Find den perfekte hækkeklipper
Det er endnu engang blevet den tid på året. Haven skal shines op, hækken over til naboen skal klippes, og buske og planter skal måske også formklippes. Du har kun en gammel og uhandy hækkeklipper, som har set bedre dage, så det bliver svært at klare denne opgave. Er du også træt at det, så er det på høje tid, at du får skiftet din hækkeklipper ud og køber en ny.
En ny og mere funktionel hækkeklipper vil nemlig gøre, at du kan klippe din hæk meget nemmere og samtidigt spare tid. Derudover undgår du at din hæk fremstår rodet, men i stedet flot og vedligeholdt.
Denne guide vil hjælpe dig med at finde rundt imellem de forskellige typer af hækkeklippere, så du kan få styr på, hvilken hækkeklipper der passer præcis til dig. Uanset om det er første gang du skal erhverve en hækkeklipper, eller om du skal have skiftet din gamle hækkeklipper ud. Der er nemlig kommet et væld af nye typer hækkeklippere med forskellige funktioner på markedet. Derfor kan det være svært at navigere rundt i, hvilken der passer bedst til dine behov og præferencer.
Typer
Der findes et væld af hækkeklippere på markedet, og derfor gælder det om at overveje dine behov, så du kan finde den hækkeklipper, der passer til dig.
Generelt kan hækkeklippere i dag inddeles i tre forskellige grupper. Den første gruppe er med ledning; den anden gruppe med batteri og den tredje gruppe er benzindrevet. Hver af disse typer hækkeklippere kommer også med forskellige funktioner, som hver har deres fordele og ulemper.
Hækkeklipper med batteri
Hvis du leder efter en smart og let transportabel hækkeklipper, som du snildt kan have med rundt i hele haven, så vil en batteridrevet hækkeklipper være at foretrække. En af de store fordele ved en hækkeklipper med batteri er netop at du ikke skal kæmpe dig igennem haven, og bekymre dig for om ledningen pludselig sætter sig fast, eller du pludselig kommer til at mangle benzin. Derfor kan den type hækkeklipper bruges overalt i haven – og selv når du skal op i højden for at klippe din hæk. Den batteridrevne hækkeklipper er altså nem at betjene.
Et andet plus ved en hækkeklipper med batteri er, at den er forholdsvis billig, og du har mulighed for at tilkøbe et ekstra batteri til den. Fordelen ved et ekstra batteri er netop, at du bare kan fortsætte, hvor du slap, når det første batteri er løbet tør for strøm. Du skifter det blot ud, og så er du godt kørende igen. Skulle der ske noget med batteriet, er det også relativt billigt at få repareret.
Udover disse fordele er den batteridrevne hækkeklipper utrolig alsidig. En hækkeklipper kan selvfølgelig klippe hæk – det ved vi jo godt. Men med den batteridrevne hækkeklipper er det pludselig heller ingen sag at formklippe buske og træer. Du kan også kaste dig ud i at klippe andre planter, hvis du ønsker det. Det er altså en yderst funktionel og smart maskine.
Kigger vi på støjniveauet, larmer en hækkeklipper med batteri heller ikke så meget som de andre typer hækkeklippere. Så bor du i et nabolag, hvor der kan være sovende børn eller lignende, vil det være en god ting at have med i baghovedet, når du skal finde en hækkeklipper.
Sidst men ikke mindst er det værd at nævne, at den batteridrevne hækkeklipper er noget mere miljøvenlig end den benzindrevne hækkeklipper. Den sidste store fordel ved den batteridrevne hækkeklipper, er at den i modsætning til den benzindrevne hækkeklipper er miljøvenlig. Derfor er de batteridrevne hækkeklippere blevet meget populære de seneste år, hvorfor det efterhånden er dem, du kan finde flest af på markedet. Måske endnu mere fordi de også er så nemme at håndtere.
Ulemper
Selvom der er mange fordele ved den batteridrevne hækkeklipper, kan vi desværre ikke komme uden om, at der også er en række ulemper.
