Guide til hundesele

Det er skønt at gå tur med hunden, men det må også gerne være skønt for hunden. Det kan det blive med en hundesele. En god hundesele gør ikke bare gåturen mere behagelig for din hund, men også nemmere for dig, fordi den er mere solid og støtter bedre end en almindelig hundesnor med hundehalsbånd. Hundeseler egner sig blandt andet særligt godt til hunde, der trækker meget på gåturen, men i princippet kan de bruges af alle.

Men hundeseler er ikke bare hundeseler – der findes forskellige typer og designs, og det er forskelligt hvordan de sidder på hunden. Derfor kan det være godt at undersøge og overveje, hvilken hundesele der passer bedst til din hund. I denne artikel kan du finde de bedste hundeseler på markedet lige nu, samt finde en guide til valg af hundesele.

Skal vovsen trimmes? Så se vores bedste bud på hundesakse og hundetrimmere.

 

Find den bedste hundesele

Der findes flere forskellige hundeseler på markedet i dag. Nogle egner sig bedst til hunde, der trækker, nogle egner sig til små hunde, store hunde mm. Læs mere om udvalgte hundeseler her.

Dog Copenhagen Comfort Walk Pro

Med Dog Copenhagen Comfort Walk Pro hundeselen finder du et populært valg inden for hundeseler. Ikke nok med at den er lavet i flotte farver, som er nemme at se i trafikken, er den lavet i et holdbart smuds- og vandafvisende materiale.

Du får dermed en hundesele, der egner sig perfekt til det danske vejr. Hundeselen kan desuden også vaskes i vaskemaskine, så den er nem at få vasket pæn igen, hvis den skulle blive helt mudret til.

Omkring på syningerne er den udstyret med lininger af reflekser, som gør det nemt at se hunden i mørket. Desuden er der forskellige muligheder for at spænde hundesnor fast til selen – både foran ved brystet og bagved på ryggen. På ryggen finder du desuden også et håndtag, der giver dig et godt greb, når du skal holde styr på din store hund.

Dog Copenhagen Comfort Walk Pro er lavet i et ergonomisk design, der passer godt til alle hundestørrelser. Den findes nemlig til forskellige størrelser, og så kan den med sine forskellige indstillingsmuligheder tilpasse alle hunderacer og kropsbygninger.

Fordele og ulemper ved Dog Copenhagen Comfort Walk Pro

Fordele

  • Ergonomisk og komfortabelt design
  • Med reflekser
  • Smuds- og vandafvisende + maskinvask mulig
  • Passer til alle hunderacer og størrelser

Ulemper

  • Kunne godt bruge flere reflekser

PetSafe Easy Walk anti-træk sele

Har du en hund, der har det med at trække meget, når I går tur, kan det være en god idé at vælge en anti-træk sele. Her har vi PetSafe Easy Walk, som gør turen nemmere og mere behagelig for jer begge.

Den smarte anti-træk funktion fungerer således, at placeringen af O-ringen til hundesnoren sidder i en rem, som gør at hunden bliver trukket til siden, når den forsøger at trække. På den måde vil den lære, at den skal gå mere roligt og ikke trække dig afsted, og derved får du mere kontrol over hunden, når I går tur.

Selvom hundeselen har tynde stropper, er den stadig lavet i et behageligt design, der egner sig fint til de fleste hunde.

Fordele og ulemper ved PetSafe Easy Walk anti-træk sele

Fordele

  • God til hunde der trækker meget
  • Lav pris
  • Vejrbestandige materialer

Ulemper

  • Ikke alle hunde vil bryde sig om selens konstruktion

Halti No Pull Anti-træk sele

Et andet godt bud på en hundesele, der egner sig godt til hunde, der trækker meget, når I går, er Halti No Pull anti-træk sele. Her får du den perfekte hundesele, der yder en god komfort og stabilitet, når I er ude at gå tur sammen.

For nogle vil hundeselen her egne sig bedst til træning, hvor hunden skal lære at gå pænt sammen med dig.

