Græsset gror, og plænen er for stor. Det kan være noget af en omgang, hvis du skal klippe din store græsplæne med en robotplæneklipper eller almindelig græsslåmaskine. Med en havetraktor kan du nemt passe din store græsplæne, så den holder sig flot og grøn.
I denne guide kan du læse lidt mere om, hvordan du vælger den rigtige havetraktor, der passer til dit behov.
Kan størrelsen på din have ikke helt tale for, at du skal vælge en havetraktor? Så kan du også læse vores test af plæneklippere og robotplæneklippere.
At vælge den rigtige havetraktor
En havetraktor er den perfekte makker i haven, hvis du har en meget stor græsplæne, som ofte skal klippes. Det går meget hurtigere med en havetraktor end en almindelig plæneklipper eller robotplæneklipper at få klippet din store græsplæne – og så er det sjovt!
Med en havetraktor kan du hurtigt og nemt klippe din plæne og klare mange andre opgaver i haven.
En havetraktor kan dog godt være en dyr investering, og derfor er det selvfølgelig godt, at du overvejer, hvad du er på udkig efter. Du bør tænke over hvilken type, samt model, du er interesseret i. Desuden er prisen også en vigtig faktor for de fleste mennesker. Og så er der ting som om havetraktoren skal køre på benzin eller el. Havetraktorens klippeevne er selvfølgelig heller ikke uden betydning, og hvor stor en kapacitet opsamleren har.
Af andre gode overvejelser er selvfølgelig også, hvor nem havetraktoren er at manøvre rundt, samt komfort og brugervenlighed.
Læs mere herunder om, hvad de forskellige overvejelser har af betydning.
Benzin eller el
Der findes mange forskellige havetraktorer på markedet, og overordnet kan vi inddele dem i to kategorier – benzindrevet havetraktor og elektrisk havetraktor.
Har du en villahave på under 1.000 m2, kan du med fordel overveje den elektriske havetraktor. Fordelen er, at den er mere miljøvenlig, og du skal ikke huske at fylde benzin på. Dog skal du huske at lade den op, så den er klar til turen.
Når din have et godt stykke over 1.000 m2, er det her, du bør overveje den benzindrevne havetraktor. Den kan være yderst effektiv og spare dig for en masse tid i haven.
Kapacitet og klippeevne
Din haves størrelse har også betydning for, hvilken kapacitet og klippeevne du skal tage højde for, når du vælger en havetraktor.
Her er især havetraktorens klippebredde væsentlig. Jo større klippebredde havetraktoren har, des færre omgange skal du køre frem og tilbage. En stor klippebredde gør derfor, at havearbejdet er hurtigere ordnet.
Havetraktorens kapacitet har også betydning, og her taler vi både om motorkapaciteten, og græsopsamlerens kapacitet.
En stor og ujævn græsplæne, eller en græsplæne der ikke klippes så ofte, så græsset når at blive langt, kræver som regel en bedre motorkraft. Ujævnt terræn med bakker, som havetraktoren skal kunne køre opad, kræver selvfølgelig også en stærkere motor.
Manøvredygtighed, brugervenlighed og komfort
Har du en græsplæne med form som en fodboldbane, er der ikke de helt store krav til havetraktorens manøvredygtighed og venderadius. Her er det meget ligetil at køre frem og tilbage i lige baner for at klippe plænen.
Har du derimod en have med masser af forhindringer som buske og blomsterbede mm. kan det være godt at gå efter en havetraktor med en lille venderadius, så du nemmere kan dreje skarpt og manøvre rundt om de mange forhindringer.
Havetraktorens brugervenlighed er selvfølgelig også en vigtig overvejelse, da det skal være nemt og sikkert at køre rundt på den. Desuden er komfort også vigtigt, hvis du skal sidde på havetraktoren i længere tid. Her kan du se på, om førersædet er justerbart, og om der er ryglæn – overvej, hvad du har brug for. Og så er det altid godt med en kopholder, så du kan nyde en kop kaffe, mens du kører rundt og klipper plænen.
Pris
De gode havetraktorer ligger omkring 15-25.000 kroner. Der er ingen tvivl om, at det er en stor investering, og derfor kunne man godt overveje at gå efter de lidt billigere modeller for at spare penge. Men det er vigtigt at påpege, at pris og kvalitet ofte hænger sammen. Så kigger du på havetraktorer til under 10.000 kroner, kan det være du skal overveje det en ekstra gang, da der ikke er nogen garanti for, at de er lige så holdbare og kan leve op til dit behov.
Køber du en lidt dyrere model, og sørger du for jævnligt at vedligeholde den, kan du have glæde af din havetraktor i 20 år eller mere.
Andre funktioner og tilbehør
Du kan også overveje, om du vil have en havetraktor med bioklip eller andre funktioner som gødningsspreder, mosfjerner og lignende. Desuden kan du finde masser af tilbehør til din havetraktor.
Det kan eksempelvis være en trailer eller rive, så du kan samle græsset sammen, hvis den ikke har en opsamler til det afklippede græs. Med en trailer eller påhængsvogn kan du også transportere haveaffald og redskaber rundt i haven.
Du kan faktisk også bruge din havetraktor til meget andet end at klippe græs. Havetraktoren kan med fordel bruges året rundt. Den kan også bruges til at opsamle blade om efteråret, og om vinteren kan du med en sneskraber som tilbehør nemt og hurtigt rydde sne på din grund. Om vinteren kan du også bruge en saltspreder, så du kan sprede salt, grus og lignende. Denne kan ligeledes bruges om sommeren til at sprede gødning og lignende ud over din græsplæne.
Havetraktoren kan dermed hurtigt blive en smart og alsidig maskine, som du kan have glæde af året rundt. Det er den helt oplagte makker
Producenter af havetraktorer
Det kan være svært at finde hoved og hale i de mange havetraktorer, som findes på det danske marked. Udover de mange overvejelser omkring pris, kapacitet mm., kan det også være du har præferencer i forhold til producent. Nogle af de mest populære producenter af havetraktorer kan du se på listen her:
- Stiga
- Hurricane
- Husqvarna
- Alpina
- Jonsered
- Craftsman
- MTD
- McCulloch
- Murray
- Texas