En af ulemperne er blandt andet, at en hækkeklipper på batteri ikke har en lige så kraftig motor som den benzindrevne f.eks. har. Så har du en meget massiv hæk, kan det altså blive vanskeligt at klippe den ordentligt med en batteridrevet hækkeklipper.
Et andet problem der kan opstå er, at du lige pludselig kan risikere at mangle strøm nok til at færdigklippe hækken – medmindre du selvfølgelig har sørget for at erhverve dig et ekstra batteri. Så skal du nemlig vente til, at batteriet er ladet nok op til, at du kan fortsætte arbejdet. Heldigvis er det ikke et større problem end, at du kan sørge for at have et ekstra opladet batteri liggende.
Nu hvor vi har kigget lidt på fordelene og ulemperne ved de batteridrevne hækkeklippere, skal vi se nærmere på hækkeklippere med ledning.
Hækkeklipper med ledning
Den næste type hækkeklipper er hækkeklippere med ledning. Denne type af hækkeklipper er den eneste af de tre typer, som er afhængig af et en strømkilde. Dette gør at den har sin begrænsninger i forhold til afstand og bevægelighed. Til gengæld vil aldrig kunne løbe tør for strøm, når den først er sat til sin strømkilde.
Hækkeklipperen med ledning vejer som regel noget mindre end de to andre typer hækkeklippere. Det er selvfølgelig en klar fordel, når du skal benytte dig af hækkeklipperen i længere tid eller skal klippe en høj hæk. Den lette vægt skyldes, at der hverken skal batteri eller benzin i den, hvilket gør at vægten på en ledningsbaseret hækkeklipper er mindre.
En anden fordel ved hækkeklipperen med ledning er – ligesom den batteridrevne – at den er forholdsvis billig at anskaffe, såvel som at få repareret. Ydermere er den også mindre skadelig for miljøet sammenlignet med hækkeklipperen med benzin.
Ulemper
Den klart størst ulempe ved en hækkeklipper med ledning, er at du er nødt til at have et strømudtag i nærheden af dig. Det begrænser nemlig din bevægelighed, når du skal trimme hækken, og det kan især være et problem, når du skal navigere rundt i din have. Ledningen på hækkeklipperen kan nemlig sætte sig fast til planter og andre ting i haven, og det gør desværre denne type hækkeklipper lidt kluntet og besværlig at bruge.
En anden ulempe ved hækkeklipperen med ledning er, ligesom med den batteridrevne hækkeklipper, at motoren ikke er lige så kraftig, som en benzindrevet hækkeklipper. Så kan det igen blive svært og meget tidskrævende at klippe hækken ordentligt, hvis det er en meget stor og tæt hæk.
Ikke desto mindre er der altså en række fordele ved hækkeklippere med ledning. Har man brug for en let og håndterbar hækkeklipper, der gerne skal kunne nå op i højden, og har man en strømkilde tilgængelig i nærheden, kan den sagtens opfylde behovet.
Hækkeklipper med benzin
Den sidste type hækkeklipper, der findes, er hækkeklipperen med benzin. Benzin hækkeklipperens klare fordel er at den er kendt for sin enorme kraft. Med en stærk motor skal du nemlig aldrig bekymre dig om der nu er nok kraft til at klare din hæk – selv hvis det er længe siden, den sidste er blevet trimmet.
Den benzindrevne hækkeklipper har simpelthen en så stærk motor, at den kan klare stort set alle typer trimme- og klippeopgaver, havearbejdet kan byde på.
I forhold til den benzindrevne hækkeklippers rækkevidde så er der selvfølgelig heller ikke nogen problemer med denne type hækkeklipper, da den ikke har nogle begrænsninger og er nem at have med rundt.
Ulemper
Når det kommer til ulemper ved den benzindrevne hækkeklipper, så er den klart største ulempe selvfølgelig prisen. Prisen på denne type hækkeklipper er nemlig højeste af de tre. Dette gælder både i forhold til anskaffelsespris, men også i reparation, hvis hækkeklipperen går i stykker.
