Den bedste kaffemaskine
En god kaffemaskine skal kunne yde kaffebønnerne retfærdighed. Kaffen skal brygges ved den helt rette temperatur, og vandets gennemløbstid skal være helt tilpas – det må ikke løbe for hurtigt eller for langsomt gennem filteret. Det kan derfor være lidt af en videnskab i sig selv, Men fortvivl ikke – vi hjælper dig godt på vej med at finde den bedste kaffemaskine.
Den bedste kaffemaskine er dog ikke nødvendigvis den samme for os alle. Det afhænger meget af, hvad vi har behov for.
Har du behov for at kunne brygge mange kopper kaffe ad gangen – måske så du har til hele dagen, eller så der er rigeligt med kaffe på kanden til når du får gæster, skal det selvfølgelig være en kaffemaskine med mulighed for et større antal kopper ad gangen. Er det blot til dig selv, kan det være du skal gå efter en lille model til 1-2 kopper ad gangen.
Måske skal kaffemaskinen også kunne holde den friskbryggede kaffe varm i længere tid. Måske skal kanden være af glas eller rustfrit stål med termo. Måske ønsker du en kaffemaskine med timer, så du bare skal fylde kaffe og vand på om aftenen, og så har du friskbrygget kaffe om morgenen.
Nogle kaffemaskiner tilbyder også muligheden for at indstille kaffestyrken, nogen har drypstop og autosluk, flow control og meget mere. I denne kaffemaskine guide kan du læse om de mange forskellige funktioner, og hvad de gør for din kaffe, så du kan vælge den kaffemaskine, du har behov for.
Først tager vi et kig på nogle af de bedste kaffemaskiner på markedet lige nu – måske skal en af dem være din nye kaffemaskine?
Sådan vælger du den rigtige kaffemaskine
Vil du bare have den første og den bedste kaffemaskine til billige penge, der kan lave en hurtig kop kaffe eller 10? Eller er du på udkig efter en god kaffemaskine, der brygger kaffen til perfektion, eller måske noget midt imellem? Uanset hvad, er det godt at tænke lidt over, hvad dit behov er, samt hvor mange penge, du vil bruge på en kaffemaskine.
Siden du er havnet her på siden, er det nok ikke fordi, du bare vil ud at købe den første kaffemaskine, du finder. Du er nok nærmere på udkig efter en god kaffemaskine. Men en god kaffemaskine for dig, er måske ikke en lige så god kaffemaskine for din nabo eller kollega. Jeres behov kan nemlig være forskellige.
Her kan du læse mere om, hvad du bør være opmærksom på, når du skal købe en kaffemaskine.
Vi tager blandt andet et kig på:
- Dit behov
- Kaffemaskinens størrelse og kapacitet
- Glaskande eller termokande
- Temperatur
- Funktioner
- Rengøring
- Pris
Behov
Er du i tvivl, om du skal købe en kaffemaskine, så bør du tænke over, hvad dit behov er. Er du den eneste i huset, der drikker kaffe, og drikker du ikke meget kaffe i hverdagen, har du måske ikke et reelt behov for en kaffemaskine – ellers skal den måske ikke være særligt stor. Men får du tit gæster, eller er I flere i husstanden, der drikker kaffe, kan det være rart at fiske kaffemaskinen frem fra køkkenskabet, så du kan byde dem på en kop kaffe. Drikker du gerne flere kopper kaffe om dagen, er en kaffemaskine også en fin investering.
Det samme gør sig gældende, hvis I er et par, eller en familie som ofte drikker kaffe. Her giver det god mening med en kaffemaskine, hvor du hurtigt kan brygge en kande kaffe.
Går du meget op i kaffe, kan det også være, du skal overveje andre former for bryggemetoder. Måske vil du gerne lave kaffedrikke med mælk? Så er en espressomaskine nok et bedre valg . Det kan også være, du går rigtig meget op i kaffebrygning og hellere vil have fuld kontrol over brygningen med pour-over filterkaffe eller en aeropress, i selskab med en god kaffekværn.