Halti No Pull anti-træk selen er lavet i et helt særligt design, der gør at når hunden trækker i snoren, så trækker remmene sig sammen og hjælper med at holde din hund på plads. Det kan måske lyde ubehageligt – men bare rolig, der er ikke noget der gnaver. Selens stropper er nemlig polstrede, så de sidder godt, uanset hvor meget hunden trækker i snoren.

Hundeselen her findes i forskellige størrelser, til både små og store hunde. Og til de store hunde kan det anbefales at montere en ekstra sele, så du har fuld kontrol over hunden, når I bevæger jer rundt på tur.

Fordele og ulemper ved Halti No Pull Anti-træk sele

Fordele

  • Yder god komfort og støtte
  • Gør det nemmere at holde styr på hunden
  • Sidder godt uden at stramme

Ulemper

  • Bedst til træning af hunden

Guide til valg af hundesele

Hundeseler er ikke bare hundeseler. Det gælder derfor om at finde den rigtige hundesele, der passer til din hund, og så skal den gerne være af god kvalitet. Heldigvis er hundeseler ikke det dyreste udstyr, og du kan derfor finde mange gode hundeseler til omkring 2-300 kroner, der er af god kvalitet. Men hvordan finder du nu lige den rigtige hundesele til din hund? Der er nemlig mange ting, du bør overveje, når du skal vælge hundesele. Du bør blandt andet overveje:

  • Størrelse og pasform
  • Komfort og polstring
  • Materiale og slidstyrke
  • Type af hundesele
  • Funktionalitet og brugervenlighed

Det vil vi tage et nærmere kig på i det følgende.

 

Vælg den rigtige størrelse og pasform

Når du skal vælge den rigtige hundesele til din hund, er det alfa omega at størrelsen og pasformen er god. Her bør du tage udgangspunkt i hundens race, alder og størrelse. Hundeselen skal sidde godt på hunden og passe dens kropsbygning. Den må ikke stramme, og den skal sidde godt og behageligt.

Hunderacer er forskellige – de findes i alle størrelser, og selv inden for de enkelte racer, kan hundene variere i størrelse og kropsbygning. Det er derfor vigtigt at tage højde for, når du vælger hundesele.

Hundens alder har også betydning. Er det en hundesele til en hvalp, kan det være godt at gå efter en model, der kan justeres i størrelsen, så den kan tilpasses til når hvalpen vokser. Hundehvalpe vokser nemlig hurtigt, og så er det irriterende at stå med en hundesele, der måske kun kan bruges to måneder – og så er den pludselig for lille.

I det hele taget kan det være en god idé at vælge en hundesele med mulighed for at justere størrelsen. Flere indstillingsmuligheder gør det nemlig nemmere at tilpasse hundeselen så den passer perfekt til din hund.

 

Vær opmærksom på komfort

Det skal være behageligt for hunden at have hundesele på, særligt hvis du har en hund, der trækker meget, når I går tur. En af grundene til at mange foretrækker hundeselen frem for halsbånd er nemlig, at den støtter bedre og sidder bedre på hunde, der trækker meget. Derfor er det også vigtigt at vælge en behagelig model.

Alt efter din hund størrelse mm. kan det være en idé at vælge en polstret model, der yder god komfort. Overvej dog også gerne årstiden. En polstret model kan være varm for hunden om sommeren, og her kan det altså derfor give mening at have to forskellige. En hundesele til vinterhalvåret og en til sommerhalvåret.

 

Hvilket materiale skal hundeselen være i?

Det kan også være en god idé at tage et kig på materialet. Her er det en god idé at vælge en hundesele i slidstærkt materiale – men også gerne noget, som er vaskbart. Hundeseler bliver beskidte, når I går rundt ude, og så er det rart, at den kan vaskes.

Det er også vigtigt, at hundeselen kan bruges i lang tid, gerne flere år. Derfor kan det være godt at vælge en hundesele af god kvalitet og som er mere slidstærk.

 

Hvilken type hundesele er bedst?