Derudover skal du medregne, at du også skal betale for benzin, når hækkeklipperen skal fyldes op. Det kan altså hurtigt blive en stor udgift med den benzindrevne hækkeklipper. Og så skal du selvfølgelig altid sørge for, at du har nok benzin på den til at få færdiggjort klipningen.
En anden stor ulempe ved den benzindrevne hækkeklipper, er at den larmer meget i forhold til de to andre typer. Grunden til larmen er selvfølgelig at motoren er mere kraftig. Det kan desværre være temmelig forstyrrende for både naboer, men også for dig selv og din familie.
Dernæst er hækkeklipperen med benzin altså også ganske tung. Det kan derfor være hårdt at skulle klippe hele hækken på en gang, samtidigt med at det kan gøre den vanskeligere at bruge, især hvis du skal lidt op i højden.
En sidste ulempe ved hækkeklipperen med benzin er, at den desværre ikke er så god for miljøet. Vi kan ikke komme uden om, at benzin langt fra er miljøvenligt, og derfor vil denne type af hækkeklipper altså ikke være et særligt oplagt valg, hvis du går op i klima og miljø.
Hvilken type hækkeklipper er så bedst?
Efter en gennemgang af disse tre typer hækkeklippere har du forhåbentlig fået et overblik over de fordele og ulemper hver type hækkeklippere besidder. Men det er selvfølgelig ikke nok bare at tage en beslutning ud fra de forskellige typer. Du skal nemlig også overveje, hvad dit behov er, når det gælder hækkeklippere. Inden vi når dertil, vil vi dog se lidt nærmere på, hvilken retning markedet for hækkeklippere bevæger sig over i.
Det er efterhånden ingen hemmelighed, at de benzindrevne og de ledningsbaserede hækkeklippere har været de største på markedet i mange år. Men i takt med at alt bliver digitaliseret, og der er mere fokus på trådløse redskaber, er der begyndt at ske en ændring i forholdet til det foretrukne valg af hækkeklippere.
Ledninger er besværlige – de hæmmer din bevægelighed, og du kan risikere at den sætter sig fast eller går i stykker. Brugen af benzin passer bare ikke ind i en verden, hvor vi fokuserer mere og mere på miljøvenlige alternativer som elbiler og den slags.
Derfor er hækkeklippere med ledning og benzin efterhånden begyndt at vige pladsen for den batteridrevne hækkeklipper. Der er stadig visse opgaver, de to typer hækkeklippere klarer bedre end den batteridrevne, men der er ingen tvivl om, at markedet bevæger sig hen mod trådløse og batteridrevne hækkeklippere.
Producenterne gør derfor også mere ud af at forbedre den batteridrevne hækkeklipper, både hvad angår batteriets levetid, ydeevne og kraft. Derfor er der ingen tvivl om, at den batteridrevne hækkeklipper er det mest oplagte valg. Selvfølgelig skal du dog have dit eget behov i baghovedet, og det vil vi se nærmere på i det følgende.
Behov
Efter at have dannet dig et overblik over de forskellige typer hækkeklippere, skal du selvfølgelig tænke over, hvilken type der bedst passer dig og dit behov. Der er derfor en række overvejelser, du bør tænke lidt over.
Areal og højde på hæk
Først og fremmest er det godt at skabe et overblik over, hvor stort et område eller areal, du skal klippe. Har du en stor have og hæk, hvor planterne og hækken skal trimmes ofte, kan det blive ret tidskrævende at klippe og trimme. Derfor er det en god idé at få en hækkeklipper, der nemt kan klare disse opgaver, og på samtidig er rar og komfortabel at bruge – især hvis du nyder at bruge meget tid i haven.
Har du ikke så stor en have, og vil du helst ikke bruge for meget tid i haven, så er det måske fint at gå efter en lidt billigere hækkeklipper, der sagtens kan opfylde dine behov.