Kaffemaskinens størrelse
Kaffemaskinens størrelse er selvfølgelig også væsentlig, når du skal vælge den rigtige kaffemaskine. Her taler vi både om kaffemaskinens reelle størrelse – hvor meget fylder den på køkkenbordet, samt kaffemaskinens kapacitet. Hvor meget kaffe du kan brygge ad gangen.
De fleste kaffemaskiner kan brygge op til 1-1,5 liter kaffe per kande, i gennemsnit 10-12 kopper kaffe. Du kan også sagtens finde små kaffemaskiner, der kan brygge mindre omgange, hvilket kan være en fordel, hvis du kun vil brygge kaffe til dig selv, og måske bare en enkelt eller to kopper. Og så findes der store kaffemaskiner, der kan brygge mange kopper ad gangen, hvilket egner sig godt til eksempelvis kontorfællesskaber eller til professionelt brug.
Glaskande eller termokande
De fleste kaffemaskiner har en glaskande, hvor du kan følge med, når den skønne, sorte kaffe fyldes op i kanden. Her er der også ofte en varmeplade, som hjælper med at holde kaffen varm. Det er dog sjældent en særlig miljøvenlig og strømsparende løsning på sigt, da det kræver energi og strøm at holde kaffemaskinen og varmepladen i gang.
Nogle producenter af kaffemaskiner har dog lavet kanden i stål med termo, så du får en termokande, som kaffemaskinen brygger direkte ned i. Det er smart, da det er med til at holde kaffen varm i længere tid, og du kan have termokanden med dig hen til køkkenbordet eller kontoret.
Her kan det være en god idé, at du lige varmer termokanden op med det varmeste vand fra vandhanen, inden du hælder kaffen i. Dermed kan kanden bedre opretholde den optimale temperatur til kaffen, som skal være på omkring 85 grader, for at bevare den gode smag.
Har du selv en termokande er det heller ikke noget problem selv at hælde kaffen fra glaskanden over i din termokande. Det er derfor en smagssag – og måske et spørgsmål om æstetik, om du foretrækker en glaskande eller en termokande på kaffemaskinen. Vær dog opmærksom på, at kaffemaskiner med termokande ofte også er lidt dyrere end de mere almindelige kaffemaskiner med glaskande.
Den rigtige temperatur
Kaffebønner skal behandles godt – og derfor skal der ikke bare fyres op for en omgang kogende vand, når du brygger kaffe. Vælg derfor en kaffemaskine, der har den helt rette temperatur.
Kaffe skal helst brygges på omkring 92 til 96 grader, da det er med til at give den gode smag. Brygges kaffen med koldere vand, bliver kaffen kedelig og flad. Brygges kaffen ved højere temperatur, får du en brændt, besk og bitter kaffe. Når kaffen er hældt i kolben, skal temperaturen helst ligge på omkring 85 grader for et bevare den gode smag.
Funktioner
De fleste kaffemaskiner på markedet har også funktioner som varmeplade og drypstop. Der findes også kaffemaskiner med indstilleligt ur og timerfunktion, justerbar gennemløbstid, bloom-funktion og meget mere.
Varmepladen er som nævnt ovenfor med til at holde kaffen varm for en stund. Det er praktisk, hvis du ikke har planer om at bælle en hel kande kaffe lige med det samme.
Drypstop-funktionen sørger for, at når kaffen er brygget færdig, og du tager kanden af maskinen, så vil der ikke dryppe kaffe ned på varmepladen. Nogle kaffemaskiner har automatisk drypstop, mens andre har en manuel drypstop-funktion.
En anden smart funktion der er værd at overveje, er muligheden for at indstille kaffemaskinen til at brygge kaffe på et bestemt tidspunkt. Nogle kaffemaskiner har nemlig en timerfunktion, der gør det muligt at indstille maskinen til at brygge kaffe senere. Det kan være lækkert, hvis du drømmer om friskbrygget kaffe fra morgenstunden, eller hvis kaffen skal være klar til når du kommer hjem fra arbejde. Så skal du bare fylde kaffe og vand på, sætte timeren, og så klarer maskinen resten.