Måske gik du lige og troede, at det bare gjaldt om at finde den første og bedste hundesele, men så simpelt er det slet ikke. Der findes nemlig mange forskellige typer hundeseler, alt afhængigt af hvilken form de har, hvordan de sættes på, og hvordan de spændes, samt hvor justerbare de er. Desuden findes der også de såkaldte anti-træk hundeseler, som hjælper med at lære hunden på en skånsom og stressfri måde, at den ikke skal trække.

De forskellige typer hundeseler der findes er:

  • Step-in sele
  • Anti-træk sele (no pull sele)
  • Multispændesele
  • Y-sele
  • Klassisk sele

Alt efter hvilken sele du vælger, kan der være særlige funktioner, der gør det nemmere eller sværere at få hundeselen af eller på. Det er meget forskelligt, hvilken sele der er bedst.

Ikke alle hunde bryder sig om den klassiske sele, som trækkes over hovedet, om end det kan være hurtigt at få denne type på. Den sidder desuden også ofte ret godt, da den fylder mere og derved kan yde god støtte. Seler med spænder kan være smarte og yde god støtte, men de kan være sværere at få på den utålmodige hund. Her kan du vælge en step-in hundesele, en multispændesele eller y-sele.

Step-in selen er som navnet lyder en hundesele, som hunden kan træde ind i, og derefter lukkes selen på ryggen af hunden. Det kan være en fordel, hvis hunden ikke kan lide at få hundeselen over hovedet.

Y-selen er ligesom den klassiske hundesele en sele, som trækkes over hundens hoved, mens multispænde-selen er en hundesele, som har flere spænder og lukkemekanismer.

Der findes også særlige hundeseler med et lille håndtag over ryggen. Denne type sele er beregnet til, at du nemt kan løfte den lille hund op, hvis den skal i bilen eller lignende. Dog skal denne sele også yde særligt god støtte grundet løftet.

Hvilken type hundesele du skal vælge, afhænger altså af hundens størrelse, temperament, samt hvor meget hunden trækker.

Hvordan spændes hundeselen?

Når hundeselen skal spændes, er det også en god idé at tage et kig på, hvilken lukkemekanisme der er. Til de helt små hunde kan der findes hundeseler, som lukkes med velcro. Det er som regel ikke et problem, når hunden blot vejer få kilo, men det er ikke den mest sikre lukkemekanisme.

Det kan derfor være bedre at vælge en hundesele, der lukkes med spænder eller kliklås, og som ikke bare lige kan gå op under turen.

 

Hvordan skal en hundesele sidde?

Det vigtigste når du vælger hundesele til din hund er, at den sidder godt. Men hvordan er det nu lige den skal sidde?

Her er det vigtigt først at se på, hvor selens tryk ligger på hunden. Trykket skal nemlig ligge midt på hundens brystkasse. Det må ikke være omkring nakke eller hals – også af denne grund er hundeseler bedre end hundehalsbånd.

Det er også vigtigt at hundeselen sidder ordentligt – hverken for løst eller for stramt. Er den for løs, kan du risikere, at hunden slipper fri af hundeselen. Er den for stram er det heller ikke godt for hunden. Her er en god tommelfingerregel, at du sætter to fingre mellem selen og din hund. Er der plads til det, så sidder selen gerne fint.

Du bør dog også kigge på, hvordan selen sidder ved skuldrene og forbenene. Her må hundeselens kant ikke ramme skulderled og forben, da det både kan påvirke bevægelsesfriheden for din hund, men også risikere at komme til at gnave. Ligesom når vi køber sko til os selv, er det vigtigt at de sidder godt og støtter, at der er bevægelsesfrihed til tæerne, og at de ikke gnaver. Det gælder også for hundeseler til hunde.

Hundesele eller halsbånd – hvad er bedst?

Det bliver ofte diskuteret blandt hundeejere, om det er bedst at bruge hundesele eller halsbånd til hunden. Nogle hundeejere vil sværge til halsbåndet, mens andre foretrækker hundeselen.

