Tips til køb af den bedste kummefryser
Det er de færreste hjem, der kan klare sig uden en fryser af en eller anden art. En fryser er nemlig god til mange ting. Du kan blandt andet fryse madrester ned, så der senere hen er nem mad på en travl dag.
Kan du godt lide at købe madspildsvarer eller nedsatte madvarer for at spare på madbudgettet, er en fryser også et must-have. Du kan blot putte disse varer i fryseren og tage dem op, når du skal bruge dem.
Har du ikke en ismaskine, er fryseren ydermere uundværlig i sommerhalvåret, når der skal opbevares lækre is til hele familien. Frysegrøntsager, frossen frugt og andre frosne madvarer kræver ligeledes en form for fryser, hvorfor en fryser bør være at finde i ethvert hjem.
En kummefryser er lig med en stor frysekapacitet
Hvis du er på udkig efter en kummefryser, er det sikkert fordi, du har brug for en større frysekapacitet, end hvad du allerede har.
Om det er fordi, at du skal opbevare en hel gris, eller fordi du bare gerne vil have muligheden for at opbevare mange ting på frost, er der en kummefryser for dig. Du kan eventuelt også tage et kig på fryseskabe, da de kan være med til at øge din frysekapacitet.
Kummefrysere kommer i mange størrelser. Du kan få dem fra 50 liter og op efter. De fleste tænker, at kummefrysere er store, så de får typisk købt en model, der er for lille.
Det ender derfor med en overfyldt fryser, hvilket ikke er godt. En overfyldt fryser har nemlig en indvirkning på energiforbruget, samt hvor længe dine madvarer kan holde sig i fryseren. Du bør altså nøje overveje størrelsen på din nye kummefryser.
Klimaklassen har betydning for kummefryserens placering
Da en kummefryser typisk fylder en del, vælger mange at placere den i en kælder, i et bryggers eller i et skur tæt på huset. Du skal dog være opmærksom på fryserens klimaklasse i forhold til, hvor den skal stå.
En kummefrysers klimakasse er vigtig i og med, at klimaklassen fortæller dig, hvor fryseren fungerer optimalt, når det kommer til dens placering. Det betyder eksempelvis, at hvis din kummefryser skal stå udenfor i et skur, bør du ikke vælge en model, der fungerer bedst ved en rumtemperatur på eller over 16 grader.
Det er godt at vælge en klimaklasse således, at du kan stille din kummefryser et sted, hvor den står så køligt som overhovedet muligt. Det skal naturligvis være inden for den temperaturramme, der er angivet på fryseren.
En kummefrysers lydniveau
Hvor højt eller lavt lydniveauet må være for din nye fryser, bør afhænge af, hvor den skal placeres. Skal den stå udenfor i et skur, er det lidt ligegyldigt, hvor meget den larmer. Men skal den være en integreret del af dit køkken, er lydniveauet særdeles vigtigt. I sådan et tilfælde foretrækker du sikkert en kummefryser med et lavt lydniveau.
Lydniveauet varierer fra model til model, hvorfor det er en fordel, at du tjekker dette inden køb. Når du kigger på lydniveauet, så måles det i decibel (dB). Eksempelvis er 30 dB lig med en hvisken, mens 60 dB er lig med en almindelig samtale.
Kummefrysere med enten LowFrost eller NoFrost
Hvis du ikke er vild med at bruge en masse tid på at afrime din kummefryser af og til, bør du kigge efter en model, hvor det bliver klaret for dig. Der findes nemlig kummefrysere, som er særdeles afrimningsvenlige.
Kigger du på de nyere modeller på markedet, så har de typisk enten en LowFrost- eller en NoFrost-funktion. Normalt anbefales det, at du afrimer din kummefryser fire til fem gange på et år.
Vælger du at investere i en fryser med LowFrost, skal du blot afrime den en enkelt gang om året. På en fryser med LowFrost sidder der en lille fordamper på indersiden af fryseren. Den sørger for, at der ikke dannes for meget rim.
Køber du i stedet en kummefryser med en NoFrost-funktion, skal du slet ikke afrime din fryser. Med en kummefryser med NoFrost får du en automatisk afrimningsfunktion. Denne automatiske afrimningsfunktion sørger for regelmæssigt at opvarme fryserens fordamper. På den måde smelter rimen, og vandet fra rimen transporteres ud af fryseren.
Energimærkningen er alfa og omega
Når du køber en kummefryser, er det vigtigt, at du kigger på energimærkningen. Energimærkningen har nemlig en indflydelse på dit strømforbrug. Hvis du ikke ønsker at bruge alt for meget strøm for at holde din kummefryser i gang, skal du gå efter en kummefryser med en god energimærkning.
I dag findes der ikke længere produkter med A+++, A++ og A+. Der findes kun kummefrysere op til A. Til gengæld går skalaen nu hele vejen ned til bogstavet G. Det er EU, der har indført disse nye og strengere regler for energimærkning.
En kummefryser har en stjernemærkning
Når du kigger på kummefrysere, vil du opdage, at de har en stjernemærkning. Men er du klar over, hvad denne stjernemærkning går ud på? Hvis du aldrig har købt en kummefryser før, er det svært at vide.
En kummefryser kan have mellem 1 og 4 stjerner. Disse stjerner viser dig fryserens evne til at holde en given temperatur, samt hvor længe madvarer kan opbevares i fryseren.
- En fryser med 1 stjerne: Den kan holde en temperatur på minus 6 grader og egner sig til kortere tids opbevaring af madvarer.
- En fryser med 2 stjerner: Den kan holde en temperatur på minus 12 grader og er ikke velegnet til længere tids nedfrysning af madvarer.
- En fryser med 3 stjerner: Den kan holde en temperatur på minus 18 grader og er godkendt til langtidsopbevaring.
- En fryser med 4 stjerner: Den kan holde en temperatur på minus 18 grader og er godkendt til både indfrysning og langtidsopbevaring.
Skal du bare bruge din fryser til opbevaring af allerede nedfrosne madvarer, skal du ikke nødvendigvis have en kummefryser, der er godkendt til indfrysning. Men hvis du ønsker at fryse madvarer ned, der ikke er frosne i forvejen, skal du have fat i en kummefryser med 4 stjerner, som er godkendt til indfrysning.
Vælger du en fryser, der er godkendt til indfrysning, skal du huske at tage et kig på dens indfrysningskapacitet. Indfrysningskapaciteten forklarer, hvor stor en mængde madvarer du kan fryse ned i fryseren i løbet af et døgn.