TEST: De Bedste Stofdamper i test 2024

Se alle Stofdampere i testen
25291 Anmeldelser
38 Produkter
81 timer Tid brugt
Skrevet af: Markus Kristensen
Godkendt af: Simon Bent Rasmussen
Sidst opdateret: feb 20, 2024

Toppricer’s anbefalet produkter

Her kan du se Toppricer’s anbefalet produkter, såsom produktet med den bedste pris eller vores bedste i test.

93
Blaupunkt HSI201BL Blaupunkt HSI201BL Læs mere om produktet
  • Bedst til prisen
164 kr. 180.50 kr.
94
Blaupunkt VSI601 Blaupunkt VSI601 Læs mere om produktet
  • Bedst i test
410 kr. 450.67 kr.
90
InnovaGoods V0103271 InnovaGoods V0103271 Læs mere om produktet
  • Premium valg
179 kr. 189.00 kr.

Hvilket Stofdamper mærke er bedst?

Vi har lavet en rangliste over de mærker/brands der klarer sig bedst i vores test/sammenligning. Ved at kigge på ranglisten vil du få overblikket over de bedste mærker/brands indenfor stofdampere.

#1
MPM
93
#2
ZELMER
92
#3
Domo
91
#4
Function
88
#5
Russell Hobbs
88

Prisforskellen imellem produkterne

Denne graf viser dig hvordan prisforskellen ligger mellem alle produkterne i testen. Du kan med denne graf få overblikket over hvor dyrt produktet kan være og hvor billig de kan være. Dette skaber et godt overblik, over hvad du skal regne med at betale for et produkt.

Er du træt af strygejernet og på udkig efter en nem og effektiv måde at fjerne krøllerne på tøjet? Så kan en tøjdamper eller steamer være løsningen. Med en tøjdamper kan du nemt fjerne krøller på skjorten eller yndlingskjolen.

I denne artikel har vi samlet de bedste tøjdampere på markedet lige nu. Det er baseret på forbrugeranmeldelser og pålidelige testkilder blandt eksperter og forbrugere. Du kan også læse mere om, hvad du bør overveje, når du skal vælge den bedste tøjdamper eller steamer. Find steamer bedst i test og meget mere om steamere og tøjdampere her.

Hvad er en stofdamper?

En tøjdamper kaldes også en steamer. Det er et redskab, som kan bruges til at fjerne krøller og folder fra tøjet ved hjælp af damp. Den har dermed samme funktion som et strygejern, men den store forskel er, at steameren ikke kommer i direkte kontakt med stoffet og ikke kræver et strygebræt.

En steamer eller tøjdamper puster varm damp ud, som udglatter tøjet, mens det hænger på bøjlen. Dermed fjerner det krøller og folder, så tøjet ser pænere ud. Det er en smart løsning, hvis det skal gå lidt hurtigt om morgenen, og der ikke er tid til at finde strygejern og strygebræt frem.

Der findes både håndholdte steamere, samt steamere på stativ. Læs mere om de forskellige typer steamere herunder.

Sådan vælger du den rigtige stofdamper

Når du skal vælge en tøjdamper eller steamer, er der selvfølgelig flere ting, du bør overveje først. Der findes nemlig både forskellige typer og størrelser, samt de kan have forskellige indstillinger og funktioner. Og så varierer prisen selvfølgelig.

Håndholdt tøjdamper eller ej

De fleste tøjdampere eller steamere på markedet i dag er håndholdte. Det er nemt, og det er praktisk. Men skal det være endnu mere effektivt at dampe tøj, så vil en tøjdamper på stativ som oftest være en bedre løsning.

En tøjdamper på stativ kaldes også en vertikal tøjdamper. Den er oftest at finde i det professionelle øjemed som hos skrædderen, renseriet eller i tøjbutikker. Men har du brug for en yderst effektiv tøjdamper, kan det bestemt også være værd at overveje denne model derhjemme.

Så det første du bør overveje er altså, om du ønsker en håndholdt tøjdamper eller en tøjdamper på stativ. Det er ikke bare relevant i forhold til effektiviteten af tøjdamperen, men også hvor hyppigt du vil bruge den, samt om du har plads til at have den stående.

Størrelse og vægt

Vælger du den håndholdte tøjdamper, er det også en god idé at kigge på dens størrelse og vægt. Det har nemlig betydning for din egen komfort, når du skal dampe dit tøj. En håndholdt model skal gerne være let og behagelig at holde på. Er den tung, bliver det hårdt for armene at dampe tøjet. Men selvfølgelig er det også relevant, at den har en vis størrelse, i forhold til vandbeholderen.

Kapacitet i vandbeholder

Vandbeholderen er selvfølgelig også væsentlig – hvor meget vand skal der kunne være i den? En lille vandbeholder kan være irriterende, fordi den skal fyldes op hele tiden. Men en stor vandtank kan også nemt blive for tung. Overvej derfor gerne, hvad der er vigtigst for dig.

Opvarmningstid

Skal du dampe dit tøj, er det sikkert fordi det gerne skal være hurtigt og nemt, frem for at du skal bruge tid på at hive strygejern og strygebræt frem, og vente på at strygejernet bliver varmt. Med en tøjdamper skal det selvfølgelig gå hurtigt. Og her er det en god idé at tage et kig på tøjdamperens opvarmningstid. Med en hurtig opvarmning kan du nemt og hurtigt komme i gang med at dampe tøjet. Så er det til en travl morgen, så vælg en model, der varmer hurtigt op.

Indstillingsmuligheder og andre funktioner

Nogle tøjdampere har forskellige funktioner og indstillingsmuligheder, så du for eksempel kan indstille hvor meget damp der frigives. Det er især en fordel med sådan en model, hvis du har mere sarte materialer som silke. Det kan også være en god idé at vælge en model med autosluk, så den slukker automatisk efter lidt tid, i tilfælde af at du selv skulle glemme det.

