Stavblender
En stavblender er et meget simpelt køkkenredskab, som kan bruges til adskillelige variationer af hverdagsopgaver i et køkken. Stavblenderen er derfor på få år blevet et af de mest brugte køkkenredskaber i de danske hjem.
Stavblenderen er et universelt redskab, der både kan blende groft og fint efter dine behov, og den kan f.eks. bruges direkte i din suppe, hvis den skal blendes, mens den er varm.
Der er et hav af anvendelsesmuligheder, og det er i virkeligheden kun fantasien, der sætter grænser for brugen af stavblenderen. De fleste stavblendere købes nemlig med en masse ekstra udstyr som f.eks. en minihakker, ellers vil der som regel kunne købes ekstra udstyr ved siden af. Dermed kan stavblenderen erstatte en hel del forskellige køkkenmaskiner som hver i sær fylder rigtig meget. Men en stavblender fylder ikke og koster en brøkdel og den er meget nemmere at have med at gøre.
Der findes i dag en masse forskellige mærker, en masse forskellige former og en masse forskelligt udstyr, som du kan finde, når du er på udkig efter en stavblender. Af den grund bør du gøre dig nogle overvejelser omkring hvad en stavblender skal kunne, for at den lever op til dine forventninger.
Producenterne forsøger at skyde bredt med et hav af forskellige stavblendere, som kan alverdens ting og sager, foruden at blende. Men det er ikke nødvendigvis et tilfælde at du har behov for alt det de stavblendere kan.
I denne artikel vil vi se på de forskellige muligheder, du har, når du skal købe en stavblender. Læs med her, så du kan blive klogere på, hvilke specifikationer du skal være særligt opmærksom på når du skal ud og købe en stavblender.
Hvad skal jeg bruge en blender til?
Hvis man ikke før har ejet en stavblender, så kan det være svært at finde ud af, hvad den egentligt skal bruges til.
Men den vil blive din faste makker i køkkenet, hvor du kan arbejde mere effektivt og ikke mindst uden al det besvær, som manuelt arbejde ofte tilføjer madlavningen. Vi kan ikke leve uden – og lige så snart du får en stavblender i hænderne vil du garanteret heller ikke kunne gå tilbage
Stavblenderen er et universelt redskab, der både kan blende groft og fint efter dine behov, og den kan f.eks. bruges direkte i din suppe, hvis den skal blendes, mens den er varm.
- Pesto/dressinger: Din stavblender kan lave lækre dips i løbet af få minutter, så er du vild med hjemmelavet pesto, mayonnaise, hummus og andre dips så der det utroligt nemt og hurtigt.
- Suppe: Hvis du ikke er fan af klumper i din suppe, men er mere til en pureret, varm og cremet suppe, så vil stavblenderen være den ideelle makker i køkkenet.
- Pandekager: Frisklavede pandekager på ingen tid. Din stavblender kan hjælpe dig med at mixe dejen, så du har pandekage dej på ingen tid.
- Flødeskum: På få sekunder kan du blende din fløde til en lækker, cremet flødeskum.
- Smoothies og milkshakes: En kold og frisklavet smoothie med masser grøntsager og frugt. Hvis du vil hellere vil have en dessert-drink, kan du prøve dig frem med at lave overdådige milkshakes.
- Sovs: Du kan lave de lækreste sovse, det er nemt at skjule lidt grønsager i din sovs ved at blende dem ind i sovsen.
Der er utallige anvendelsesmuligheder, og det er i virkeligheden kun fantasien, der sætter grænser for brugen af stavblenderen.
Guide til valg af stavblender.
Når du skal vælge en stavblender er det vigtigt, at du gør op med dig selv, hvad dine forventninger er og hvad du skal bruge blenderen til. Om du skal bruge din nye stavblender i hverdagen til at lave mos til din baby af økologiske råvarer uden tilsætningsstoffer eller skal du kunne blære dig med hjemmelavet mayonnaise, pizzasauce eller marmelade når du inviterer gæster så findes der helt sikkert en stavblender som passer til lige nøjagtigt dit behov. Jeg samlet nogle af de ting, som du skal være opmærksom på.
