Find de bedste kaninbure til de langørede venner

Et kaninbur er ikke bare et kaninbur. Har du planer om at anskaffe dig en kanin som kæledyr til dig selv eller børnene, skal den selvfølgelig have et godt sted at bo, nemlig et kaninbur. I et ordentligt kaninbur kan din kanin hygge sig, spise og sove og føle sig tryg og godt tilpas. Den kommer til at kende kaninburet som sin egen bukselomme – altså hvis nu kaniner havde bukser på, men det er vist kun ham der Peter Kanin, der har det.

Mindre snak om bukser, mere om kaninbure. Det er ikke nogen nem opgave at finde det bedste kaninbur til din kanin. Faktisk er der mange ting, du skal overveje, når du anskaffer dig en kanin. I denne artikel har vi derfor samlet de bedste kaninbure på markedet for at gøre det lidt nemmere for dig. Desuden kan du læse mere om, hvad du bør overveje, når du skal vælge et kaninbur, samt du kan finde en huskeliste over de ting, du skal have til din kanin, så den kan komme godt på plads.

De bedste kaninbure

Store kaninbure, små kaninbure. Kaninbure til indendørs eller kaninbure til udendørs. Der findes mange forskellige kaninbure. Her har vi samlet de bedste kaninbure til udendørs i forskellige størrelser og materialer.

VidaXL 170844 Kanin træhus

Skal din kanin have det bedste af det bedste? Hvorfor så ikke vælge dette overdådige træhus af et kaninbur fra vidaXL. Her får du den perfekte kombination med plads til at boltre sig, til at slappe af og sove.

Kaninburet her er inddelt i rum, der er forbundet af små trapper, så din kanin kan komme omkring. På øverste etage er et fint og mere aflukket rum, hvor kaninen kan sove om natten. I det store rum er der plads til leg, huler og rør, der giver kaninen god mulighed for at udforske og hygge sig.

Buret er bygget i massivt grantræ, som er malet med langtidsholdbar og sikker maling. Desuden er der et tag af asfalt, som sikrer buret mod de danske vejrforhold. I det øverste rum er kaninen beskyttet på de blæsende og kolde regnvejrsdage, og i udendørsområdet er der et robust trådnet for, som sikrer god luftgennemstrømning, men stadig beskytter kaninen fra rovdyr og andre kæledyr.

Fordele og ulemper ved VidaXL 170844 Kanin træhus

Fordele

  • Vejrbestandige og robuste materialer
  • God plads til både leg og hvil
  • Nemt at rengøre

Ulemper

  • Fylder meget

Trixie Natura

Med Trixie Natura får du det perfekte bur til din kanin eller marsvin. Det er lavet af flot specialbehandlet grantræ i en nydelig lysebrun farve. Desuden med et smart tag belagt med tagpap for ekstra holdbarhed. Træet og taget gør dermed kaninburet særligt holdbart i vinterhalvåret.

Kaninburet har et soverum med vindue med kunststofruder, samt en låge, der kan åbnes. Desuden kan taget ligeledes åbnes i den ene side, hvor du finder et lille rum til opbevaring af hø og halm, som ydermere giver ekstra isolering og varme til vinteren.

Under soverummet er der en løbegård, der har en bagside af træ, mens forside og siderne er af holdbart, men fint trådnet. Her finder du også låger i siderne, under rummet og foran, så du nemmere kan komme til kaninen, hvis du skal have den ud, samt når der skal gøres rent i buret. Desuden finder du også en smart bundskuffe under rummet med plast, der gør det ekstra holdbart og nemt at gøre rent.

Fordele og ulemper ved Trixie Natura

Fordele

  • Robust og vejrbestandigt bur
  • Egner sig til kaniner og marsvin
  • Mange låsbare låger

Ulemper

  • Høj pris

Trixie Natura XL med løbegård

Skal der være plads til flere kaniner med mulighed for adskillelse – eller skal du opdrætte kaninunger, så vil Trixie Natura XL være et godt bud på et kaninbur. Her får du et utroligt smart og multifunktionelt kaninbur med masser af muligheder.

