Sådan finder du den bedste knivsliber
I køkkenet findes der ikke noget værre end en sløj kniv, som ikke kan skære ordentligt igennem.
En god køkkenoplevelse afhænger derfor i høj grad af det værktøj, du bruger – og derfor er det essentielt, at du altid har en god og skarp kokkekniv i hånden, så madlavningen ikke bliver en træls og frustrerende oplevelse. Heldigvis kan du hurtigt og nemt give kniven en tur med en knivsliber, så den altid fremstår knivskarp og klar til brug.
Hvorfor skal jeg købe en knivsliber?
Der findes flere gode grunde til, hvorfor man bør investere i en ordentlig knivsliber. Først og fremmest bliver alle knive sløve med tiden – og en sløj kniv ikke særlig hensigtsmæssigt at arbejde med i et køkken grundet sikkerhedsmæssige årsager. En sløv kniv har nemlig en markant ringere ydeevne, da den ikke er i stand til at skære ordenligt igennem, og derfor er man nødsaget til at lægge flere kræfter i, hvilket hurtigt kan gå gruligt galt.
Hvilken knivsliber skal jeg vælge?
Det er måske de færreste, som ved en hel masse om diverse knivslibere på markedet, og derfor kan det være en anelse svært at finde frem til, hvilken knivsliber man egentlig bør købe. Vi har derfor samlet en række gode overvejelser, som har til formål at lede dig på rette vej mod den helt rigtige knivsliber til dine knive.
Hvilken type af knivsliber skal jeg vælge?
Som udgangspunkt kan du vælge mellem 3 forskellige typer af knivslibere: en slibestang, en slibesten eller en elektrisk knivsliber. Hvilken type af knivsliber du ender med, er helt op til dig selv. Der findes nemlig ikke en type, der anses som værende det korrekte valg, da det hele bunder i en præferencesag og de krav, du har til knivsliberen.
Slibestangen
Som det kommer af ordet, er en slibestang en stang, hvorpå du sliber kniven ned langs stangen. Denne type af knivsliber er muligvis egnet til den mere erfarne person. Når man arbejder med en slibestang, er en god teknik nemlig alt afgørende, da det er vigtigt, at man ved, hvad man laver, således man ikke gør mere skade end gavn.
Slibestenen
Denne type af knivsliber er ligesom slibestangen en manuel knivsliber, hvor du skal slibe kniven ned langs stenen. Ligesom ved slibestangen er det også vigtigt, at du har kendskab til, hvordan en slibesten reelt fungerer, før du kaster dig ud i det, da det er vigtigt, at man får slebet knivene i den helt rette vinkel, således der ikke opstår unødig slitage.
Elektrisk knivsliber
Denne type af knivsliber er til dig, der ønsker en hurtig og nem slibning af dine knive. Det smarte ved en elektrisk knivsliber er, at den stort set gør hele arbejdet for dig, og derfor kan knivene i bund og grund ikke slibes forkert. Dog kan den elektriske knivsliber være en anelse svær at gennemskue ved første øjekast, men når man først har udregnet den, er den ganske nem at anvende.
Hvilken type af kniv skal slibes?
Der findes forskellige knivsorter, som skal behandles forskelligt, da der er forskel på æggens vinkel. Som udgangspunkt findes der europæiske, amerikanske samt asiatiske knive. De europæiske og amerikanske knive minder utroligt meget om hinanden, og de kan derfor slibes på samme måde ved brug af de fleste knivslibere – men har du derimod asiatiske knive liggende i køkkenskuffen, skal du være særligt opmærksom på, at det ikke er alle slibemetoder, der kan anvendes.
Fin eller grov slibning
Det er vigtigt, at du er opmærksom på, hvilken type af slibning som den pågældende knivsliber tilbyder. Nogle knivslibere tilbyder nemlig kun mulighed for en grov slibning, hvor andre kun tilbyder det modsatte. Dog kan det være en god idé at købe en knivsliber, som kan tilbyde både en fin og grov slibning, så du altid har det rette udstyr uanset, hvilken kniv, der skal slibes.
Vælg en støjsvag knivsliber
Man kan vist ikke komme udenom, at en knivsliber altid vil afgive lidt støj, når den anvendes. Såfremt du foretrækker den manuelle knivsliber, er der ikke så meget at gøre for at formindske støjniveauet – men til gengæld afgiver den ikke alverdens støj. Såfremt du i stedet foretrækker den elektriske knivsliber, kan disse typer have en tendens til at larme en smule mere end de manuelle, og derfor kan du med fordel være på udkig efter en lydsvag model.
Brugervenlighed er vigtig
Når du anvender en knivsliber, er det alt afgørende at den har en god brugervenlighed og ligger godt i hånden. Som nævnt tidligere kræver det en vis teknik at benytte en slibestang og en slibesten, og derfor kan det måske være svært at finde ud af, hvordan man reelt skal bruge knivsliberen. Den elektriske knivsliber er derimod væsentlig lettere at anvende, såfremt det er din første gang med en knivsliber, og det er derfor en god idé at overveje nøje, hvilken type, der ville passe bedst til dig.
Du behøver ikke købe den dyreste model
Ofte forbinder man det dyreste med det bedste – men det er nødvendigvis ikke helt sandt. En god og velfungerende knivsliber behøver nemlig ikke at koste en formue, og derfor kan du sagtens nøjes med en knivsliber fra den mere moderate prisklasse. Dog anbefales det ikke at købe en alt for billig knivsliber, da dette højst sandsynligt vil afspejles i kvaliteten.
Sådan vedligeholder du knivene bedst muligt
Uanset, hvor godt man passer på sine knive, kan man ikke komme udenom, at de bliver en anelse sløje med tiden. Udover knivsliberen, har vi samlet en række gode råd til vedligeholdelse af knive, som du med fordel kan skrive dig bare øret.
Undgå opvaskemaskinen
Først og fremmest bør du aldrig komme en kvalitetskniv i opvaskemaskinen, da det brænd varme varm er for hård mod knivens skaft og blad, og dermed vil det forvolde skader på kniven, som forringer dens effektivitet.
Brug den udelukkende til fødevarer
Du bør udelukkende anvende kniven i forbindelse med fødevarer. Såfremt du bruger kniven eksempelvis til at skære i emballage, vil det forvolde skade på kniven, da den dermed hurtigere vil blive sløj.
Opbevar den korrekt
Det er vigtigt, at du sørger for at opbevare knivene for sig selv. Hvis knivene blot ligger løst med andre køkkenredskaber i køkkenskuffen, vil der hurtigt opstå slitage på bladet. Det anbefales derfor at have en separat æske eller et magnetisk ophæng, hvorpå knivene kan hænge adskilt fra hinanden.
Smør den med lidt olie
Lidt olie kan skabe store forandringer. Du kan derfor med fordel give bladet en dråbe mineralolie i ny og næ, da dette er med til at forlænge både skarpeden og mindske risikoen for rustdannelse og patina.