Her er det helt væsentlige dog, om din hund går pænt ved siden af dig, eller om den har tendens til at trække i snoren. Hvis hunden går stille og roligt ved siden af dig uden at trække, vil et halsbånd være en fin løsning. Men har hunden det med at trække i snoren, er det ikke bare frustrerende for dig, der skal følge med, men det kan også være farligt for din hund.

En stram hundesnor, der altid trækkes i, kombineret med et hundehalsbånd kan nemlig lægge et tryk på din hunds nakke og hals. Desuden kan det også påvirke hundens strubehoved, luftrør og de blodkar, der løber under huden, og dermed udgøre en risiko for skader.

De seneste år er forskere og eksperter begyndt at undersøge hvilken virkning, hundehalsbånd kan have på hunden, og her har de desværre fundet et negativt mønster. Det ses i form at skader på rygsøjlen, samt betændelse i skjoldbruskkirtlen mm. Du kan nok også godt forestille dig, at det næppe er rart med et halsbånd om halsen, der hives og trækkes i.

Derfor vil hundeselen være et bedre alternativ for de fleste hundeejere. Med hundeselen fordeles trykket nemlig bredere omkring hundens brystkasse og skulderblade, og derved kommer der ikke det store pres på mere udsatte steder på kroppen. Hundeselen gør det også nemmere for dig at have kontrol over hundens bevægelser. Hunden vil mærke, at den ikke kan trække så meget, og dermed lærer den også, at det ikke gør noget godt for den at trække.

 

Gode grunde til at vælge en hundesele

For de fleste hundeejere vil hundeselen altså være det bedste valg. Ikke kun hvis din hund trækker i snoren, når I går tur, men også af andre flere gode grunde.

Hundeselen vil nemlig også være et godt valg til:

  • Hundehvalpe
  • Muskelhunde og andre stærke hunderacer
  • Hunde med vejrtrækningsproblemer
  • Hunde til løb og cykelture

Ligesom med spædbørn har hundehvalpe bløde knogler og led, og derfor er det vigtigt at være forsigtigt på gåture. Hundehvalpe er heller ikke så lydige endnu, og derfor er det ikke altid lige sådan, at de kan finde ud af at gå pænt ved din side uden at trække i snoren. Af den grund anbefales hundeseler til hundehvalpe, idet de støtter bedre end hundehalsbåndet, og du bedre kan passe på hvalpens krop. Til hundehvalpen er det også vigtigt, at du vælger en hundesele, som kan justeres i størrelsen, så den vokser med hundens krop.

Muskuløse og stærke hunderacer, som store hunde og muskelhunde har også godt af en hundesele. Her er det vigtigt at gå efter en model i ekstra kraftigt materiale og gerne brede remme, som kan klare, hvis hunden trækker. Her kan du eventuelt også vælge en hundesele med anti-træk, da det vil være nemmere for dig at styre hunden, og den vil lære ikke at trække så meget.

Nogle hunde døjer med vejrtrækningsproblemer, særligt bestemte hunderacer med kort snudeparti, som mopsen, den franske bulldog og engelsk bulldog. For ikke at besværliggøre deres vejrtrækning yderligere, bør du derfor altid vælge en hundesele frem for hundehalsbånd.

Til motionsformer som løb og cykling kan du sagtens have din hund med, men det er vigtigt at bruge en hundesele frem for halsbånd for ikke at risikere farlige, pludselig ryk i snoren.

 

Hundeseler og andre overvejelser

Som du læste ovenfor er der en del ting, du bør overveje, når du skal vælge den rette hundesele. Men størrelse, pasform, materialer, type og brugervenlighed er langt fra det eneste. Du bør nemlig også tænke over følgende.

 

Husk hundereflekser på hundeselen

Er der hundereflekser på hundeselen? Det er altid et godt spørgsmål, når du skal vælge hundesele. I Danmark har vi ofte gråt og mørkt vejr, særligt i vinterhalvåret. Og uanset årstiden kan det være, du skal ud at gå tur med din hund, når det er mørkt. Derfor er det vigtigt at have reflekser på din hund – og i princippet også lys, men her kan du som regel sætte en lille cykellygte på hundeselen.