Det er inddelt i to etager, hvor øverste etage består af to rum, der kan adskilles. Her egner det bagerste rum sig perfekt til de små kaninunger og moren, så de kan få ro. Og når de bliver lidt større, er der rigeligt med plads at boltre sig rundt på i underetagen, som består af en stor løbegård.

Det er nemt at komme til kaninerne i Trixie Natura XL kaninburet – der er nemlig masser af låger og åbninger, selvfølgelig med lås. Her kan taget åbnes i begge sider, samt der er to låger foran og nedenunder. Det gør også rengøringen ekstra nem – og endnu nemmere er det, da bundene på øverste etage har skuffer i plast, som kan trækkes ud for nem rengøring.

Fordele og ulemper ved Trixie Nature XL med løbegård

Fordele

  • Ekstra stort kaninbur med to etager
  • Kan bruges til flere kaniner
  • Velegnet til opdræt af unger

Ulemper

  • Høj pris

Ferplast Grand Lodge kaninbur

Med Ferplast Grand Lodge kaninbur får du et solidt og holdbart kaninbur i plast i et helt særligt patenteret design. Det holdbare materiale sikrer en lang levetid, og faktisk er det muligt både at have kaninburet stående inde, såvel som ude.

Inde i buret er øverste etage delt op af en trævæg, og her er det desuden muligt at åbne buret fra to sider, samt øverst, da taget kan åbnes op. I kombination med en smart udtrækkelig skuffe, er det dermed nemt at rengøre buret.

Ferplast Grand Lodge leveres med tilbehør i form af madskål, drikkeflaske, gnaverbræt samt en træstige, så din kanin selv kan kravle op og ned mellem etagerne.

Fordele og ulemper ved Ferplast Grand Lodge kaninbur

Fordele

  • Kan bruges både inde og ude
  • Indeholder madskål og drikkeflaske
  • Nemt at rengøre 

Ulemper

  • Høj pris

vidaXL kaninbur med tre etager

Skal din kanin flytte ind i et luksushotel? Det kan den med vidaXL’s nærmest overdådige kaninbur i tre etager. Her får du et stort kaninbur, hvor der er god plads til at boltre sig på.

Kaninburet er indrettet i tre etager, hvor du øverst finder et mere aflukket rum, med to låger, hvoraf den ene er med net. Her kan kaninen få ro og tage sig en lur og putte godt.

I næste etage finder du et mere åbent rum, stadig med to låger, samt holdbart trådnet omkring, og nederst en løbegård. Hver etage forbindes med stiger, så kaninen kan komme omkring.

Fordele og ulemper ved vidaXL kaninbur med tre etager

Fordele

  • God plads til én eller to kaniner
  • Nem rengøring med udtræksskuffer
  • Vejrbestandigt materiale

Ulemper

  • Fylder meget i højden

Vælg det bedste kaninbur – hvad skal du være opmærksom på?

Det kan være svært at finde ud af, hvilket kaninbur, du skal vælge. Det er ikke bare vigtigt at vælge et bur af en god størrelse, for der er mange andre ting, der er vigtige at tage højde for. Skal kaninen være inde eller ude? Hvad skal buret være lavet af? Det er blot nogle af de spørgsmål, du bør overveje, når du skal vælge det rigtige kaninbur til din kanin.

 

Hvor stort skal kaninburet være?

Din kanin har brug for masser af plads til at bevæge sig på. Den skal kunne hoppe rundt, lege, stå på bagbenene, og der skal være plads til dens legetøj, huler, rør og lignende. Størrelsen på buret afhænger desuden også af, hvor stor din kanin er, samt om det er én eller flere kaniner.