Nogle kaffemaskiner har også en justerbar gennemløbstid, hvor du selv kan justere, hvor hurtigt vandet skal løbe igennem filteret. På den måde kan du selv være med til at bestemme, hvordan din kaffe skal smage Her kan det også være værd at gå efter en kaffemaskine med bloom-funktion, som kan give den perfekte og mest velsmagende kop kaffe.
Bloom-funktionen fungerer sådan, at den starter brygningen og kører i ca. ét minut, derefter stoppes brygningen i ca. 35 sekunder, og dernæst fortsætter den til alt vandet er løbet igennem. Denne funktion er genskabt fra den populære pour-over metode, og er med til at frigive kuldioxiden fra kaffepulveret og dermed få den skønne naturlige sødme og aroma frem i kaffen.
Rengøring
En anden god overvejelse når du skal købe en kaffemaskine er rengøringen. Det må gerne være lidt nemt at rengøre kaffemaskinens dele. Er kanden af glas, kan den med stor sandsynlighed gå i opvaskemaskinen. Sådan forholder det sig desværre ikke med en termokande – så den skal du vaske op i hånden.
På nogle kaffemaskiner kan du også tage filterholderen og/eller brusehovedet af, hvilket også giver en nemmere rengøring og afkalkning.
Læs mere længere nede her på siden og få gode råd til, hvordan du nemt kan rengøre og afkalke din kaffemaskine, så du fortsat kan lave god kaffe. Brygger du ofte kaffe på kaffemaskinen er det nemlig en god idé at rengøre og afkalke den jævnligt, da det ellers kan forringe kaffens smag og aroma.
Pris
Prisen på kaffemaskiner er meget varierende. Du kan sagtens finde kaffemaskiner til helt ned omkring 200 kroner, men kvaliteten kan også være derefter. Vil du købe en billig kaffemaskine er det derfor en god idé, at du lige læser lidt op på maskinens specifikationer, og eventuelt tjekker forskellige anmeldelser og tests ud. Tjek op på, om maskinen kan holde den rigtige temperatur, som er 92-96 grader, samt om den kan opretholde en god gennemløbstid. Det er sådan set det vigtigste, hvis du gerne vil brygge god kaffe på en billig kaffemaskine.
I den dyrere ende finder vi kaffemaskiner til op omkring 2.000 kroner, men de kan som sagt sagtens findes billigere og stadig være rigtig gode. Vores bedste bud er derfor at beslutte, hvad du vil give for en kaffemaskine, og så finde ud af hvilke funktioner mm. du har behov for.
Sådan brygger du god kaffe på kaffemaskine
Hvor mange gram kaffe skal der i kaffemaskinen? Hvad er den bedste dosering af filterkaffe? Hvad med temperaturen, og hvordan skal kaffebønnerne males?
Det er slet ikke så svært at lave god kaffe på en kaffemaskine. Det kræver blot, at du har styr på enkelte ting – og så skal du selvfølgelig sørge for, at du har en god kaffemaskine, der har den helt rette temperatur og gennemløbstid til brygningen, og at den er rengjort. Og så skal du bare have et kaffefilter, de formalede kaffebønner og vandet klar.
Sådan brygger du god filterkaffe:
- Læg et kaffefilter i filterholderen og skyld det med vand. Det hjælper med at fjerne papirsmag og eventuel bismag fra kaffen.
- Hæld koldt, rent vand i vandbeholderen på kaffemaskinen. Undgå at bruge maskinens glaskande, idet der kan være kafferester. Nogle mennesker foretrækker filtreret vand, eventuelt fra en filtreringskande, da det renser vandet for kalk og andre mineraler, der kan påvirke smagen.
- Vej 60 gram kaffe af per liter vand – eller beregn 6 strøgne 10-grams måleskeer. Er det kaffebønner skal de selvfølgelig males så det passer til filterkaffe.