Motor
Antallet af watt har betydning for stavblenderen effektivitet og styrke, men det er ikke afgørende for hvilken der er bedst i test. Det er forskelligt fra producent til producent, men de fleste modeller ligger omkring eller under 1000 watt. Det er dog ikke altid, at du kan regne med, at antallet af watt viser, hvor god maskinen er, da de kan være opbygget forskelligt. Stavblenderne fra Bamix har et helt unikt system, som gør, at de ikke behøver den høje watt. Det samme gælder modellen fra KitchenAid, som er utrolig effektiv og kraftig, men den har ikke så høje watt. Det kommer altså helt an på, hvordan maskinen er bygget.
Justerbar hastighed
En god idé er også at kigge efter en stavblender der er mulighed for at variere styrken, du kan nemlig ofte komme ud for at du i nogle tilfælde enten skal bruge mindre eller mere kraft end i andre tilfælde. Det er langt fra alle stavblendere, som har justerbar hastighed, men det kan være en stor fordel at vælge en model, hvor du selv har kontrollen over maskinen. Da det nogle gange er det bare smart at kunne skrue ned for hastigheden specielt, især hvis du er i gang med at piske fløde til skum, da det i starten nemet kan sprøjte en del, eller hvis du er i gang med at lave suppe, hvor det kan sprøjte ud til siderne i starten, og jo mere cremede suppen bliver jo højere kan du skrue op for hastigheden.
Design
At håndtaget på din stavblender er designet i en ergonomisk form, vil sikre, at du altid har et godt greb, og endnu bedre hvis den også er lavet med en blød non-slip belægning. Det er vigtigt at du altid føler, den har et godt greb, og den hverken føles for stor eller for klodset i din hånd. Samtidig skal knapperne være både lette at trykke og ikke mindst nemme at betjene.
Hvis du skal bruge din stavblender i gryder og pander, er det vigtigt, at den har grydebeskyttelse, så den ikke ødelægger belægningen. Nogle blenderknive er lavet med grydebeskyttelse og andre er ikke. Det er i hvert fald vigtigt, at du er opmærksom på det, da det nemt kan ødelægge belægningen.
Nogle modeller f.eks. KitchenAid har lavet en bestemt grydebeskyttelse, som kan sættes uden på den valgte blenderkniv, så du undgår at ødelægge belægningen.
Anti sugning funktion
Anti sugning funktion betyder, at stavblenderen ikke suger massen til sig, og det mindsker følelsen af, at stavblenderen suger sig fast til bunden af en gryde eller skål.
Dette er en vigtig funktion, fordi det får maskinen til at køre meget hurtigere og effektivt, maskinen bliver også nemmere at håndtere, fordi den ikke sætter sig fast i bunden af panden eller gryden.
Trådløs stavblender
Trådløse stavblendere giver dig mulighed for at bevæge dig rundt i hele køkkenet. Du undgår at stå over komfuret med en ledning, hvis du vælger en trådløs model. Her er det klart at du får absolut mest mobilitet, men de er ofte også dyre i anskaffelse.
Nogle forbrugere er glade for den frihed, der følger med en trådløs stavblender. Omvendt kan man risikere, at den trådløse stavblender løber tør for strøm midt i en opgave. Stavblenderen skal stå fremme under flere timers opladning, før du kan pakke den væk. Batteriet på trådløse produkter bliver også dårligere med tiden. Det er derfor vigtigt at overveje, hvad du foretrækker.
Tilbehør
Når du skal anskaffe dig en stavblender, er det vigtigt først at overveje, hvad dine behov er, så du hverken betaler for noget, du ikke får brugt eller fortryder, at du ikke købte en blender med flere muligheder. Vælg en stavblender med tilbehør, hvis du gerne vil bruge din stavblender til mere end blot at blende, men hvis du i forvejen ejer en foodprocessor og en elpisker, kan du overveje, om du ønsker dig en stavblender, der også har disse funktioner, eller om du udelukkende har brug for en stavblender, der kan blende?