Til en stor kanin bør buret være mindst 120 cm langt, 80 cm i bredden og 65 cm i højden. Små kaniner som dværgkaniner kan klare sig med et bur på 80 cm i længden, 65 cm i bredden og 50 cm i højden. Uanset størrelsen bør kaninen dog stadig have daglig adgang til større område – det kan være en løbegård, hvis kaninen står ude, eller det kan være i dit hjem. Generelt anbefales det dog, at kaninburet står ude, fordi der er mulighed for mere plads.

Til to eller flere kaniner, bør du vælge et større bur eller udendørs anlæg på mindst 9 kvadratmeter.

 

Hvor skal kaninburet stå?

Som du kan læse ovenfor er det bedst, at kaninburet står udenfor – for så kan du have et større bur med mere plads. Placerer du kaninburet udenfor, er det dog vigtigt, at det bliver skærmet for sol og vind. Kaninburet må ikke stå i direkte sol, for det kan blive for varmt inde i buret på solrige dage. På samme måde kan det også være en god idé at placere kaninburet i læ for regn og vind, da det både slider på træet, men også kan gøre det meget koldt i buret om vinteren. Det bedste vil derfor være, at kaninburet placeres under et halvtag eller i en carport.

Er det ikke en mulighed, bør du alligevel være opmærksom på, hvornår solen rammer – og hvor lang tid der er sol på. En smule sol om dagen vil næppe gøre så meget, men er der direkte sol på i flere timer ad gangen, så kan det blive et problem om sommeren.

Det er desuden også en god idé, at kaninburet ikke står direkte på jorden uden fødder på. Både fordi fugt fra jorden kan trænge op i buret og gøre det køligt og fugtigt, men også fordi det med tiden vil forkorte materialernes levetid. Det behøver ikke være lange ben eller fødder på buret, men blot 5-10 cm vil gøre en væsentlig forskel.

Kan du ikke placere kaninburet udendørs? Hvis det skal stå inde, så er det selvfølgelig også vigtigt at placeret det et sted, hvor det ikke står i direkte sol hele dagen.

 

Skal kaninen have en løbegård?

Kaniner er meget aktive dyr, og de har brug for at bevæge sig meget. Derfor er det som regel ikke nok med et kaninbur, og det anbefales derfor, at de har en løbegård, de kan boltre sig i. På nogle kaninbure er der allerede en løbegård med til, om end de ikke altid er store nok – slet ikke hvis du har mere end én kanin.

Her kan du enten vælge at have et indhegnet område i haven, som kaninen kan løbe rundt i, eller en lav løbegård, som er lige tilpas høj nok til, at kaninen ikke kan hoppe ud. Her bør du dog altid holde kaninen under opsyn, både for at kaninen ikke graver sig selv ud, og for at beskytte den mod rovdyr. Vi ved godt, at Mikkel Ræv kan finde på at ligge på lur.

Du kan dog også overveje at investere i en lukket løbegård, som har et tag eller halvtag. Det er nemlig også med til at beskytte kaninen mod vind og vejr, samt fugle, katte og ræve.

 

Hvad skal der være i bunden af kaninburet?

Kaninbure har en hård bund, og det er ikke behageligt for kaninen at være på. Det er derfor vigtigt, at du har et ekstra underlag – foruden bundstrøelse i form af hø og halm. Her kan det være et gammelt håndklæde eller et gulvtæppe eller et fleecetæppe. Oven på underlaget kan du strø hø og halm ud på det, så kaninen har noget lækkert at putte sig i – og at spise. Her anbefales det ikke at lægge træspåner eller savsmuld, da det både støver og sviner meget, men heller ikke er så behageligt for kaninens små fusser.

Halm og hø er bedst, fordi kaninen kan grave i det, og så fungerer det godt til at holde på varmen om vinteren.

 

Hvad skal kaninburet være lavet af?