- Sørg for at kaffen fordeles jævnt i filteret – det kan du evt. gøre ved at ryste filterholderen lidt. Så kommer al kaffen i kontakt med vandet.
- Tænd kaffemaskinen og vent på at du har lækker friskbrygget kaffe.
Sådan kan du lave god kaffe på din kaffemaskine. Du kan selvfølgelig altid justere mængden af kaffe, hvis du ønsker en stærkere eller en mildere kaffe. Det kan også være, du skal eksperimentere med andre typer kaffebønner eller blandinger, der kan give en anden smag. Læs mere om, hvordan du vælger de rigtige kaffebønner til din kaffemaskine herunder.
Har du styr på morgenkaffen, kan du koncentrere dig om morgenmaden. Hvad med en lækker omgang pandekager til at pifte morgenstemningen lidt op? Så kan du finde de bedste stegepander her. Skal det være nemt, kan du også riste det småtørre brød og gøre det lidt lækkert igen med en god brødrister.
Vælg de rigtige kaffebønner
Når du vil lave god kaffe, gælder det ikke bare om at have det rette udstyr – endnu vigtigere er måske kaffebønnerne. Det er nemlig kaffebønnerne, der kan give den helt særlige smagsoplevelse. For kaffe er ikke bare en mørk og småbitter drik, der kan kvikke os op. God kaffe kan være mange ting, og ligesom der findes mange forskellige bryggemetoder, findes der også mange – ja, nok endnu flere – forskellige typer kaffebønner.
Formalede kaffebønner fra supermarkedet giver sjældent nogen særlig eller unik smagsoplevelse. Så hvis du gerne vil lave god kaffe, skal du gå efter de hele kaffebønner – og gerne så friske som muligt. På kaffebønnerne fra supermarkedet, kan du dog ikke læse noget om, hvornår bønnerne er ristede. Her skal du derimod forbi deciderede kaffeforretninger og kafferisterier, men dem findes der efterhånden også nogle stykker af her i Danmark. Kaffebrygning er nemlig blevet populært de seneste år.
Vælger du at købe hele kaffebønner, er det selvfølgelig også vigtigt at have en god kaffekværn. Her kan du læse om vores bud på de bedste kaffekværne på markedet.
Arabica-bønner er meget populære at bruge til filterkaffe. De har en rund og mild smag, der egner sig godt til kaffemaskine, såvel som andre bryggemetoder. Besøger du et kafferisteri, kan du også finde mange andre specielle typer bønner, og de kan hjælpe dig på vej med at finde en god kaffe, der passer til din smag og din foretrukne bryggemetode. Så er der en hjemmebarista gemt i dig, vil vi foreslå, at du køber dine kaffebønner direkte hos et risteri eller en kaffeforretning.
Kaffebønnerne kan også være ristet på forskellige måder:
- Mørkristede kaffebønner: Har en mere bitter og dyb smag.
- Mellemristede kaffebønner: Kan have en mere rund og mild smag.
- Lysristede kaffebønner: Har ofte en meget mild og til tider frugtagtig smag og aroma.
Nogle mennesker sværger til de lysristede kaffebønner, og gerne med en god syrlighed, mens andre er mere til de milde og chokolade- og karamelagtige toner. Nogle mennesker kan ikke få kaffen sort og bitter nok. Vælg de kaffebønner, du synes dufter og smager godt.
Pas godt på din kaffemaskine – og lav god kaffe
Har du styr på kaffemaskinen og kaffebønnerne, er det også vigtigt at have styr på rengøringen af kaffemaskinen. En ren kaffemaskine laver bare bedre kaffe. Det er vigtigt for både smagen og sundheden, såvel som din kaffemaskines levetid. Det er både vigtigt at du rengør din kaffemaskine efter brug, men også at du sørger for at afkalke den i ny og næ. Den populære kaffeproducent Moccamaster anbefaler eksempelvis, at du renser din kaffemaskine efter 40 hele kander, eller hver 14. dag, hvis du bruger den dagligt.
Det er heldigvis ikke så svært at rengøre og afkalke din kaffemaskine.