Det er selvfølgelig også godt, at du tager højde for, hvor høj din hæk er. Har du en høj hæk, er det klart en fordel at gå efter en handy og let hækkeklipper, så du ikke bliver træt i armene. Og så er en benzindrevet hækkeklipper, som ofte er ret tung, nok ikke det rette valg, men derimod kan du overveje en hækkeklipper med ledning eller batteri i stedet.
Størrelsen på din hæk
Det er også godt at tage et kig på, hvor stor og kraftig din hæk er. Er det en meget tæt hæk med store grene, så bør du gå efter en stærk hækkeklipper med en korrekt knivbredde og kraftig motor. Ellers kan det hurtigt blive en uoverskuelig, tidskrævende og tilnærmelsesvis umulig opgave, at få klippet din hæk.
Sikkerhed og komfort
Sikkerhed og komfort er også en vigtig detalje, når du skal vælge den rette hækkeklipper. Der findes mange forskellige hækkeklippere med forskellige designs og sikkerhedsforanstaltninger. Selvom du kan have personlige præferencer i forhold til komfort eller måske oven i købet designet, bør du altid gå efter en hækkeklipper, hvor sikkerheden er i orden.
Du kan nemlig få hækkeklippere med tohåndsbetjening eller dobbelt kontakt, der sikrer dig mod at tænde hækkeklipperen ved et uheld på det forkerte tidspunkt – eller hvis der er børn på matriklen, der skulle få fingre i den.
Når det gælder komfort, er det godt at gå efter en hækkeklipper, der ikke vejer for meget, og sørg for at være opmærksom på, at hækkeklipperen har ergonomisk håndtag. Det gør det nemlig lettere og mere behageligt for dig at ordne klippearbejdet.
Budget
Vi kan jo heller ikke komme uden om, at prisen har noget at sige for de fleste mennesker. Du skal selvfølgelig sætte et budget for, hvor mange penge du vil bruge på din hækkeklipper.
Generelt ligger prisen på hækkeklippere i tre forskellige niveauer, og derfor skal du selvfølgelig have styr på, hvor meget du vil betale for den.
De dyreste hækkeklippere ligger i en prisklasse omkring de 5.000 kroner. Det er typisk hækkeklippere, som kører på benzin og derfor har en ret kraftig motor. Den vil derfor også kunne klare langt de fleste opgaver, en have og hæk har at byde på.
I mellemklassen har vi hækkeklippere til 1.000 kroner og opefter. Det er gode, all around hækeklippere, der kan klare de fleste klipninger – også de mere grove af slagsen.
I den billige ende finder du hækkeklippere til omkring 500 kroner og derunder. De kan generelt klare en fin trimning af hækken, men ikke den mere grove hækkeklipning.
At vælge den rigtige hækkeklipper
Når det kommer til hækkeklippere, kan der være stor forskel mellem de forskellige modeller, mærker og typer. Derfor er det vigtigt, at du får styr på dit reelle behov, når du skal vælge hækkeklipper. Især hvis du aldrig har brugt en hækkeklipper før, er det godt at du smutter en tur ud i haven og tager et kig på de hække, buske og planter, der skal klippes, før du køber en hækkeklipper.
Du ved allerede, at der er forskel på hækkeklippernes vægt, alt efter type – om de er benzindrevne, batteridrevne eller med ledning. Det kan selvfølgelig også variere fra mærke til mærke. Der kan ligeledes være forskel på knivlængde samt afstanden mellem knivene.
En hækkeklippers vægt spiller en stor rolle, fordi du skal kunne holde den i hænderne uden at få trætte arme – især hvis du skal holde den i strakt arm og i længere tid. Det kan hurtigt blive hårdt for både arme og skuldre at skulle klippe en høj hæk. Derfor er det bedre at gå efter en lettere model, som er mere komfortabel og nem at komme omkring hækken med.