Udendørs kaninbure er lavet i træ. Men træ er ikke bare træ, for der findes mange forskellige træsorter og typer, og nogle egner sig mere end andre til kaninbure. Kaniner kan nemlig godt lide at gnave i ting – og heriblandt også træ. Nogle træsorter er bløde, og det er derfor både nemt og ret lækkert for kaninen af gnave i. Desuden er det ikke alle de bløde træsorter, der egner sig lige godt til de udendørs forhold. Se derfor gerne på, om du kan finde et kaninbur i solidt, hårdt træ.

De fleste kaninbure har et trådnet, så kaninen selvfølgelig kan se ud, og så vi kan se kaninen. Men her kan det være relevant at se på tykkelsen af trådnettet. Nogle bure har et tynd trådnet, som knapt kan holde til, at du hænger en drikkeflaske på – og så duer det altså ikke til så meget. Det er altså godt at gå efter et kaninbur med et kraftigt trådnet – det skal både være holdbart og kunne holde katte og ræve ude.

Se også gerne på, hvordan hængslerne på lågerne er lavet – de skal både kunne klare at blive åbnet og lukket flere gange om dagen, men også kunne klare de danske vejrforhold.

Der er altså mange ting, du bør kigge på, når du skal vælge det rette kaninbur til din kanin.

Hvad bør du overveje, inden du anskaffer en kanin?

At anskaffe sig et kæledyr kræver masser af omtanke og overvejelser, uanset hvilket kæledyr det er. Kaniner og andre kæledyr kræver nemlig tid og overskud. Det er ikke bare et dyr, du lige kan gå ud og købe, og så kan det passe sig selv. Kaninen har brug for din pasning, din omsorg og din tid. Du skal give kaninen mad og vand, du skal gøre rent i dens bur, og du skal sørge for at aktivere den.

Kaniner er et populært kæledyr for børn – og ofte er det en kanin eller hamster, som barnet får som sit første kæledyr. Men det er de færreste børn, der selv kan tage ansvaret for kaninen, og derfor har du som voksen også et ansvar for at hjælpe dit barn med at passe godt på kaninen. Og i det hele taget bør du også tænke over, om dit barn er klar til at tage ansvar for en kanin. Ind imellem sker det nemlig, at barnets interesse falder efter lidt tid, og så er det pludselig dig, der står og skal passe kaninen.

At anskaffe sig en kanin – og andre kæledyr for den sags skyld, kræver altså masser af omtanke og overvejelser:

 

  • Det kræver tid og overskud at have en kanin.
  • Kaninburet skal rengøres dagligt.
  • Kaninen skal have mad og aktiveres.
  • Kaninen skal have plads til sit kaninbur såvel som til at bevæge sig.
  • Der er mange udgifter forbundet med en kanin: Mad, hø og halm, legetøj, udstyr, dyrlæge mm.

 

16 ting du skal bruge til en kanin

Når du skal købe en kanin, er der mange ting, du skal have styr på først. Den har selvfølgelig brug for et godt hjem, men den har også brug for så meget mere end det. Her finder du en liste over de mest almindelige ting, du bør investere i til din kanin.

  1. Kaninbur
  2. Foder
  3. Toiletbakke
  4. Madskål
  5. Vandskål eller drikkeflaske
  6. Godbidder/snacks
  7. Gemmested
  8. Gnavemateriale
  9. Aktivitetslegetøj
  10. Høhæk
  11. Underlag/gulvtæppe
  12. Gravekasse
  13. Negleklipper
  14. Ledningsbeskytter
  15. Tisseunderlag

Enkelte af tingene på denne liste kan måske betegnes som unødvendige, hvis din kanin bor udendørs – såsom en toiletbakke. Du kan derfor overveje, hvad der er nødvendigt for dig og din kanin.

Skal det ikke være til en kanin? Find de bedste hundeseler her – eller tag et kig på transportkasse til katte her.

Byg dit eget kaninbur

Mange kaninejere vælger også den løsning at bygge kaninburet selv. Og er du lidt fiks på fingrene, kan det også sagtens være en mulighed. Det er ofte billigere at bygge kaninburet selv, og så kan du selv vælge, hvilke materialer du vil bruge, hvordan det skal se ud, og hvor stort det skal være. Det kræver selvfølgelig bare, at du har tid til det, og at du har hænderne skruet godt på.