Sådan rengør du din kaffemaskine
Selve rengøringen er forholdsvis simpel. Ind imellem kan det være en god idé blot at lade vand køre igennem maskinen. Dvs. at du starter den, uden at have kaffe i filteret. Det rene vand hjælper således med at rense rør og filterholder, når du kører det igennem maskinen.
Har din kaffemaskine en glaskande, kan du også tage den af og vaske den i hånden, eller i opvaskemaskine, hvis den kan holde til det. Nogle kaffemaskiner har også andre aftagelige dele, som du kan vaske op i hånden eller opvaskemaskinen – det kan eksempelvis være filterholderen. Sørg altid for at læse i brugermanualen, om din kaffemaskines kande og andre dele kan tåle opvaskemaskine.
Afkalk din kaffemaskine
I Danmark er der meget kalk i vores postevand. Nogle steder er der mere end andre, og det kaldes hårdt vand. Du kan se her hvordan vandets hårdhed er der, hvor du bor.
Det hårde vand indeholder mere kalk, og det har tendens til at tage en del af smagen og aromaen fra kaffe og te – derfor kan det være en god idé at blødgøre vandet. Det kan du eksempelvis gøre med et kulfilter på din vandhane, eller med en filtreringskande. Her kører du postevandet igennem filtreret, og det hjælper med at rense vandet for kalk og andre mineraler, der kan påvirke kaffens smag og aroma.
Har du ikke et filter eller en kande, er det derfor en endnu bedre grund til, at du sørger for at afkalker din kaffemaskine minimum efter hver 40. brygning.
Sådan afkalker du din kaffemaskine
Når du skal afkalke din kaffemaskine, kan du få forskellige typer afkalkningsmidler specifikt udviklet til kaffemaskiner. Mange producenter af kaffemaskiner har selvfølgelig deres egne afkalkningsmidler, som de anbefaler. De kan dog være noget dyre at bruge, sammenlignet med eksempelvis eddike og citronsyre.
Du kan nemlig også bruge eddike eller citronsyre til afkalkning af kaffemaskiner og andre køkkenmaskiner, som er i jævnlig kontakt med vand, såsom elkedler og espressomaskiner. Her bør du dog være opmærksom på mængden af syre. For meget syre kan også ødelægge dele i maskinen, hvorfor nogle producenter fraråder brugen af syre til afkalkning. Så det er en god idé at overveje, om du vil bruge producentens afkalkningsmiddel, eller om du vil lave din egen blanding – og i så fald skal du have styr på blandingsforholdene.
Husholdningseddike
Til afkalkning af kaffemaskiner og elkedler kan du bruge husholdningseddike – her vil vi dog anbefale den klare eddike, og ikke den brune. Den klare indeholder nemlig mindre sukker. Forbrugerrådet Tænk understreger dog, at sukkeret og eventuelle aromastoffer ikke er et problem i kaffemaskiner og elkedler.
Til at rense kaffemaskinen skal du bruge:
Du blander vand og eddike sammen og kører det igennem kaffemaskinen, som du ville med almindeligt vand til kaffebrygning. Det kan være nødvendigt at gøre det flere gange – så her skal du eventuelt lave en ny blanding. Derefter skal du sørge for at skylle maskinen igennem med rent vand. Så hælder du blot rent vand i og tænder for kaffemaskinen. For at sikre dig at al eddikesmag er væk, kan det anbefales at gentage dette skridt en gang.
Citronsyre
Du kan også afkalke kaffemaskinen med citronsyre. Her skal du blot blande 1 spsk med en 1 liter vand og køre det igennem kaffemaskinen. Derefter er det selvfølgelig også vigtigt, at du kører rent vand igennem maskinen 1-3 gange for at sikre dig at maskinen er ordentligt renset, samt rengjort for citronsyre.
Filterkaffe når det er bedst – pour over eller kaffemaskine?
Har du ikke noget imod, at det går lidt langsommere med kaffebrygningen, kan du prøve at lave pour over kaffe. Det er en anden form for filterkaffe, der er blevet meget populær i både Danmark og udlandet.
