsom. Du kan også få en timer, der giver dig den ønskede mængden i forhold til din kop størrelse, dette kan også gøres med kværningsgraden. Den sidste ting er skridsikre fødder, som sikre at kaffekværnen ikke kommer uheldigt afsted, hvis du skulle være klodset.
Prøv dig frem
Efter denne lange gennemgang bør du være klædt på til at have en ide om, hvilken kaffekværn det passer bedst til dig.
Men da kaffe er en meget personlig ting, og vi alle besidder forskellige smagsløg, vil det anbefales at du, hvis det er muligt prøver at smage forskellige typer af kaffe lavet af forskellige kaffekværne. Dette kan være ved venner eller i butikken, hvis det er muligt. Derudover er det også en god ide at teste på forskellige typer af kværningsgrader på din kaffekværn, for at kunne komme frem til den perfekte kaffe til dig.
Typer af kaffekværne
Der findes utrolig mange forskellige typer af kværne med forskellige priser, og nogle er endda med håndkraft mens andre er elektronisk. På trods af dette findes der overordnet set kun tre forskellige typer af kværne, disse er kaffemøller, kaffekværne og espressokværne. Disse har hver deres fordele og ulemper, afhængigt af hvad du er på udgik efter i din kaffekværn.
Kaffemølle
Den første type er kaffemøllen minder i udseende om en mini version af en blender. Den har en skål til kaffebønnerne, med blade i bunden, der maler bønderne. Fordelen ved kaffemøllen er at de er små og kompakte, så de derved er lette at have med rundt, hvilket også gør kaffemøllen billig. Ulempen ved kaffemøllen er at de ikke opnår en jævn kværningsgrad. Med dette menes der at når kaffebønnerne males, så opnår de ikke den samme størrelse.
Hvorfor dette er et problem vil blive uddybet senere, men kort sagt gør de at nogle kaffebønder bliver overekstraherede og andre underekstraherede, hvilket giver en dårlig smag til din kaffe når den brygges. Hvis du ender med at købe en kaffemølle, og gerne vil undgå ovenstående, vil det være en god ide at ryste kaffemøllen under kværning, da det gør kværningen mere jævn.
Kaffekværn
Den næste type er kaffekværnen. Der en smule større en kaffemøllen og besidder to beholdere. Den beholder i toppen er til bønner og beholderen i bunden er til den formalede kaffe. I midten mellem de to beholdere vil der være to knive, som kaffebønneren løber igennem og bliver lavet til malet kaffe. På disse to knive vil du kunne justere på, hvor tæt de skal være på hinanden, jo tættere de to knive er på hinanden, desto finere bliver kaffen.
Fordelen ved kaffekværnen er at kaffe får en mere jævn kværningsgrad, hvilket giver en bedre kaffe. At kværningsgraden er så jævn, gør også at sikre at få det samme resultat hver gang du skal kværne kaffe. Derudover kan du også nemt justere bladene, alt efter hvilke type af kaffe du skal have om det er stempelkaffe, filterkaffe eller noget tredje.
Ulempen ved kaffekværnen er at den er dyrer og størrer, derfor vil det kunne skræmme nye kaffeentusiaster væk, som er vant til kaffemøllen. Dog vil kaffekværnen give det bedste resultat, i forhold til at give dig en god kop kaffe.
Espressokværn
Den sidste type af de tre kaffekværne er espressokværnen. Denne type er, som navnet også antyder, til at lave espresso. Da espresso som kaffetype skal laves af meget fint malet kaffebønner, er der derfor mange kaffekværne, som ikke kan både lave til stempelkaffe og espresso. Da kværningsgraden er meget essentiel for en esprosso, kan du også justere meget specifik på espressokværnens kværningsgrad. Er espresso dit primære kaffevalg, vil det derfor være en fordel for dig at anskaffe en espressokværn, for at få mest ud af din espresso.