Med en enkelt googlesøgning er det hurtigt og nemt at finde guides til, hvordan du bygger dit eget kaninbur. Der kan du også læse mere om, hvad du skal overveje, når du skal vælge materialer, finde ud af størrelsen og meget mere.

 

Hvor ofte skal et kaninbur rengøres?

Når du har en kanin i et kaninbur, skal du være opmærksom på, at det skal rengøres jævnligt. Faktisk er det vigtigt, at du skifter strøelse hver dag. Du skal fjerne det beskidte strøelse med afføring og urin og lægge nyt på. Har du et tæppe eller håndklæde i bunden, skal du også se på, om det skal skiftes ud – er det meget snavset, bør du også skifte det og rengøre bunden. Generelt bør du derfor skifte strøelse hver dag, samt gøre bunden ren en gang om ugen.

At holde kaninburet rent er meget vigtigt for din kanins sundhed. Mange kaniner bliver syge på grund af manglende rengøring i buret, så det er meget vigtigt, at du holder det pænt og rent i kaninburet. Uanset om du har en kanin, der bor ude eller inde.

Dog kan du faktisk gøre din kanin renlig, hvis den bor inde. Læs mere om det herunder.

 

Kan en kanin blive renlig?

Kan en kanin blive renlig? Og måske er det ikke din første tanke, for en kanin er jo ikke lige så nem at træne som en kat eller hund? Men du kan faktisk godt gøre din kanin mere eller mindre renlig. Så vil du gøre det nemt for dig selv – og for din kanin, så bør du helt sikkert give dig i kast med at gøre din kanin renlig.

Bor din kanin inde – og vil du gerne slippe den løs i hjemmet, er det en god grund i sig selv til at træne den til at blive renlig. Det er nemlig ikke sjovt at skulle rende rundt og tørre urin og samle kaninpøller op. De fleste kaniner kan blive renlige – mere eller mindre. Nogle kaniner kan nemmere lære det end andre. Uanset hvad kan det være godt at starte med det allerede første gang, din kanin er ude af dit bur. På den måde kan du lære den at komme godt fra start.

For at gøre din kanin renlig, har du brug for en toiletbakke – og faktisk gerne flere af dem. Du kan også fint have en toiletbakke i kaninens bur. Ligesom med en kattebakke bør du anskaffe dig noget strøelse, der kan opsuge urin. Det kan fint være kattegrus – find det bedste kattegrus her. Sørg for at der hver dag er rent kattegrus i toiletbakken – ellers kan du risikere at kaninen ikke vil bruge den.

Dernæst kan du gøre følgende:

 

  1. Sæt din kanin op i toiletbakken – allerede inden den må hoppe rundt i rummet. Så bliver den bekendt med bakken og ved, hvor den er.
  2. Ros og beløn kaninen – Husk at fortælle kaninen, at den gør det godt og giv den gerne en godbid. Så lærer den at forstå det.
  3. Gør grundigt rent ved uheld – Det er vigtigt at gøre grundigt rent ved uheld, så kaninen ikke kommer til at gå tilbage til det samme sted. Alternativt kan du også sætte bakken der, hvor den har haft uheld.

Husk også at der kommer til at ske uheld – det kan man ikke undgå. Det er en læringsproces for kaninen. Husk også at være positiv og give belønninger. Du må aldrig skælde din kanin ud. Vær også opmærksom på, at hankaniner ofte kan være sværere at gøre renlige, fordi de har tendens til at afmærke deres territorium ved at strinte. Her kan du med fordel stille toiletbakken et sted, hvor den har afmærket sit territorium.

Alt i alt er det altså muligt at gøre din kanin renlig – bare husk at have masser af tålmodighed, en positiv indstilling og godbidder klar.