Der er ingen tvivl om, at kaffemaskinen er en nem løsning – særligt hvis du skal lave kaffe til mange. Men skal du bare lave kaffe til dig selv og måske en mere, og skal kaffen bare lige kunne lidt mere – så er det værd at prøve pour over kaffe.
Til pour over kaffe skal du bruge en særlig kaffetragt, der oftest er lavet i keramik, metal eller plast. Den minder meget om tragten på kaffemaskinen, men ofte har de rigtig gode kaffetragter en anden form. I tragten lægger du et filter, som først skal gøres vådt, og dernæst hældes den malede kaffe i. Malet til filterkaffe, selvfølgelig. Dernæst opvarmes vand i en elkedel – og meget gerne med en fin tynd tud, der kan give en lang og tynd stråle – til omkring 92 grader. Det må endelig ikke koge. Og sørg for at det er den rette mængde til kaffen. Til 350 ml vand skal du bruge 21 gram malet kaffe.
Har du kun en elkedel, der kan koge, anbefales det at lade vandet stå og køle lidt ned i nogle minutter. Er du i tvivl om, hvor lang tid det skal stå, kan du tjekke temperaturen med et termometer.
Derpå vådgøres kaffen ved at hælde vandet fra kedlen over i cirkulære bevægelser og så tynd en stråle som muligt. Kaffen skal kun lige gøres våd – det tager ca. et minut. Derpå skal du tage en pause – lade kaffen stå i 30 sekunder. Det kaldes blooming, og det er med til at få kaffens smagsnuancer og aromaer til at udvikle sig. Dernæst hældes vand i igen i cirkulere bevægelser.
Når der ikke er mere vand, lader du bare vandet dryppe igennem kaffen, og så er den klar til servering.
Det kan godt kræve lidt øvelse at lære at hælde vandet i rigtigt, men når du har styr på teknikken, kan du få en forunderlig kop kaffe.
Nogle producenter af kaffemaskiner har udviklet teknikker, som efterligner pour over-metoden. Det er eksempelvis den cirkulære bevægelse, eller det kan være blooming-funktionen. Så vil du gerne efterligne pour over kaffen, men ikke bruge tid på at stå og svinge elkedlen, kan du overveje en kaffemaskine af den type.
Genbrug dit kaffegrums
Er du en af de danskere, der drikker meget kaffe? Det er faktisk sådan, at den gennemsnitlige dansker forbruger omkring 8,6 kilo kaffe om året, og det er jo ikke så lidt. Særligt ikke hvis I er flere i husstanden der drikker kaffe. Det er meget kaffegrums, der bliver smidt i skraldespanden bagefter. Men du kan faktisk genbruge dit kaffegrums til mange ting i hjemmet og haven. Du kan eksempelvis bruge kaffegrums som gødning eller til at bekæmpe insekter. Du kan også bruge kaffegrums, når du gør rent, laver mad eller til kropspleje.
Læs mere her om, hvad du kan bruge dit kaffegrums til.
Brug kaffegrums i haven
Kaffegrums indeholder mange gode stoffer, og kan derfor bruges til mange ting i din have. Du kan blandt andet bruge kaffegrums til:
- Gødning i haven
- Kompost
- Insekt- og sneglemiddel
Kaffegrums fungerer glimrende som gødning i haven til planter, der trives i surbundsjord. Det er på grund af det høje indhold af syre i kaffegrumsen. Du kan derfor bruge kaffegrums til planter som Hortensia, Rhododendron, Kamelia, Azalea og roser. Blander du kaffegrumsen op med gamle brune blade eller afklippet græs, kan du også bruge det til andre planter, da en del af syren neutraliseres. Derved kan det også bruges, når du sår grøntsager.
Kaffegrums fungerer også godt til hvis du vil dyrke svampe, såsom østershatte. Østershatte vokser rigtigt godt i kaffegrums, halm og løvtræ. Det kræver blot at du har mycelium til østershatte, en plastspand med låg eller en pose, og så frisk og afkølet kaffegrums. Der findes også forskellige kits på nettet, hvor du kan dyrke østershatte i kaffegrums.