Det der typisk følger med er et målebæger og en piskeris med. Målebægeret er slank og lidt høj, hvilken gør det nemmere at blende ting i, så det ikke sviner ud til alle sider. De er ofte gennemsigtige, og har en kapacitet på ca.1 liter. Piskeriset der medfølger er ofte i rustfri stål, hvis der medfølger et piskeris, kan din stavblender erstatte en håndmixer.
En minihakker er ofte også med hvis der købes en stavblender med lidt ekstra udstyr. Hos mig er en minihakker et af mine ynglings redskaber i køkkenet, den er perfekt til at lave en lækker pesto med, du blander bare alle ingredienserne ned i den lille beholder og vupti så har du en pesto. Jeg bruger den også til at hakke mindre portioner løg, især til når de skal være finhakket, som i f.eks. frikadeller, mine børn opdager slet ikke der er løg i. Den er også undværligt når du skal hakke nødder.
Rengøring
Vi ved alle at hvis noget er for besværligt, kommer man ikke til at bruge det, og dette gør sig også gældende, når man har en stavblender, så for at den ikke skal komme til at samle støv i køkkenskabet, er det vigtig du køber en maskine der er nem at rengøre. Så en stavblender skal nemlig helst være hurtig og let at rengøre. Hvorvidt det er tilfældet, kan ellers variere utroligt meget fra model til model, men de fleste stavblender kan delvis komme i opvaskemaskinen, selve motordelen kan ikke tåle opvaskemaskine, så den skal man tørre af med en hårdt opvredet klud.
Løse dele kan typisk godt komme i opvaskemaskinen fx piskeriset, minihakkeren (dog ikke altid overdelen), selve blenderfoden og målebægeret. Det er vigtigt at få rengjort delene ordentligt, så madrester ikke sætter sig fast og bliver gammelt. Nogle skyller den kort under vandet, men det er vigtigt at dobbelttjekke, at der ikke sidder madrester under bladet eller på andre steder af stavblenderen, så det hverken kommer til at lugte, og så det ikke sætter sig inde i maskinen og påvirker den generelle drift.
Hvad koster en stavblender?
Der findes utrolig mange stavblender i forskellige prisklasser, og derfor er det vigtigt, at du kender dit eget behov. Hvis du udelukkende vil bruge din stavblender til supper og smoothies engang imellem, er en billigere basisblender udmærket for dig. Er du en amatør kok, der elsker at lave mad, så vil du blive utrolig glad for at have noget godt kram i hænderne, når du står i køkkenet – og kvalitetsprodukter har det med at koste en smule mere. Kvalitet og pris har det med at gå hånd i hånd.
Én af de største fejl mange begår, er at de vælger en stavblender ud fra et impulskøb. Med det mener vi, at man ikke grundigt overvejer hvad det indebærer at købe en stavblender, og at mange ofte ikke giver det samme omtanke som med andre køkkenmaskiner. Stavblendere i den laveste prisklasse skal man regne med, at der ikke kommer noget ekstra tilbehør med, som ellers hyppigt er gældende for de dyrere modeller på markedet. Generelt gælder det, at jo højere prisklasse, des stærkere er stavblenderen.
Typisk er der penge at spare hvis du ikke absolut behøver gå efter den stavblender med den største ”udstyrspakke”. Dog vil vi anbefale at du vælger et af de mere kendte mærker, da det her er muligt at udvide med udstyr senere hen, hvis det skulle blive nødvendigt. Og heldigvis kører selv de store og kendte mærker, i ny og næ attraktive stavblender tilbud så du kan gøre et kup.
Nu er du klar til at købe en ny stavblender.
Nu har vi kigget på nogle af de ting som er vigtig at lægge vægt på i valget, når du skal ud og købe ny stavblender, så du kan begynde at undersøge de specifikke modeller der er på markedet.
Vi har undersøgt markedets billigste priser på stavblender, så det er nemt for dig at finde den billigste danske forhandler af netop den stavblender som du synes passer til dine behov.