Pris

Tøjdampere findes i alle prisklasser, ligesom med strygejern. Du kan finde billige tøjdampere til 2-300 kroner, samt dyre tøjdampere til op omkring 2-3.000 kroner. Prisen er ikke nødvendigvis det afgørende for, om en tøjdamper eller steamer er god eller ej. Du kan sagtens finde rigtig gode tøjdampere til omkring 3-400 kroner. Men du kan også finde knapt så gode tøjdampere i det prisleje.

Alt i alt bør du undersøge forskellige modeller, samt kigge på anmeldelser og tests for at danne dig et bedre overblik over, hvilke tøjdampere der er gode.

Stofdamper eller strygejern – hvad er bedst?

Skal du vælge en steamer eller strygejern? Det er altid et godt spørgsmål. Er du en af dem, der hader at stryge og synes det tager alt for lang tid, kan en tøjdamper være et godt alternativ.

Det er nemlig nemmere og hurtigere at bruge en tøjdamper eller steamer. Den håndholdte steamer kan bruges, mens tøjet hænger på bøjlen, og så kan du hurtigt og nemt udglatte din skjorte eller yndlingskjole. Den er god, hvis du vil genopfriske dit tøj eller fjerne lugt.

Men – der er også et men – en tøjdamper kan ikke som sådan erstatte strygejernet, da den ikke kan udglatte helt så effektivt som et strygejern. Så er tøjet meget krøllet, kan det være nødvendigt at fiske strygejernet og strygebrættet frem fra skabet.

Så er spørgsmålet, om du skal vælge en steamer eller strygejern? Den bedste løsning er måske begge dele.

Læs mere om strygejern og se vores forslag til de bedste strygejern her.

Fordele og ulemper ved en stofdamper

Der er altså både fordele og ulemper ved en tøjdamper, og for at gøre det lidt nemmere, opsummerer vi dem lige her:

Fordele ved en stofdamper

  • Er nem og hurtig at anvende
  • Kan bruges uden strygebræt
  • Vejer mindre end strygejern
  • God til at have med på ferie og rejser
  • Damp er mere skånsomt mod tekstiler
  • Kan fjerne bakterier og lugt

Ulemper ved en stofdamper

  • Udglatter ikke så effektivt som strygejern
  • Sjældent billigere end almindelige strygejern
  • Kan gøre tøjet fugtigt
  • Kan være svært at udglatte helt – fx krave, ved knapper mm.

Hvordan virker en stofdamper?

En tøjdamper eller steamer, som den også kaldes, virker sådan, at når du har fyldt vand i vandbeholderen og tænder for den, vil den begynde at opvarme vandet og danne damp. Dernæst sprayer den dampen ud.

Når dampen rammer tekstil, går den ind og påvirker fibrene og give en glattere overflade. Det får altså fibrene til at rette sig ud, og dermed give et mere glat udtryk og fjerne folder og små krøller i tøjet.

Dampning af tøj er især godt til sarte materialer som silke, satin og polyester, da det er mere skånsomt for tøjet. De sarte materialer kommer ikke i direkte kontakt med tøjdamperen – som det er tilfældet med et strygejern, og dermed er det mindre skadeligt for tøjet.

En anden fordel ved tøjdamperen er også, at den kan hjælpe med at fjerne lugt og bakterier. Vælger du en tøjdamper, der kan gå op på høje temperaturer, kan dampen nemlig blive varm nok til dette formål. Her i artiklen kan du læse om, hvilke tøjdampere der egner sig godt til dette formål.

Pas på varmen når du damper stof

Når det gælder strygejern, er vi som regel temmelig forsigtige, for vi ved, at strygejern bliver varme – meget varme.

Men det samme gør sig gældende med steamere og tøjdampere. De bliver i den grad også varme, og selvom damp måske ikke synes så varmt, så kan den varme damp stadig give skader på huden. Det er derfor vigtigt at være meget forsigtig, når du damper tøj, gardiner og møbler.

Har du en håndholdt tøjdamper uden stativ og bræt, kan du måske få lyst til at holde hånden omme bag på stoffet, for at stabilisere det. Men det må du bestemt ikke gøre. Dampen trænger nemt gennem stoffet og kommer direkte over på din hånd – og du kan dermed risikere at brænde dig.

Du bør også være forsigtig, hvis du hænger tøjet op på en skabslåge eller dør, eller hvis du lægger tøjet på bordet. Dampen kan nemlig også risikere at skade materialet bag tekstilet.

94
Blaupunkt VSI601
90
InnovaGoods V0103271
93
Blaupunkt HSI201BL
Tilføj Produkt
Pris410 kr179 kr164 kr
KategoriTøjdamperTøjdamperDampstrygejern
DampfunktionDamp, VertikalDamp, VertikalDamp
FunktionerApp, Autosluk, Selvrensende-Selvrensende
Effekt1600 W800 W2170 W
Damptryk---
Vandtank260.0 ml80.0 ml200.0 ml
Dampkapacitet30.0 g-25.0 g
Bredde--12.0 cm
Højde--14.0 cm
Vægt0.9 kg-880.0 kg
Har du Travlt? Se det produkt, der klarer sig bedst i test. Blaupunkt VSI601
94
Blaupunkt VSI601
410 kr 450.67 kr
Gå til produkt!
Tilbage til toppen

Scoren udregnes fra 1 til 100 på baggrund af udvalgte faktorer:

  • Brugeranmeldelser tæller 70 %.
  • Prisen tæller 15 %.
  • Ekspertanmeldelser tæller 10 %.
  • Og udvalgte specifikationer tæller 5%.