Kaffegrums fungerer også glimrende som kompost, da det hjælper bakterierne med at nedbryde det organiske materiale, grundet det høje indhold af kvælstof i kaffegrumset.
Du kan også bruge kaffe som insekt- og sneglemiddel, og faktisk også til at holde andre uønskede gæster i haven som katte væk. Duftstofferne fra kaffen er nemlig noget, de små kræ og katte ikke kan lide. Du skal dog sørge for at drysse kaffegrums i haven ret ofte, da duften hurtigt forsvinder. Men så er fordelen også, at du samtidig kan gøde din have.
Brug kaffegrums til rengøring
Kaffegrums fungerer også glimrende i din husholdning som rengøringsmiddel og lugtfjerner. Tørrer du kaffegrumset, kan det bruges i køleskab og fryser til at fjerne lugt. Du kan også putte lidt tørret kaffegrums i en strømpe eller lille stofpose og så bruge det til at fjerne lugt i eksempelvis sure strømper eller sko, sportstasken eller andre ting, der kan lugte.
Kaffegrums egner sig også godt som pletfjerner på tallerkner og gryder. Her kan du komme lidt kaffegrums på en klud eller køkkensvamp og bruge det grove kaffegrums til at skrubbe pletter og snavs af. Vær dog opmærksom på ikke at bruge kaffegrums på stegepander og lignende med teflonbelægning, da det kan ødelægge belægningen.
Kaffegrums som hudpleje
En anden god måde at genbruge kaffegrums er på din egen krop. Du kan bruge kaffegrums, når du vasker hænder – eksempelvis hvis du skal fjerne lugt eller genstridigt snavs som oliepletter. Her skal du bare bruge vand og lidt kaffegrums til at skrubbe hænderne rene med. Og så får du dejligt, bløde hænder bagefter.
Lav bodyscrub med kaffegrums
Du kan også lave en lækker bodyscrub med kaffegrums. Kaffegrums på huden har den fordel, at det eksfolierer og fjerner døde hudceller, og så kan koffeinen stimulere blodet. Kombineret med en god olie, får du også tilføjet fugt, som hjælper med at beskytte din hud.
Der findes mange gode opskrifter på bodyscrub med kaffegrums på nettet. Vi har taget et kig på Beetroot Bakerys opskrift, men du kan også finde mange andre gode opskrifter. Dog vil vi anbefale at være lidt påpasselig med kanel, da det ikke er alle, der kan tåle kanel på huden.
Til en bodyscrub med kaffegrums skal du bruge:
- Et glas med låg, evt. et patentglas eller anden lufttæt beholder
- 6 spsk brugt kaffegrums (sørg for at presse vandet godt ud eller tørre det først)
- 6 spsk rørsukker eller almindeligt sukker
- 3 spsk kokosolie (eller olivenolie)
- Evt. 2 tsk kanel
Alle ingredienserne røres sammen. Bruger du kokosolie, kan det være nødvendigt at opvarme den en smule for at gøre den flydende og nemmere at røre sammen. Ellers kan du også bruge olivenolie som alternativ. Skal bodyscrub’en være mere flydende, kan du også tilsætte lidt mere olie.
Hvis du ikke er til kanelduft, eller ikke kan tåle kanel, kan du sagtens undlade at bruge det. Lad bodyscrub’en være som den er, eller brug andre velduftende ting, som eksempelvis lavendel. Bruger du kokosolie, kan du også nøjes med den skønne duft af kokos.
Ansigtsmaske med kaffegrums
Du kan også lave en skøn ansigtsmaske med kaffegrums. Her skal du blot bruge:
- 1 spsk kaffegrums
- 1 spsk honning
- 1 spsk naturel yoghurt
Her skal du blot blande ingredienserne og smøre det i ansigtet. Lad det sidde i 20 minutter og vask derefter af med rent vand. De skønne ingredienser hjælper med at pleje huden og er med til at fjerne rødme og tør hud.