Når det gælder reflekser er det dog en god idé at se på, om der allerede er reflekser integreret på hundeselen. Så slipper du nemlig for selv at skulle sætte dem på og tage dem af fra gang til gang.

 

Hundesele i vandafvisende materiale

Hunde skal luftes hver dag, uanset vind og vejr. Og en del hunde er i det hele taget også meget glade for vand, og for at boltre sig i græs, blade og mudder. Derfor er det en god idé at vælge en hundesele, der evt. er lavet af vandafvisende materiale, så den er nemmere at holde tør på regnvejrsdage. Det er dog også vigtigt, at hundeselen kan vaskes.

Hundeseler af læder kan tørres af med en fugtig klud, men disse kan desværre ikke gå i vaskemaskinen. Her skal du i stedet gå efter en hundesele i bomuld eller syntetiske materialer, som kan vaskes i vaskemaskinen.

 

Hundesnore – 1 eller 2, og hvordan sættes den fast?

Når du skal vælge hundesele, kan det også være en god idé at tage et kig på, hvordan hundesnoren sættes fast, samt om der er mulighed for at sætte mere end én hundesnor på.

Her skal du blandt andet kigge efter den såkaldte O-ring, som bruges til at sætte hundesnorens karabinhage fast på. Og her bør du kigge på, om enderne er svejset sammen og ikke bare klemt sammen. Er de kun klemt sammen, kan kraftige ryk nemlig få O-ringen til at gå op, og derfor er det ikke nogen sikker løsning. Vælg derfor en hundesele med en O-ring, som er svejset i metal, eller støbt i kraftig og hård plads og helt lukket sammen.

Desuden kan det i nogle tilfælde også være relevant at kigge på, om du kan sætte mere end én hundesnor fast på hundeselen. Det kan være du har en meget nervøs hund, som kan finde på at stikke af, når den bliver bange. Eller også har du en hvalp, der ikke helt har lært at gå ordentligt. Her kan det være en god idé med en ekstra snor på som en ekstra sikkerhedsforanstaltning.

 

Hvorfor trækker min hund i snoren?

Mange synes, det er frustrerende, når hunden trækker i snoren. Nogle tænker sågar, at hunden ikke er opdraget ordentligt, eller at det er fordi den forsøger at udtrykke dominans. Men det handler ikke nødvendigvis om dårlig opdragelse, men nærmere om hvad der ligger i hundens natur.

Hunde trækker ikke i snoren, fordi de vil være flokleder og udtrykke dominans, eller fordi de ikke er opdraget ordentligt. For hunden er det skønt og spændende at gå tur, og utroligt stimulerende for dens krop og sanser. Hundens lugtesans er stærkere end menneskets, og den er af natur nysgerrig. Derfor kan den godt blive drevet af sine impulser til at søge og udforske, og derved kan den glemme, hvordan den skal gå i hundesnoren.

Derfor er det heller ikke en god idé at hive i snoren for at lære hunden ikke at trække. Hunden fornemmer, at du er sur på den, og det kan få den til at gøre mere modstand. I stedet kan du gøre to ting – enten stoppe op og stå stille, så hunden lærer, at den skal vente på dig. En anden metode er, at du kan skifte retning, når I går. På den måde finder hunden ud af, at den skal følge med dig og ikke gå efter det, der er spændende.

Uanset hvad vil det være mere skånsomt for hunden, at I bruger en hundesele frem for hundehalsbånd. Hundehalsbåndet er også lavet sådan, at hunden i højere grad vil blive holdt, så når den forsøger at trække fremad, bliver den trukket lidt op i luften, og det får den til at miste lidt af styrken til at trække. På den måde kan hunden også lære, at det ikke nytter noget at trække på livet løs for at komme frem, men at den skal vente på dig.

Efter en god gåtur er hunden sikkert træt, og så er det rart med en god hundekurv – se vores bedste bud på hundekurve her.