Elcykler er blevet mere og mere populære de seneste år, og det er med god grund. Elcyklen er nemlig et glimrende alternativ til bilen, og det er nemt og hurtigt at komme rundt. Og så slipper du for at møde ind på arbejde eller skolen gennemblødt af sved.

Måske drømmer du om at drøne afsted gennem byen eller på landevejen, men hvor hurtigt kan du egentlig drøne afsted på en elcykel?

Det afhænger af, hvilken type elcykel, du vælger.

To typer elcykler

Der findes nemlig to typer elcykler. Elcykler som har en hastighed på 25 km/t, som er den mest almindelige, og elcykler som har en hastighed på 45 km/t. Den almindelige elcykel er selvfølgelig den der minder mest om en cykel, mens den hurtige model læner sig mere op ad knallerter – i hvertfald lovmæssigt.

Elcykler 25 km/t

Elcykler med en hastighed på 25 km/t er som nævnt den mest almindelige type elcykel. Her får du en cykel med en motor, der kun hjælper til, når du træder i pedalerne. Motoren hjælper også kun til på på en fart op til 25 km/t, og derefter slår motoren fra, og det er dig selv, der styrer farten. Det vil altså sige, at du sagtens kan køre hurtigere end 25 km/t, men det er altså dig selv, og ikke motoren, der klarer den.

Denne type elcykel er god til både bykørsel og hvis du har lidt længere til arbejde. Du har også mulighed for at montere en cykelanhænger eller et barnesæde, så du kan transportere dine børn til institution eller skole. Den er altså et smart alternativ til en ladcykel, der kan være svær at jonglere rundt med i midtbyen. Overvejer du alligevel en ladcykel med el, kan du læse mere om dem her.

Elcyklen giver dig et godt skub på vejen, og du kan selv justere, hvor meget motoren skal hjælpe til på de fleste modeller. Derfor kan du sagtens stadig få motion på en elcykel.

Elcyklen med 25 km/t ligger i et lavere prisleje end den hurtige model, og du kan finde elcykler helt ned til omkring 6.000 kroner. Alt efter hvilken type motor, batteri og rækkevidde elcyklen skal have, kan prisen gå op til omkring 20.000-25.000 kroner. Til gengæld får du også en fantastisk elcykel, der kan klare det meste.

Er du i tvivl om, hvilken elcykel du skal vælge, kan du læse mere om almindelige elcykler i vores anmeldelse her.

Elcykler 45 km/t

Elcyklen med en fart på 45 km/t er måske ikke en, du har hørt så meget om, men den findes faktisk – og de er begyndt at blive mere og mere populære. Denne type elcykel kaldes også for 45-elcykel, super elcykel, speed elcykel eller Speed Pedelec.

Denne super elcykel egner sig bedst til længere distancer. Har du for eksempel 30-40 kilometer til arbejdet, kan den snildt få dig afsted, uden du bliver gennemblødt af sved.

En ting der, udover farten, adskiller den hurtige elcykel fra den almindelige er, at du kan komme op på 20 km/t uden et skulle træde i pedalerne. Her klarer motoren altså opgaven helt for dig. Og vil du køre hurtigere, skal du altså selv træde til for at nå op til 45 km/t.

Med en sådan fart er der selvfølgelig nogle andre lovkrav, der gælder for super elcyklen:

  • En cykelhjelm er lovpligtig
  • Cyklen er forbudt for personer under 15 år, og fra 15-17 år skal man have knallertkørekort
  • Du skal have lys på døgnet rundt
  • Der må ikke monteres en barnestol eller cykelanhænger
  • En lovpligtig ansvarsforsikring er nødvendig

Det er altså lidt mere omfattende at anskaffe sig en super elcykel eller speed pedelec. Du skal også være opmærksom på, at de har en noget anden pris end de almindelige elcykler. Prisen går nemlig fra omkring 30.000 kroner og op. Men har du langt til arbejde, og vil du gerne nyde vinden i håret og slippe for lange bilkøer, vil en elcykel med 45 km/hastighed være et godt bud.