Det bør du vide før køb af en luftrenser
De fleste tænker på luften udenfor, når snakken falder på luftforurening og dårlig luft. Men overraskende nok er det typisk i eget hjem, at den dårlige luft mest forekommer. Det skyldes oftest, at der er en dårlig ventilation.
Når der er en dårlig ventilation i et hjem, giver det pollen, røg fra cigaretter og stearinlys, støvmider og meget mere de perfekte forhold. Det kan give et dårligt indeklima, hvilket ikke er godt. Et dårligt indeklima kan nemlig blandt andet være en medvirkende årsag til astma og allergi samt forværre disse lidelsers symptomer.
For at forbedre dit indeklima skal du huske at lufte ud flere gange om dagen samt gøre grundigt rent med en poseløs støvsuger eller en robotstøvsuger. Det kan være svært at nå i en travl hverdag. Derfor kan et supplement som en luftrenser være en god løsning.
Hvad er en luftrenser?
En luftrenser er et elektronisk apparat, du kan have stående i dit hjem. Det elektroniske apparat kan filtrere partikler og urenheder i luften i din bolig. Har du en luftrenser, sørger den for at rense luften for eksempelvis støv, pollen, røg, gasser, hår, skæl fra kæledyr samt andre stoffer, der er generende for dit indeklima.
Vælg mellem fem forskellige luftrensere
Luftrensere er i stand til at rense luften for de partikler, der svæver i luften. Der er endda nogle modeller, som også kan neutralisere dårlig lugt. Der findes i alt fem forskellige varianter af luftrensere, som du kan læse mere om herunder.
Ioniseringsapparater
Ioniseringsapparater fjerner ofte kun en begrænset mængde af de partikler, der svæver rundt i luften. Effekten er derfor ikke særlig stor. Det er ydermere værd at bemærke, at disse luftrensere kan danne ozon, hvilket kan være yderst sundhedsskadeligt. Desuden kan det også forårsage åndedrætsbesvær.
Luftrensere med elektrostatiske filtre
Luftrensere med elektrostatiske filtre er typisk meget effektive, når det kommer til at fjerne svævende partikler fra luften. Desværre kan denne type luftrenser danne ozon. Det kan være sundhedsskadeligt samt give dig åndedrætsbesvær.
Luftrensere med partikelfiltre
Luftrensere med partikelfiltre har et fysisk filter, der filtrerer partiklerne i luften. Disse filtre findes i flere forskellige kvaliteter. Du skal derfor være opmærksom på at vælge en luftrenser med et filter i en høj kvalitet.
Luftrenser med et gasfilter eller et kulfilter
En luftrenser med et gasfilter eller et kulfilter er det samme. Det er blot forskellige betegnelser for den samme type filter. Filtrene fungerer ved, at de filtrerer nogle af de gasser, der er i luften.
Det er altså ikke dem alle, der bliver opfanget. Med denne type luftrenser er det vigtigt, at filteret bliver skiftet regelmæssigt. Det sikrer nemlig, at de gasser, der er blevet opfanget, ikke frigives til luften igen.
Ozongenerator/ozonluftrenser
En ozongenerator bliver også kaldt for en ozonluftrenser. Denne type luftrenser er forbeholdt fagfolk, som bruger den til at fjerne lugte. Det kan være lugt fra eksempelvis røg efter en brand. Denne type luftrenser kan danne det sundhedsskadelige stof ozon, som kan forårsage åndedrætsbesvær.
Det skal du kigge efter ved køb af en luftrenser
Der findes, som før nævnt, flere forskellige typer af luftrensere. Udover at du skal være opmærksom på de forskellige typer, skal du også kigge nærmere på funktionerne. Hvis du er førstegangskøber af en luftrenser, kan det være svært at overskue, hvilke funktioner du skal holde øje med.
Herunder kan du læse mere om, hvad du skal være på udkig efter, samt hvad du bør tage med i dine overvejelser. I sidste ende hjælper det dig med at købe den mest optimale luftrenser for dig.
Ændring af rummets temperatur
Der findes luftrensere, som ikke kun kan filtrere luften, men også kan ændre rummets temperatur. Herved kan luftrenseren være med til at gøre det pågældende rum køligere eller varmere. Har du brug for dette, bør du kigge efter en luftrenser med denne funktion.
Kig godt på luftrenserens filter
Hvis luftrenseren gør brug af et filter, bør du grundigt undersøge, hvilket filter der er tale om. Det bedste er et HEPA-filter, da det er yderst effektivt. Dette filter kan fjerne helt op til 99 % af de partikler, der svæver frit i luften.
Dækningsarealet skal være stort nok
Dækningsarealet varierer en del fra luftrenser til luftrenser. Det er vigtigt, at du har dækningsarealet in mente, da det skal passe til det rum, som din luftrenser skal stå i. Ellers får du ikke det fulde udbytte af din luftrenser.
Design og størrelse skal blende ind
De forskellige modeller har deres helt egen størrelse og design. Dette bør du tage hensyn til alt efter, hvor synlig luftrenseren vil være i dit hjem. Størrelsen og designet er måske knap så vigtig i et soveværelse i forhold til i en stue.
Tjek luftrenserens energiforbrug
Skal luftrenseren være i gang en stor del af døgnet, fordi du eksempelvis ryger? Så bør du vælge en med et lavt energiforbrug. Det gør nemlig, at du både sparer på din elregning, men også på miljøet.
En lind strøm af andre funktioner
Når du kigger efter en luftrenser, finder du ud af, at de kommer med en lind strøm af forskellige funktioner. Her er det vigtigt, at du holder hovedet koldt og ikke bliver fristet af funktioner, du slet ikke har brug for. Jo flere funktioner en luftrenser har, desto dyrere er den typisk.
Skal du bruge en luftrenser i dit soveværelse, kan en funktion, såsom nattilstand, være en god idé. Nattilstandsfunktionen sørger nemlig for, at luftrenseren er meget støjsvag, samt at den er mere energieffektiv.
Du kan også have behov for en luftrenser med flere hastigheder. Med flere hastigheder får du mulighed for at tilpasse luftrenseren til luftkvaliteten i rummet. Det er eventuelt værd at overveje at købe en luftrenser, som automatisk indstiller hastigheden i forhold til den luftkvalitet, der er i rummet. Det gør det nemmere at bruge luftrenseren i forskellige rum.
Betjening af din luftrenser
Teknologien har også fundet vej til flere luftrensere. Du kan derfor finde luftrensere, som du kan styre på en nem og smart måde. Eksempelvis kan du i dag købe luftrensere, der kan betjenes med hjælp fra en app og Wi-Fi.
Herved kan du med en app på din smartphone eller din tablet hele tiden kontrollere og styre luftkvaliteten i et rum. Du kan altså regulere luftrenseren til at yde optimalt, selvom du ikke er hjemme.