Valg mellem de tre kaffekværne
For at give en hurtigt opsumering af de tre kaffekværne, så vil kaffemøllen og kaffekværnen være de mest primært benyttet, hvorimod espressokværnen vil mere være nichebetonet. Med det menes at vælger du espressokværnen, vil du gå efter at få den ypperste smag frem i din espresso, og espresso vil være dit foretrukne kaffevalg.
Kaffemøllen og kaffekværnen kan male kaffebønner til flere forskellige kaffetyper. Kaffemøllen vil være det billige valg af de to, og vil også være det dårlige valg. Men er du ny indenfor maling af kaffe, vil det måske være en god start.
Kaffekværnen vil give dig en bedre kaffe, hvor du kan lave flere forskellige typer af kaffe. Den vil samtidigt være lidt dyrer, men vil også give din en bedre malet kaffe.
En anden smart ting du kan få til din kaffekværn er at du kan købe den så den er automatisk. Dette til blive set på nu.
Prisklasser
I forhold til dit budget, skal du gøre op med dig selv hvor meget du gerne vil give for en kaffekværn. Da kaffekværne kommer i mange forskellige modeller med hver deres kvaliteter, er der også stor forskel på prisen.
Du kan købe en kaffekværne i prisniveauet mellem 250 kroner op til over et par tusind kroner, alt afhængig efter dit behov. Dette prisniveau er så delt ind efter, hvor gode de forskellige kaffekværne er. Helt overordnet kan man dele kaffekværne ind i tre forskellige prisklasser de billige, dem i midten og de dyre.
De billige
Prisniveauet for de billige er omkring 250-500 kroner. I dette prisleje kan du få en udmærket kaffekværn, du kan både få manuelle og elektroniske kaffekværne.
Dem i midten
I dette prisleje vil du typisk skulle give mellem 450 og 1000 kroner. Det er i dette prisleje at du som kaffeentusiast begynder at gøre lidt mere ud af din kaffe. I denne prisklasse er efterhånden de fleste kaffekværne automatiske, men du vil også godt stadig kunne få manuelle, som på levere et bedre resultat end de automatiske
De dyre
Når det kommer til de dyre kaffekværne, så er du nået op i en liga, hvor du tager din kaffe meget seriøst, og gør alt for at få den bedste smag frem. Disse kaffekværne koster typisk fra 1000 kroner og opefter. I forhold til maling af kaffebønnerne, så får du uden tvivl det bedste resultat i denne prisklasse. I dette prisleje er kaffekværnen meget godt bygget og kan male kaffebønnerne utrolig hurtig.
Lav kaffe lige efter kværning
Hvis du vil have det fulde ud af din kaffekværn, så er det helt fundamentalt for at få en optimal kop kaffe, at kaffen er friskmalet. Derfor skal derfor ikke gå mere end 15 minutter, fra du har kværnet kaffebønnerne, til du begynder at lave din kaffe. Grunden til dette skal findes i at når kaffe er malet, laves kaffebønnerne om små stykker. Dette højner overfladen, som kommer i kontakt med ilt.
At kaffebønneren laves om til små stykker gør at der frigives en masse aromaer, som før var inde i selv bønnen. Denne frigivelse aromaer, gør at også at det dufter så kraftigt, når der kværnes kaffebønner. For at give et eksempel, på hvor mange små stykker der kommer, så vil der komme cirka 500.000 små stykke ud af kaffebønne, når den skal kværnes til en espresso.
Grunden til at du skal kværne dine bønner kort tid før din brygning, af din kaffe skyldes ilten. Som du kender på ved frugt, så bliver det også brunt og ulækkert når det er skåret ud og får ilt, det samme sker for kaffebønnen. Du kan sammenligne det med en banan. Når banen er skåret ud, bliver den hurtigere klam og dårlig, men hvis den ikke er skåret ud. Holder den sin struktur og smag i længere tid.
Resultat af at kaffebønnen får ilt, er at den taber sin gode og fyldige nuancer, der i stedet er udskiftes med flad smag. Det er derfor vigtigt at du ikke kværner dine bønner før, du også skal i gang med at brygge kaffe, hvis du vil opnå den bedst mulige kaffe.