Tager vi et kig på hækkeklipperens knivlængde, kan du få korte hækkeklippere med en knivlængde på ned til 35 cm, og lange hækkeklippere på op over 65 cm. Knivlængden er afgørende for, hvor stort et areal af hækken du kan klippe ad gangen, og hvor højt op du kan klippe. Det kan derfor være en fordel at vælge en hækkeklipper med lang knivlængde, hvis du skal klippe en stor hæk.
Afstanden mellem knivene eller tænderne på hækkeklipperen er også relevant i denne sammenhæng. Afstanden afgør nemlig, hvor tykke grene og kviste, du kan klippe over. Jo tykkere grene, des større afstand bør der være mellem knivene. Det er nemlig fordi, grenene skal kunne komme ind mellem knivene, når de skal klippes over. Derfor bør du lige tage et grundigt kig på din hæk og buske, for at tjekke om der kan gemme sig nogle tykke grene.
Konklusionen er derfor, at du skal tage et kig på din have. Hvor store er dine hække og busker, du har planer om at beskære. Ud fra det bør du kunne finde den rette hækkeklipper.
Vedligeholdelse og reklamation
Hvis uheldet skulle være ude, og din hækkeklipper går i stykker, har du en to-årig reklamationsret, forudsat at skaden ikke er selvforskyldt. Hvis hækkeklipperen går i stykker eller ikke fungerer som den skal, skal du kontakte det sted, du har købt din hækkeklipper. Er fejlen sket seks måneder efter køb, skal bevisbyrden for ingen fejl ved købsdato komme fra forhandleren. Er det efter de seks måneder, skal du selv kunne bevise, at der er har været en fejl eller mangel på produktet ved købsdato.
Sådan vedligeholder du din hækkeklipper
Det er selvfølgelig en god idé, at du passer godt på og vedligeholder din hækkeklipper, så den holder i mange år.
Saft fra grene og blade kan virke ætsende, og det kan påvirke hækkeklipperens knive. Derfor er det en god idé, at afrense kniven med en børste og derpå give den en omgang syrefri olie.
Hvis kniven er blevet rusten, skal du sørge for fjerne det, så det ikke ødelægger din hækkeklipper. Du du bruge et rustopløsende middel som WD-40, som du sprøjter på kniven, og derpå tørrer af med en klud. Det anbefales også, at du afslutter med at give kniven en omgang olie. Sørg dog altid for at læse op på hækkeklipperens brugermanual, da nogle mærker fraråder, at du bruger WD-40 – og så kan det gå ud over din reklamationsret.
Bliver det nødvendigt, kan du skille klingen eller kniven ad, og rense den grundigere for eventuel rust, snavs eller gammel olie.
Det kan også blive nødvendigt at slibe knivene. Det gør du ved at afmontere sværdet og spænde det fast i en skruetvinge, så du kan slibe knivene med en fil af passende korn og størrelse. Du må kun file fremad i strygende bevægelser og samme vinkel.
Opsummering
I denne guide har vi gennemgået de overvejelser, du bør gøre dig, når du skal vælge hvilken hækkeklipper, du skal købe. Vi har kigget på de tre forskellige typer, der findes på markedet: Batteridrevne hækkeklippere, benzindrevne hækkeklippere og hækkeklippere med ledning.
Hvilken hækkeklipper du bør vælge, afhænger selvfølgelig af dit behov. Hvor stort et areal, skal du kunne klippe; hvor høj er hækken; hvor kraftige er grenene. Det er nemlig vigtigt, at din hækkeklipper kan klare opgaven.
Du bør også overveje, hvad dit budget er. Hvor meget vil du betale for en hækkeklipper. En dyr hækkeklipper kan måske mere, og den kan yde bedre komfort og sikkerhed, hvilket klart er en fordel. Det kan dog også være en stor udgift, hvis det ikke er en maskine, du har planer om at bruge særligt meget.
Alt i alt er der altså en del, du skal danne dig overblik over og overveje, inden du skal ud og købe en hækkeklipper. Men med denne guide er du forhåbentligt kommet et skridt i den rigtige retning. Held og lykke med klipningen!