Elsker du også at drøne ud i det blå på din elcykel? Eller er det bare fedt med en hurtig og nem måde at komme på arbejde på? Uanset hvad er det rart at vide, hvor langt du egentlig kan køre på din elcykel, for et tomt batteri kan være næsten lige så frustrerende som et punkteret dæk. Det kan også være, det er på tide at skifte det gamle batteri eller den gamle elcykel ud, og så er det rart at vide, hvilken rækkevidde de forskellige modeller har.

Er det på tide at skifte den gamle cykel ud med en elcykel, eller er du på udkig efter en ny elcykel med endnu bedre rækkevidde, kan du læse vores anmeldelse om elcykler her.

Hvis du gerne vil have lidt mere styr på elcykler, og hvad rækkevidden betyder, kan du læse med videre her.

En elcykels rækkevidde

Rækkevidden er det højeste antal kilometer, en elcykel kan køre på en opladning, før batteriet er løbet tør for strøm. Her har batteriets kapacitet altså noget at sige. Det vil sige, at jo mere strøm batteriet kan lagre, des længere er rækkevidden. Generelt skriver producenterne, at en elcykel har en rækkevidde på mellem 20-70 km. Her kan de have testet cyklen, men det er ofte under optimale forhold, og derfor ikke altid realistisk.

Det er nemlig også vigtigt at tage højde for en række andre faktorer, der spiller ind i forhold til en elcykels rækkevidde. Det afhænger nemlig af:

  • Terræn
  • Dæktryk
  • Vægt
  • Hastighed
  • Vejrforhold
  • Batteriets alder
  • Motortype
  • Samt motorens hjælpekraft

Kører du i meget kuperet terræn med mange bakker, vil batteriet selvfølgelig også bruge mere strøm, fordi der skal mere til for at drive dig op ad bakken. Cyklens dæktryk har også betydning her, og det samme med både vægten – og her taler vi altså om den samlede vægt, nemlig cyklens vægt + din vægt + eventuel bagage.

Din hastighed har selvfølgelig også betydning. Kommer du op over 25 km/t, som er den maksimale hastighed, elcyklens motor må hjælpe dig op på, er det dig selv der skal klare turen. Her slår motoren nemlig fra, og derved er det dig selv, og altså ikke motoren og batteriet, der bruger energi på at drive dig frem. Så har du fart på ned ad en bakke, bruger batteriet ikke så meget strøm. Vil du læse mere om, hvor hurtigt elcykler kan køre, så tjek vores artikel her.

Hvilken type motor, der er på elcyklen, har også betydning for, hvor langt du kan køre. En centermotor kan for eksempel ofte køre længere distancer end en forhjulsmotor. Dertil skal du også medregne, hvor hurtigt du kører, og hvor meget motoren hjælper til versus hvor meget du selv træder til, har også betydning for rækkevidden. Og så skal du selvfølgelig også tænke over vejrforholdene – er der stærk modvind, vil batteriet også hurtigere løbe tør for strøm, end hvis du har medvind. Det er også vigtigt at huske, at batterier med vil få forringet levetid, og derfor kan et ældre batteri måske ikke køre så langt på en opladning, som da det var nyt.

Batteriets størrelse

Batteriets kapacitet eller størrelse, om man vil, har selvfølgelig først og fremmest betydning for elcyklens rækkevidde. Og her er det godt at kigge på antallet af Watt timer (Wh). Jo flere watt, jo større kapacitet har batteriet også, og dermed vil cyklen have en længere rækkevidde.

Et batteri på 300 Wh kan altså ikke klare så lang en tur på en opladning, som et batteri på 700 Wh.

I dag ligger de fleste almindelige batterier til elcykler på omkring 400 Wh, og alt efter motortypen vil det give en rækkevidde på et sted mellem 30 til 70 km. Til det skal du selvfølgelig medregne de overstående parametre. Lyder det lidt for besværligt, har Cykelpartner.dk lavet en fin beregner, der kan give dig en idé om, hvor langt du kan køre på en opladning.