Har du nogensinde kørt på en elcykel, hvor batteriet løber tør for strøm på hjemvejen, ved du sikkert, at det bliver en hård tur det sidste stykke vej. Elcykler er nemlig tunge at cykle på, når motoren ikke hjælper til.

Skal du cykle op ad bakke på et dødt batteri, føles elcyklen så tung, at det er som om, at du cykler med bremsen hugget i, hvis du ikke er vant til det. Men hvor meget vejer en elcykel egentlig?

En elcykels vægt

Egentlig er det sådan, at en elcykel faktisk ikke vejer så meget mere end en almindelig cykel.

I gennemsnit vejer almindelige cykler omkring 20 kg. Lettere cykler findes i form af hybridcykler, der kommer ned omkring 15-17 kg, mens deciderede racercykler vejer helt ned omkring eller under 10 kg. Den lave vægt skyldes, at racercykler ofte er lavet i aluminium eller kulfiber, som er mere letvægtige materialer. I den helt tunge ende kan du også finde citybikes, som vejer op omkring 23 kg. Der er altså stor forskel på de forskellige typer cyklers vægt.

En almindelig cykel har selvfølgelig ingen motor eller et batteri, og derfor vejer de som oftest lidt mindre end elcykler. Men hvad vejer elcykler egentlig? De fleste elcykler vejer omkring 5-6 kg mere end almindelige cykler som citybikes. Alt efter hvilken type elcykel, du er på udkig efter, kan de veje et sted mellem 20-27 kg.

Vægten afhænger af motoren

Vægten på en elcykel afhænger først og fremmest af, hvilken type motor den har. Har cyklen en forhjulsmotor vil den oftest veje mindre end en elcykel med centermotor. Til gengæld er centermotoren også mere kraftig, hvilket giver dig mulighed for at cykle længere distancer og få mere hjælp til turen, end du kan med en forhjulsmotor. Så selvom cyklen med centermotor er tungere, har det altså også sine fordele.

Centermotoren er også god, fordi den giver en bedre vægtfordeling på cyklen, hvilket gør den mere stabil at cykle på.

Hvad betyder vægten for elcyklen?

Som nævnt ovenfor har centermotoren en højere vægt, og da denne motor er placeret midt på cyklen, giver det en bedre vægtfordeling. Her betyder altså, at cyklen vil være mere stabil, grundet den lidt højere vægt og vægtfordeling, end en elcykel med forhjulsmotor.

Ellers vil vægten ikke have den store betydning for elcyklen, medmindre du selvfølgelig skal trække cyklen op ad ramper, eller batteriet løber tør for strøm. Vægten kan selvfølgelig også være en ulempe, hvis cyklen skal bæres op i et tog, eller sættes på et højt cykelstativ, da det kan blive et problem at løfte cyklen selv.

Vil du gerne have et overblik over, hvor langt du kan køre på en opladning, så du ikke skal kæmpe dig afsted på en elcykel med et tomt batteri, kan du læse lidt om elcyklers rækkevidde her.

Generelt vil vægten på elcyklen dog ikke have den store betydning til hverdagsbrug. Har du derimod planer om at investere i en sports-elcykel, Her er det en god idé, at gå efter en cykel i en lidt lavere vægtklasse. Her kan det sagtens lade sig gøre at finde elcykler, der vejer ned omkring 15-17 kg.

Har du ikke helt styr på, hvilken elcykel du skal købe, kan du hoppe over og læse vores anmeldelse af elcykler her.